Ik kookte vier keer met pilav, om technieken te vergelijken
Je kan Amerikaanse of Surinaamse rijst nemen ipv pilav rijst
Rijst aanbakken en dan koken, daar gaat het om
Met kip
En baba ganoush
Aubergine inprikken
Oven
Regelmatig draaien
Tahin vijzelen met knof, citroensap, olijfolie, peper en grof zeezout
(Tahin: hoe witter hoe beter)
Aubergine doorsnijden en uitlepelen
Door de tahin etc prakken mét heel fijn gesneden peterselie
De foto ziet er niet uit dus zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Nogal popi in de vagonistische hoek, maar toch best lekker
Kipdijfilets in ghee bruinen
Kippenbouillon erbij en garen
Uit de pan
Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie...
Rijst meebakken...
De bouillon erbij en de rijst garen
Kip erin warmen
Ik at de Baba ganoush warm (gepiept), met wat heel goede olijfolie erover
Carne com maxixe
Ook wel Cozido com maxixe
Vlees / gekookt met wilde augurk
Maxixe zie hier
[maasjIEsjuh]
Dat het naar augurk smaakt is relatief want het heeft wel iets een acquired taste
Weer met pilav
Ik maakte het met dikke lende, want je moet die vruchten niet te lang laten stoven
Zonnebloemolie met wat boter
Vlees bruinen en uit de pan
Ui, knof, pepertje, soepgroenten (zonder paprika- of bloemkoolflauwekul)...
Hou de helft apart
Vlees erbij, runderbouillon, laurier, stoof op 95° tot gaar
In die apart gehouden handel rijst aanbakken
Runderbouillon, rijst garen
Schil de vruchten en snij in tweeën
Bij het vlees, en half uurtje
Afrikaanse pepers testen
Uit Togo, merk Big Mama
Met pilav kip in tomatensaus
Olijfolie met wat boter, kip bruinen, uit de pan
Olijfolie, ui, knof...
Helft apart
Tomatenprut, rode wijn, groene kruiden, wat van die pepertjes zonder pitjes...
Saus dun houden en de kip erin garen
Proef op zout
Met die andere helft ui etc pilav maken
Khoresht aloo
Kip gestoofd met zure pruimen en flink ui
Midden-Oosten
Die pruimen af en toe bij de betere Turk
Je kan ook prut van die pruimen kopen
Zie hier
Bij de betere Afghaan
Kip bruinen in olijfolie en wat ghee, en uit de pan
Garen in kippenbouillon
Olijfolie, forsch gele ui, knof, peterselie, munt, niet te scherp pepertje...
Rijst...
Bouillon erbij...
Pruimenspul erbij (of die pruimpjes, maar die doe je bij de kip als die gaart)
Proef op peper en citroensap
Kip erin warmen
Ik maakte eens een keer wat met gebroken rijst
Met Japanse tofu en gedroogde oesterzwam
Silken tofu
Foto kwijt
Week de oesterzwam in heet water
Veel meer smaak dan verse, en veel mooiere smaak dan veel gedroogde paddo's
Uitlekken (vocht bewaren), uitknijpen (boven het vocht)
Sauteren in rijst-kaf-olie (AH) en uit de pan
Die olie, sjalot, knof...
Doenjang (Koreaanse miso), weekvocht...
Proef
Gebroken rijst erin garen...
Paddo's en blokjes tofu erin warmen
Proef