Sicilië
Zie de eerste aflevering van deze serie hier
Alle links openen in een nieuw venster
Dit is de voorlaatste aflevering
Hierna nog een, over Lampedusa en dat soort ver weg liggende eilandjes
Heel veel invloeden, Noormannen, Arabieren, Grieken, Romeinen, Etrusken, maar vooral Saracenen
En van Franse chefs veel later, die aan het hof werkten
Veel friggitoria, waar gefrituurd spul wordt verkocht (arancini, rijstballen), en focacceria, flatbread en pizza
Vis
De Noormannen brachten er zowel stokvis als bacalao
Dat komt elders nauwelijks naast elkaar voor
Bottarga
Gepekelde harder-kuit
Bij Vishandel Schot in Tholen maken ze het ook
Zwaardvis
In tegenstelling tot in Portugal (Peixe espada) is het hier (Pesce spada) die vis met dat zwaard op zijn kop, en niet die zwaardvormige vis
Braciole di pesce spada: opgerolde plakjes met van alles en nog wat erin
Impanata di pesce spada: in bladerdeeg, met een saus van tomaat, ui, kappertjes, selderij, olijven, en daarin courget...
Pesce spada a ghiotta: tomatensaus, aardappelen, olijven, kappertjes en selderij
Mosselen, kokkels (nou ja, dat soort dingen), oesters, zee-egels
Vlees
Ragù alla siciliana
Lardo, zwoerd, verse worst, kip of konijn, gehaktballetjes, uien, tomaat
Beccafino 'nna a cipudda
Vogeltjes gevuld met vijg
Capretto a sciusciareddu
Geitje met asperges en artisjokken
Coniglio a' purtuisa
Konijn met (daar gaat ie weer) uien, kappertjes, olijven en selderij
Varkensvlees!
Worst met venkel!
Farsumagru
Gevulde opgerolde gestoofde runderlappen
Farsumagru
Kaas
Primosale
Verse pecorino
Ik maakte er ooit een enorm lekkere pizza mee, met Mutti kerstomaat uit blik; móet uit blik!
Caciocavallo
Die opgehangen ingesnoerde kazen
Pecorino siciliano, veel soorten kaas met peper
Groenten
Caponata
Aubergine, ui, tomaat, paprika, spinazie, bloemkool, krulsla, selderij gebakken
Gemarineerd in zoetzure saus met ansjovis, kappertjes, basilicum, pijnboompitten, rozijnen, kaneel, kruidnagel, amandelen, peer, suiker, azijn
Cipollata
Uien langzaam gestoofd met wat azijn en munt
Bij vis
Zonder azijn bij vlees
Paarse bloemkool, artisjok, broccoli, pompoen, erwten, bonen
Klassieke tomatensaus: met aubergine, paprika, basilicum, ansjovis
Pasta
Ciceri ca pasta
Pasta met kikkererwten
Vergelijk met bonen, Pasta e fagiole
Pasta con le sarde
Wilde venkel, sardien, kappertjes, ansjovis, ui, pijnboompitten, peper, rozijnen, saffraan, amandelen...
Veel canneloni
Ook lasagne, cavatoni, anelletti, orecchie, raglierini
Cuscussu!
Caciocavallo
Condimenten en zo
Veel soorten gevulde olijven
Amandelen, pijnboompitten (dat wist u al), pistache, pinda's
Veel soorten honing
Pesto siciliano
Tomaat, pijnboompitten, knof, basilicum, peterselie, selderij, olijfolie, z/p
Johannesbrood
Fruit
Citrus in alle soorten (bloedsinaasappelen!), Smyrna vijgen, cactusvruchten
Loquat, Japanse mispel, Smyrna druiven, granaatappel
Tot wel vijf oogsten per jaar
Patisserie, zoet spul iha, en likeuren
Daar kan je een boek over schrijven, wat zeg ik, tien boeken...
Arabische invloed
Cassata...
Pasta con le sarde