Een markt in Denpasar, Bali
Geen eten maar offerandes
Geen eten maar offerandes
Dit jaar staat in het teken van Multatuli
Maar een website is er niet
Dan doen we zelf wat!
Ik ben begonnen aan een digitale en interactieve versie van
Saïdjah en Adinda
voor kinderen
Elke week komt er een hoofdstuk bij, en zet ik een berichtje hier
Zie de inleiding en hoofdstuk 1 hier, met dank aan uitgeverij ViesLekker!
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster
De grote markt in Bandjarmasin, Zuid Borneo aka Kalimantan
Maisballetjes
Prikadel djagoeng
Prikadel omdat ze daar de F niet kunnen uitspreken
Prak van de kolf geschraapte mais in een zeef en vang het vocht op
Doe de mais in een schaal en kruid met zout, iets sambal, wat komijn en geperste knof
Werk er daarna een rauw ei door, bakpoeder, korianderblad en zoveel van het maisvocht dat een soort beslag het resultaat is
Bak als waren het kleine oliebollen
Ergens op een markt in Djakarta
Kool met kerrie
Goelai Kol
Bak grofgesneden ui in flink zonnebloemolie wat aan
Voeg wat later knof toe, roer even om, en voeg dan niet al te fijn gesneden kool toe (Chinese, witte of spitskool)
Blijf omroeren tot de kool iets slap wordt
Kruid met Kerrie djawa, wat komijn en eventueel wat sambal
(Ik ga uit hier van zachte Kerrie djawa)
Voeg een flinke scheut groentebouillon toe en los, als het kookt, santen erin op
Laat op laag vuur de kool gaarkoken
Hou het sauzig
Proef op zout; doe er eventueel wat zoute ketjap door
Serveer met witte rijst bij gebakken vlees of vis of tofu of eieren
Gebakken dus, niet gekookt of gestoofd
Een markt in Lampung, Zuid-Sumatra
Javaanse tahoe
Tahoe djawa
Snijd de tahoe in plakken en dep die droog
Dan die plakken elk in repen, droogdeppen, en die repen in blokjes
Hussel die blokjes in een theedoek om ze nog droger te krijgen
Frituur de blokjes op 150 graden
Frituur ze niet te lang want dan lossen ze op
En als ze iets verkleurd zijn dan zijn ze goed; goudbruin worden ze nooit
je kan ze een tweede keer frituren na afkoelen, om ze krokant te krijgen, maar dan krijgen ze een vale kleur
Bak ui, Spaanse peper en knof aan in arachide-olie
Maak er op laag vuur een saus van met goela djawa, palmsuiker, en ketjap
Of voeg pindakaas toe om een pindasaus te maken; gebruik dan niet teveel pindakaas; het moet meer een pinda-ketjapsaus worden
Warm de tahoe in de saus op, voeg wat citroensap toe en serveer met seroendeng
Een markt in de buurt van Merauke, Nieuw-Guinea
Gebakken tempeh
Tempeh Goreng
Wat asemwater maken (asem, tamarindepulp, weken in warm water, uitknijpen, zeven)
Goela djawa, palmsuiker, fijnstampen met verse sereh en korianderzaad
Omdat zowel de sereh als de asem zuur zijn moet je redelijk wat suiker gebruiken
Marineer stukjes tempeh of niet te dikke plakken een uur in deze marinade
Uitlekken, droog deppen en bakken in arachide- of palmolie