Polenta alla baccalà
Dat is dus geen Baccalà alla Vicentina
Noch Baccalà mantecato
Niks room
Dit is voor vrijdagavond op het kerkplein
Forsch uien stoven eerst, met knof natuurlijk
Maak het als ze zacht beginnen te worden soepig met witte wijn
Maak het als ze zacht beginnen te worden soepig met witte wijn
Ik maakte brioche, als vlechtbrood
voor bij de Ballotine de foie gras
In ene moest ik denken aan die Petra Mossel
Die suggereerde dat je nierragoût (als nierbroodje) beter op brioche kan serveren dan op toast
Die culinaire siervis begrijpt ook echt helemaal niks van eten en koken...
Foie heeft een bittertje, daarom zoetig brood
Zoet met nierragoût, gadverdamme...
Hoor haar hier mijn recept de hemel in prijzen
Míjn recept ja! Ik stuurde het in onder de naam Tim Kleiweg! Met het hele verhaal erbij verzonnen! Hahahahaha!
Zoutevis weken
Pain d'epi
Laat witte deegbollen (gewicht als voor een stokbrood) rijzen
Rol ze tot een worst en laat goed narijzen
Trek ze tot een stokbrood, zonder erin te knijpen (op de handen leggen, en die met zachte rukjes uit elkaar bewegen)
Laat nog even liggen en als de rek eruit is het brood in precies de goede lengte trekken, weer zonder te knijpen
Met een schaar om de plm.10 centimeter het brood inknippen
Hoe, dat is moeilijk uit te leggen
Maar zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Een epi, een aar
Niet te diep knippen, want dan breekt het, als je het uit de oven haalt
Eventueel eerst een ondiepe kerf over de hele lengte maken met een stanleymesje
Dat is de manier van de Gironde, en dat is mooier
Bakken op 200 graden
Gekookt
Somalisch brood
Brood, niet die pannenkoeken (n'jera)
Maak brooddeeg van bloem, gist, wat zout en water
Werk er nigella door; soms bekend als zwarte komijn of als Black Gira
Suri toko
Laat het rijzen en kneed het terug
Laat opnieuw rijzen maar niet helemaal; vorm het als een vloerbrood, pak het met folie (eigenlijk bananenblad) stevig in en bak het in een oven bij 180 graden
Gebruik flink folie want anders barst het pakket
Het moet dus niet goed kunnen expanderen
Op de Balkan wordt iets dergelijks gemaakt
Variant
Werk er fenegriek door, op zacht vuur geroosterd en daarna fijngewreven.
India: uienzaad.
De zoutevis pluizen
Stokbrood met ratatouille
Maak ratatouille en laat afkoelen
Schep op in de lengte gehalveerd stokbrood (neem brede stokbroden, quat'cents, zie hier, of gebruik wat langwerpige boulots, zie hier), met ook redelijk wat van het vocht
Laat een kwartier liggen vóór consumptie
De polenta is redelijk dun
Wordt nog dunner door de soepige ui erdoor
De bacalao ook erdoor natuurlijk, met wat van het kookvocht
Het moet soepig worden
Flink zwarte peper
Brood met tomaat en sinaasappel
La Mancha
Rooster in de lengte doorgesneden stokbrood, ingeborsteld met olijfolie, in de oven goudbruin
Sprenkel sinaasappelsap over de snijkant, maal er zeezout over en zwarte peper, en beleg met koude tomatensaus
Je hebt twee scholen
A Veel sap eerst, even iets droogbakken en verder gaan
B Minder sap en niet droogbakken voor het verdergaan