Maar de plaatjes van bakkerij en banketbakkerij
Mijn mooiste soeprecept: wat ik instuurde voor de Mangiare wedstrijd
Ook een fantastische grap natuurlijk!
De eerste drie uitzendingen achter elkaar trapten ze erin
Zie eergisteren hoe "Tim Kleiweg" het recept van het nierbroodje instuurde
Luister hier hoe "Manon Winschoten" het recept van Sop lontong instuurde (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Hahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Erg lekker spul, die Drentse turf
Alleen het brokkelt als niks anders
Runderbouillon
Rome
Was runderbotten en een hambot en zet ze op met flink koud water, samen met rundersoepvlees en wat stukken soepkip
Als het water kookt: afschuimen, en gesneden wortel toevoegen, idem ui, prei en knolselderij
Voeg ook z/p toe [en knof!]
Laat op laag vuur trekken tot de bouillon goed is en het vlees gaar
Verwijder de botten, snijd het vlees klein, breng aan de kook, klop er flink ei door, proef op zout en serveer met Pecorino romano
Dit is echt totaal wat anders dan hun matze crackers
Hiervan maak je mazteballen
En de crackers éét je
(Een vriendin van me vindt de matzes vies, en haar zoontje de crackers)
Erwtensoep
Week spliterwten een uur of acht minimaal, liefst in bouillon
Soms worden ongeweekte spliterwten gebruikt, maar dat kan alleen
als het 100% zeker nieuwe spliterwten zijn
Breng met gespleten varkenspoten en/of kopvlees en/of oren, laurier, en z/p [en knof!] aan de kook
Laat zacht doorkoken tot de erwten gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen
Haal het vlees uit de pan en doe blokjes selderij-knol in de pan, schijven prei, blokken aardappel, winterwortel en wat ui
Als het vlees wat is afgekoeld, het van de botten halen (poot) en kleinsnijden (kopvlees); oor in driehoekjes knippen
Doe het vlees weer in de pan
Laat zacht doorkoken tot de erwten uit elkaar vallen en werk er dan wat fijngesneden selderijblad door
Laat liefst een dag staan alvorens te eten (warm au bain Marie op)
Er kan natuurlijk ook rookworst door
Serveer met soldaatjes en of roggebrood met katenspek
Deze is lekkerder dan die van AH (natuurlijk)
En ook lekkerder dan die andere Duitser die Jumbo heeft
Eifeler
Brandnetelsoep
Smelt een flinke klont boter, en sauteer er zachtjes sjalot en iets knof in
Maak er een roux van
Kruid met p/z, laurier, tijm, nootmuskaat en kruidnagel
Maak er een dunne soep van met flink kokende kippenbouillon, en doe daar flink brandnetelbladeren in (gebruik zoveel mogelijk jonge bladeren)
Kook tot de bladeren zacht zijn, en prak ze met een staafmixer
Proef op z/p (gebruik in plaats van zout eventueel Marmite of Oxo of Viandox) en klop er nog een met room los geroerde eierdooier door
Erg lekker
Speculazig maar met richting taaitaai kruiden
Groentebouillon
In wat olijfolie grofgehakte stevige groenten aanbraden: ui, knof, prei, peterselie, selderijblad, kool, wortel, bloemkool- en/of broccoli-stengel etc.
Kruiden met laurier, tijm, foelie, kruidnagel, piment, peper, korianderzaad en wat komijn
Flink koud water erbij en langzaam aan de kook laten komen
Enkele uren laten trekken op laag vuur
De soep op smaak brengen met Marmite (of Viandox of Oxo)
In de soep fijne groenten gaar koken: bloemkool- en/of broccoli-roosjes, spinazie etc.
Ik koop in december altijd een flinke partij!
Ook hun knijpertjes!
En ook Aldi taaitaai poppetjes!
En Bolletje kruidnoten!
En Bolletje Fryske kruidnoten!
En Hema pepernoten!
Rawon
Runderbouillon
Indonesië
Doe een paar keloewek noten in een flinke hoeveelheid heet water en laat 24 uur staan
Kook runderbouillon, met wat daoen djeroek poeroet erbij en een stengel sereh
Laat volledig koelen en schep er de volgende dag het vet af
Kook rijst
Breng de bouillon aan de kook, zeef en breng weer aan de kook met het weekwater van de keloewek
Blancheer prei en bak kroepoek
Fruit in weinig arachide-olie een plakje terassi tot het aan beide zijden wat lichter van kleur is
Voeg de fijngesneden keloewek toe, ui, knof, geplet korianderzaad, rode Spaanse peper en fijngesneden verse laos
Roer even om op halfhoog vuur
Zet het vuur laag en roer er koenjit door en fijngesneden selderij-blad
Doe bij de bouillon en proef die op zout; gebruik ketjap asin om de bouillon te zouten
Doe gekookte rijst in soepborden, strooi er tauge over, de prei en grof gehakt hardgekookt ei
En giet de soep erover
Serveer met kroepoek of emping of beide