Vier wintervruchten waarvan je jam kan maken
Kaki, stoofpeer, nashi en gedroogde pruimen
Vroeger had je ook nog mandarijnen, maar dat zijn nu geen wintervruchten meer
Jam algemeen
Fruit in blokjes of stukjes snijden
De helft van het gewicht aan suiker erbij
Omroeren en enkele uren laten staan
Regelmatig omroeren
Jam van koken
Prakken?
Als je prakt, gebruik dan zo'n spiraalvormige aardappelstamper
Tweede keer prakken?
Een tweede keer doe je het met zo'n plaatstamper, die je voor saus gebruikt
Wat vocht op een lepel, koelen, wordt het wat stevig? Jam goed
Niet stevig? Verder koken
Schone potten, vullen, schone deksels, wecken
Kaki jam
Foto's hierboven
Dat wordt iha met gember erbij gemaakt, en dat heb ik niet gedaan
Niet de eerste keer
Zonder maken, proeven, en dan beslissen of je later misschien eens...
Geen rode zachte kaki (heerlijk!) gebruiken maar oranje harde, Sharon fruit
Moeten geschild worden
Suiker: half half bruine basterdsuiker en geleisuiker met een hoog pectinegehalte
Er moet altijd citroensap door
Stoofperenjam met gember
Kopje kontje, in vieren, blokjes
Gele ("lichte") basterdsuiker
Niet te dunne plakjes ongeschilde gemberwortel aan een keukentouwtje rijgen en erin
(Ik gebruikte een tandenstoker, maar daar flikkeren ze vanaf)
Hierboven: drie stuks op een kilo fruit
Koken, gember eruit etc.
Nashi jam
100% goede geleisuiker gebruiken
Vrij lang sudderen
Regelmatig stampen
Met citroen erdoor oppotten
Holsteiner Pflaumenmus
Jam van gedroogde pruimen
Exact hetzelfde als de vulling van Brabantse pruimenflappen
Tegenwoordig wordt het eerder gemaakt van verse kwetsen, gedroogd in de oven
Ik bedoel: mét suiker jam maken als ovenschotel zeg maar
Water (dubbel volume pruimen) aan de kook met kruidnagel, foelie, gebroken zwarte peper, wat zeezout, wat kaneel (echte kaneel, die je met twee vingers zonder kracht kunt brokkelen)
10 minuten sudderen
De pruimen (mét pit) in het water, en als het weer kookt vuur uit en deksel
Acht uur
Pruimen ontpitten en meteen ook de kruiden verwijderen
Zeef het vocht
Met het vocht jam van koken; met bruine basterdsuiker (1/3 gewicht pruimen) tot prut koken
Op smaak met marsala of met bruine rum
Telegraaf
Ik vergat hier cranberries...
Maakte er vorig jaar heerlijke jam van, met wat amarene kersen erdoor