Net binnen, nog niet gelezen
Boekweitbrij
Veel lekkerder dan rijstebrij
Rijstebrij maken maar dan met boekweit
Koken in half water half melk, met wat zout, suiker, boter, gespleten vanillestokje en een kaneelstokje
Serveren met bruine suiker
Het wordt mooi diep roze
Waanzinnig zware pil
Niet erg interessant
Christmas Pudding
Daar moet je nu dus mee beginnen, ja!
Was 250 gram donkere rozijnen, 125 gram gele en 125 gram krenten, laat uitlekken en dep droog in een theedoek
Prak in een kom door elkaar 125 gram sukade-stukjes, 30 gram gehakte amandelen (zonder schil), 60 gram roggemeel, 60 gram volkorenmeel, wat zout, wat nootmuskaat, wat gemberpoeder, wat piment, 250 gram bruine basterdsuiker, 125 gram paneermeel en 250 gemalen kalfsniervet
Werk er het sap en de rasp van een citroen door en 125 gram donkere rietsuikerstroop (Black treackle)
Werk er dan gelijke delen rum en water door tot je een smeuïg mengsel hebt
Doe het mengsel in een ingevette hoge puddingvorm, dek af met bakpapier en sluit af met aluminiumfolie
Zet de vorm in een pan en giet daarin water tot halverwege de hoogte van de vorm
Breng aan de kook, doe een deksel op de pan en laat vier uur staan op een vlamverdeler (die je al heet stookte) op klein vuur
Kijk regelmatig of je water moet toevoegen
Laat de pudding koelen en pak met vorm en al maar zonder de folie in met vetvrij papier
Bewaar tot aan de Kerst op een koele plek
Serveren
Zet de vorm weer in de pan (zonder de buitenste laag papier), en laat warm stomen op dezelfde manier als hierboven beschreven voor het koken, maar nu is drie uur genoeg
Keer de pudding om op een bord en flambeer met cognac
Serveer met vanille-saus
Een heel erg goed boek
De Nederlandse vertaling zal wel weer shit zijn
In ieder geval is die nogal duur
Ortega was getrouwd met een zoon van Ortega y Gasset
Zuurdesembrood
Dit recept werkt
In tegenstelling tot dat van Yvet Retteketet
Zet, liefst op het platteland, een kom water buiten waardoorheen flink bloem geroerd is, maar het moet nog wel volledig vloeibaar zijn
Roer twee maal daags om
Als het na enkele dagen zuur begint te ruiken hebt u zuurdesemgist gevangen
Witbrood-deeg van maken zonder zout of gist
Wegleggen op een koele plek, goed afgedekt of in een doek, en als het plakkerig is geworden opnieuw bloem erdoor kneden
Et cetera; dat duurt weer enkele dagen, tot het deeg niet meer plakkerig wordt
Op een warme, niet-tochtige plek laten rijzen en dan dat deeg gebruiken in plaats van gist bij het maken van een grotere hoeveelheid deeg
Lang langzaam laten rijzen op een warme plek
Na het rijzen nooit meer kneden!
Plakken snijden (ciabatta)
Altijd wat van het gemaakte deeg achterhouden (in een vochtige doek op een koele plek) voor rijsmiddel voor de volgende dag ("moederdeeg")
Feitelijk een extract uit Le Conseiller Culinaire
Kidneybonen met tonijn
Maak als Chili con carne, maar zonder het gehakt dan dus
Bak wel redelijk wat wortel mee
Gebruik zeker vers geplet venkelzaad bij de kruiden, en idem korianderzaad
Roer er, als het klaar is, goed uitgelekte tonijn door (op olijfolie, miet op water!) (dus je kan die olie gebruiken)
Serveer met gepekelde pepers (die potjes in de super)
Werkelijk een erg aardig boek
Spaanse donuts zonder gat
Almojábanas
Breng in een pan met een dikke bodem 400 cc water aan de kook met 200 cc olijfolie en twee eetlepels suiker
Als het mengsel kookt, dit van het vuur halen, er in een keer 500 gram bloem bijstorten (kookdeeg maken dus), even
omroeren en dan op laag vuur stevig omroeren tot het deeg loslaat van de pan
Haal van het vuur en kneed het even door met een dubbelgeslagen theedoek tegen de warmte
Werk er stuk voor stuk zes eieren door; je moet een stevig maar niet stug deeg krijgen
Vorm ballen van het deeg, druk wat plat, en bak ze in de oven bij 150 graden, een 20 à 25 minuten
Maak stroop van 600 cc water, 500 cc suiker en citroenrasp naar smaak
Laat, als het kookt, een minuut of vijf zachtjes doorkoken
Doop de donuts in de stroop en laat ze koelen
Ook uitstekend