dinsdag 3 maart 2020

Italië (22)




Sicilië


Zie de eerste aflevering van deze serie hier

Alle links openen in een nieuw venster


Dit is de voorlaatste aflevering

Hierna nog een, over Lampedusa en dat soort ver weg liggende eilandjes


Heel veel invloeden, Noormannen, Arabieren, Grieken, Romeinen, Etrusken, maar vooral Saracenen

En van Franse chefs veel later, die aan het hof werkten

Veel friggitoria, waar gefrituurd spul wordt verkocht (arancini, rijstballen), en focacceria, flatbread en pizza




Vis

De Noormannen brachten er zowel stokvis als bacalao
Dat komt elders nauwelijks naast elkaar voor

Bottarga
Gepekelde harder-kuit
Bij Vishandel Schot in Tholen maken ze het ook

Zwaardvis
In tegenstelling tot in Portugal (Peixe espada) is het hier (Pesce spada) die vis met dat zwaard op zijn kop, en niet die zwaardvormige vis
Braciole di pesce spada: opgerolde plakjes met van alles en nog wat erin
Impanata di pesce spada: in bladerdeeg, met een saus van tomaat, ui, kappertjes, selderij, olijven, en daarin courget...
Pesce spada a ghiotta: tomatensaus, aardappelen, olijven, kappertjes en selderij

Mosselen, kokkels (nou ja, dat soort dingen), oesters, zee-egels



Vlees

Ragù alla siciliana
Lardo, zwoerd, verse worst, kip of konijn, gehaktballetjes, uien, tomaat

Beccafino 'nna a cipudda
Vogeltjes gevuld met vijg

Capretto a sciusciareddu
Geitje met asperges en artisjokken

Coniglio a' purtuisa
Konijn met (daar gaat ie weer) uien, kappertjes, olijven en selderij

Varkensvlees!
Worst met venkel!

Farsumagru
Gevulde opgerolde gestoofde runderlappen



Farsumagru


Kaas

Primosale
Verse pecorino
Ik maakte er ooit een enorm lekkere pizza mee, met Mutti kerstomaat uit blik; móet uit blik!

Caciocavallo
Die opgehangen ingesnoerde kazen

Pecorino siciliano, veel soorten kaas met peper



Groenten

Caponata
Aubergine, ui, tomaat, paprika, spinazie, bloemkool, krulsla, selderij gebakken
Gemarineerd in zoetzure saus met ansjovis, kappertjes, basilicum, pijnboompitten, rozijnen, kaneel, kruidnagel, amandelen, peer, suiker, azijn

Cipollata
Uien langzaam gestoofd met wat azijn en munt
Bij vis
Zonder azijn bij vlees

Paarse bloemkool, artisjok, broccoli, pompoen, erwten, bonen

Klassieke tomatensaus: met aubergine, paprika, basilicum, ansjovis



Pasta

Ciceri ca pasta
Pasta met kikkererwten
Vergelijk met bonen, Pasta e fagiole

Pasta con le sarde
Wilde venkel, sardien, kappertjes, ansjovis, ui, pijnboompitten, peper, rozijnen, saffraan, amandelen...

Veel canneloni
Ook lasagne, cavatoni, anelletti, orecchie, raglierini

Cuscussu!


Caciocavallo


Condimenten en zo

Veel soorten gevulde olijven

Amandelen, pijnboompitten (dat wist u al), pistache, pinda's

Veel soorten honing

Pesto siciliano
Tomaat, pijnboompitten, knof, basilicum, peterselie, selderij, olijfolie, z/p

Johannesbrood



Fruit

Citrus in alle soorten (bloedsinaasappelen!), Smyrna vijgen, cactusvruchten

Loquat, Japanse mispel, Smyrna druiven, granaatappel

Tot wel vijf oogsten per jaar



Patisserie, zoet spul iha, en likeuren

Daar kan je een boek over schrijven, wat zeg ik, tien boeken...
Arabische invloed

Cassata...



Pasta con le sarde