zaterdag 29 februari 2020

Naan, pizza, couscous en zo




Geen patatten vandaag dus


Naan

Met ei gepocheerd in tomatensaus

En die saus met De la Vera pepers, zie boven
Die waar pimentón van wordt gemaakt (onder andere van die)
Die komen gebroken en ontpit, maar moeten wel gecontroleerd worden
Heel mooie zachte smaak


Olijfolie, ui, knof (de Heilige Drie-eenheid)...

Tomatenprut en flink rode wijn...

Die pepers en wat groene kruiden...

Proef op zout

Pocheer er eieren in

Naan op de grilpan




Pizza

Met paprika en knoflook salami

Die salami koop je op de markt, niet te dun gesneden


Oven warm met pizzasteen

Olijfolie, forsch ui, knof, flink peterselie, pepertje...

Witte wijn, groene kruiden, Worcester...

Stukjes zwarte olijven bij de saus (droge soort)...

Proef op zout

Stukken puntpaprika sauteren in olijfolie
Bij de saus, en die nu niet meer verder laten koken

Deeg uitrollen
De helft met die worst beleggen
De andere helft erover

Paprikahandel erop
Randen omhoog vouwen

Oven




Couscous

Met zalm, komkommer en tahin saus


De couscous met olijfolie (goede!) en water en zo prepareren

Tahin met citroensap naar smaak mengen (wordt stijf!)

Zalm bakken

Plus komkommerschijfjes en citroenpartjes en de saus natuurlijk en de couscous (eventueel warm gepiept)




Groene banaan

(Geen bakbanaan)

Met gerookte gedroogde Afrikaanse meerval, en tomatensaus (alweer??)


De meerval in niet teveel warm water niet te lang weken

Olijfolie, ui, knof, peterselie, pepertje...

Garnalenbouillon erbij en wat inkoken
(Blokjes in de Afrikaanse winkel; Calnort is de beste)

Tomatenprut erbij en milde paprika puree (ajvar; bij de betere maar ook bij de mindere Turk)...
(Je hebt ook pikante ajvar, maar werken met milde + pepertjes is veel mooier)
(O, en in feite maak je dus Obe ata)

Vis in de saus, en maak die saus weer wat dunner met garnalenbouillon

Sudderen tot de vis eetbaar is

Proef op p/z

Halve groene bananen zachtjes aanbakken in boter en erbij




Naan (alweer??)

Met Kripik tempeh en haricots en pindasaus

Kripik tempeh: dunne plakjes gedroogde tempeh, glazig zijn die, die je frituurt als kroepoek
Zie foto onder

(Ik vind het altijd fantastisch als een stuk kroepoek bewegingloos in de frituur ligt, en dan in ene begint op te zwellen; bij Kripik tempeh is dat nog veel spectaculairder: blijft veel langer bewegingloos en barst dan klats! in ene helemaal los)


Haricots kop kont, half, koud water

De pindasaus is petjel saus

Pinda-olie, ui, knof, trasi, Goela djawa, kentjoer...

Wat rijstwijn...

Pindakaas...

Wat sambal oelek...

Haricots sauteren, kippenbouillon, garen

Frituur de Kripik tempeh en gril de naan