zondag 23 februari 2020

Het is Multatuli-jaar!



Een markt in Denpasar, Bali
Geen eten maar offerandes


Dit jaar staat in het teken van Multatuli

Maar een website is er niet


Dan doen we zelf wat!

Ik ben begonnen aan een digitale en interactieve versie van
Saïdjah en Adinda
voor kinderen

Elke week komt er een hoofdstuk bij, en zet ik een berichtje hier

Zie de inleiding en hoofdstuk 1 hier, met dank aan uitgeverij ViesLekker!

Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster



De grote markt in Bandjarmasin, Zuid Borneo aka Kalimantan


Maisballetjes

Prikadel djagoeng



Prikadel omdat ze daar de F niet kunnen uitspreken

Prak van de kolf geschraapte mais in een zeef en vang het vocht op

Doe de mais in een schaal en kruid met zout, iets sambal, wat komijn en geperste knof

Werk er daarna een rauw ei door, bakpoeder, korianderblad en zoveel van het maisvocht dat een soort beslag het resultaat is

Bak als waren het kleine oliebollen



Ergens op een markt in Djakarta


Kool met kerrie

Goelai Kol



Bak grofgesneden ui in flink zonnebloemolie wat aan

Voeg wat later knof toe, roer even om, en voeg dan niet al te fijn gesneden kool toe (Chinese, witte of spitskool)
Blijf omroeren tot de kool iets slap wordt

Kruid met Kerrie djawa, wat komijn en eventueel wat sambal
(Ik ga uit hier van zachte Kerrie djawa)

Voeg een flinke scheut groentebouillon toe en los, als het kookt, santen erin op

Laat op laag vuur de kool gaarkoken
Hou het sauzig

Proef op zout; doe er eventueel wat zoute ketjap door

Serveer met witte rijst bij gebakken vlees of vis of tofu of eieren
Gebakken dus, niet gekookt of gestoofd



Een markt in Lampung, Zuid-Sumatra


Javaanse tahoe

Tahoe djawa



Snijd de tahoe in plakken en dep die droog

Dan die plakken elk in repen, droogdeppen, en die repen in blokjes

Hussel die blokjes in een theedoek om ze nog droger te krijgen

Frituur de blokjes op 150 graden
Frituur ze niet te lang want dan lossen ze op
En als ze iets verkleurd zijn dan zijn ze goed; goudbruin worden ze nooit
je kan ze een tweede keer frituren na afkoelen, om ze krokant te krijgen, maar dan krijgen ze een vale kleur

Bak ui, Spaanse peper en knof aan in arachide-olie

Maak er op laag vuur een saus van met goela djawa, palmsuiker, en ketjap

Of voeg pindakaas toe om een pindasaus te maken; gebruik dan niet teveel pindakaas; het moet meer een pinda-ketjapsaus worden

Warm de tahoe in de saus op, voeg wat citroensap toe en serveer met seroendeng



Een markt in de buurt van Merauke, Nieuw-Guinea


Gebakken tempeh

Tempeh Goreng


Wat asemwater maken (asem, tamarindepulp, weken in warm water, uitknijpen, zeven)

Goela djawa, palmsuiker, fijnstampen met verse sereh en korianderzaad

Omdat zowel de sereh als de asem zuur zijn moet je redelijk wat suiker gebruiken

Marineer stukjes tempeh of niet te dikke plakken een uur in deze marinade

Uitlekken, droog deppen en bakken in arachide- of palmolie