donderdag 6 februari 2020

Culinaire dingetjes





Habas, Fava beans, gedroogde tuinbonen dubbeldoppen


We zagen eerder al hoe je Sugar beans, heel grote witte bonen,  moet dubbeldoppen
Lang weken, anderhalve dag, tot ze gaan rimpelen
Erop knijpen en floep!
Twee helften van een dubbel gedopte en het velletje ernaast

Bij gedroogde tuinbonen gaat het anders
Wel weer lang weken, anderhalve dag, schoon water, halve dag
Van boven naar beneden:
Duimnagel in de kiem drukken
Boon splitst
Je kan de helften uit het velletje halen

Die tuinbonen lijken dan op het spul wat besproken wordt hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster), zie links op de eerste foto, maar toch is het dat niet.
A] Je kan tuinbonen niet dubbeldoppen en dán drogen
B] Je kan die dingen van hierboven niet opnieuw drogen





Ei pocheren in de magnetron


Daar las ik wat over in een van die zeurboeken van De Dikke Damp

Fantastisch zou het zijn

Ei, kom, 70 ml water, wat witte wijnazijn, afdekken, een minuut op de hoogste stand

Nou, nooit een fatsoenlijk gepocheerd ei gehad blijkbaar...





Paneren met cornflakes


Met gebroken cornflakes dan dus natuurlijk

Mooie harde knapperige korst!

Zal erg mooi zijn bij iets wat wat week is of gummie-achtig is
Zit dan ook niet voor niets op Kipcorn

Niet mooi op stevig spul


Geen foto van die kruidenboter hieronder
Kwijt
Wel een screenshot van die hoerelopers van Fonq
"Onder 'Zeer waarschijnlijk' staat een link waarmee u zich kunt uitschrijven"
Ja! Uiterst duidelijk!


Kruidenboter


Nou kan ik wel kruidenboter maken, maar ik keek toch even op het web

Verrassend: ze gebruiken geen zout!
Bah!

Ongezouten boter (want het zoutgehalte bepaal ik zelf) in plakken op kamertemperatuur laten komen

Peper erover en er heel fijn gehakte peterselie door prakken

Versgemalen knofgranulaat erdoor prakken

Zout erover malen, citroensap erover sprenkelen, prakken

Proeven; Worcester?





Vegter's Rolletjes


Foto kwijt

Wel nog die van Vegter's Knijpertjes
Met slagroom en Callebaut Chocoladekrullen
Ach ach ach...

Maar goed

Die rolletjes vullen met slagroom, en serveren met Sauce au chocolat Hermé

Pure chocolade, volle melk, poedersuiker, Crème fraiche

Alles samen warmen





Afghaanse aardappelpannenkoek


Ik noemde het gisteren al

Niet gemaakt hoor
Gekocht, geproefd, en gepland te maken

Vulling prei

Het recept moet ik nog vinden (heb twee Afghaanse kookboeken dus dat moet lukken)
Ik vond al wel bolani, maar dat is flatbread met prei, geen aardappel dus

Maar goed: erg lekker

Moet wel pikantiko bij, en zure room of zo





Zalm-eitjes


Ik moet zeggen, er gaat naast kaviaar niks boven forel-eitjes

Die serveren in een eiwit
Geel niet gebruiken

Prachtige combi zout spul - iets wat zout nodig heeft

Net zoiets als gerookte heilbot - radijs





Sinaasappel eten


Dat zou ik nog steeds vertellen

Hoe ze dat in sinaasappellanden doen

In vieren, vlees met twee duimen van schil drukken, hap!

Scheelt een hele hoop gemier





Roomijs, slagroom, blauwe bessensap

Heerlijk
Spannend
Niks zoete shit


Idem met rode bessensap

Ik vind het heerlijk
Maar ja, ik drink dat sap ook gewoon zó...




Sylvia Witteman werkt tegenwoordig in het Drents Museum...