Sardinië
Zie de eerste aflevering van deze fantastische serie hier
(Alle links openen in een nieuw venster)
Heel mooi spul
Wat opvalt: zes dingen hebben ze er, waar ik een zwak voor heb
Een gastronomisch zwak dan dus, want zonder gastronomisch heb ik er meer
Nou ja, zeven mét gastronomisch, want ze hebben er ook veel wijn
1 Casu marzu
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Zie het gegeten worden hier
Heerlijk! Zie hier
2 Bottarga
Zie hier
In Italy Dish by Dish: "the eggs of the (female) mullet"
Goh!
3 Pane carasau
Zie hier
Pane guttiau: met olijfolie erop en zout en eventueel knof
Pane frattau: in soep
Carta da musica is net zoiets
4 Fregula
Italiaans: fregola
Zie foto's en links hier
Ik moet het nog steeds een keer eten met vongole
En over vongole gesproken: die moet ik nog steeds een eten met witte bonen (zie hier) en met tronchetti (zie hier)
5 Grive
Frans grives
Lijsters
Veel gegeten in Frankrijk! Heerlijk! Kwamen de jagers naar de bakkerij brengen... Voor nop want dat brengt geluk...
Zie hier
Personeels-eten, zo normaal was lijsters eten...
6 Kaas
Fiore sardo en Fleur de maquis, althans een op die Corsicaanse kaas lijkende en ook met rode pepertjes erop
Heel veel soorten brood
Enorm veel
Van bloem, van gries of van gerst
Enorm veel soorten zeer lokale kazen
En die Fiore sardo
En de Pecorino sardo natuurlijk
Veel Dolce dit en dat
Dat betekent niet zoet maar zacht hier
Ze vissen niet
Dat laten ze aan anderen over
(Afgezien van paling en forel)
Maar ze eten het graag
Tonijn!
En kreeft en krab
En vongole en mosselen
En inktvis
Veel soorten vlees eten ze
Veel schaap en vrij veel varken
Net als in Zuid-Spanje steeneik-eikel etende varkens
Maar ook geit, vaars, lam
Heel dikwijls aan het spit, met jeneverbes- of mirte-hout eronder
(Ook een mirte likeur, Mirto; beviel me niet zo)
Gerookte ham, "Toscaanse" ham, wild zwijn-ham
Gerookte worst
Haas, konijn, vogels
Fregola met vongole
Veel lokale soorten pasta
Maar die ook buiten het eiland in trek zijn
Maccarones a ferritus
Om een stopnaald gedraaide lapjes deeg
Malloreddus
Eigenlijk mini gnocchi maar dan van droge pasta
Zoals ze in Italië ook "rijst" en "gort" (Sardinië!) van pasta hebben
Groente en fruit en zo
Aubergine, courget, bloemkool, sperzie
Erwten en tuinbonen
Vijgen, cactusvruchten, meloen, granaatappel, kersen, pruimen, peren, appels
Kastanje, walnoot, amandel, hazelnoot
Typisch
Asparagi selvatici alla sarda
Wilde asperges
Gesauteerd
Geserveerd met een saus van ansjovis, peterselie en citroensap
Pomodori ripiena alla sarda
Tomaat, uitgehaald, gebakken in de oven
Gevuld met sardien (eindelijk! daar zijn ze!), tonijn en aubergine
Pizza alla cagliaritana
Melkdeeg met aardappel erdoor
Verse koekaas erop en ansjovis en tomaat en Pecorino sardo en oregano
Polenta alla sarda
Met lokale worst en kaas
Panada di anguille
Een timbaal van pasta, gevuld met paling, lardo en zongedroogde tomaat
Jonge stier gevuld met wilde geit gevuld met speenvarken gevuld met haas gevuld met twee lijsters
Maloreddus met droge worst
Zie de volgende aflevering, Sicilië, hier