donderdag 20 februari 2020

Italië (21)




Sardinië


Zie de eerste aflevering van deze fantastische serie hier 

(Alle links openen in een nieuw venster)


Heel mooi spul


Wat opvalt: zes dingen hebben ze er, waar ik een zwak voor heb
Een gastronomisch zwak dan dus, want zonder gastronomisch heb ik er meer

Nou ja, zeven mét gastronomisch, want ze hebben er ook veel wijn


1 Casu marzu

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Zie het gegeten worden hier
Heerlijk! Zie hier


2 Bottarga

Zie hier

In Italy Dish by Dish: "the eggs of the (female) mullet"
Goh!


3 Pane carasau

Zie hier

Pane guttiau: met olijfolie erop en zout en eventueel knof

Pane frattau: in soep

Carta da musica is net zoiets


4 Fregula

Italiaans: fregola

Zie foto's en links hier

Ik moet het nog steeds een keer eten met vongole

En over vongole gesproken: die moet ik nog steeds een eten met witte bonen (zie hier) en met tronchetti (zie hier)



5 Grive

Frans grives

Lijsters

Veel gegeten in Frankrijk! Heerlijk! Kwamen de jagers naar de bakkerij brengen... Voor nop want dat brengt geluk...

Zie hier
Personeels-eten, zo normaal was lijsters eten...


6 Kaas

Fiore sardo en Fleur de maquis, althans een op die Corsicaanse kaas lijkende en ook met rode pepertjes erop




Heel veel soorten brood

Enorm veel

Van bloem, van gries of van gerst



Enorm veel soorten zeer lokale kazen

En die Fiore sardo

En de Pecorino sardo natuurlijk

Veel Dolce dit en dat
Dat betekent niet zoet maar zacht hier



Ze vissen niet

Dat laten ze aan anderen over
(Afgezien van paling en forel)

Maar ze eten het graag
Tonijn!

En kreeft en krab
En vongole en mosselen
En inktvis



Veel soorten vlees eten ze

Veel schaap en vrij veel varken
Net als in Zuid-Spanje steeneik-eikel etende varkens

Maar ook geit, vaars, lam

Heel dikwijls aan het spit, met jeneverbes- of mirte-hout eronder
(Ook een mirte likeur, Mirto; beviel me niet zo)

Gerookte ham, "Toscaanse" ham, wild zwijn-ham
Gerookte worst

Haas, konijn, vogels



Fregola met vongole


Veel lokale soorten pasta

Maar die ook buiten het eiland in trek zijn

Maccarones a ferritus
Om een stopnaald gedraaide lapjes deeg

Malloreddus
Eigenlijk mini gnocchi maar dan van droge pasta
Zoals ze in Italië ook "rijst" en "gort" (Sardinië!) van pasta hebben


Groente en fruit en zo

Aubergine, courget, bloemkool, sperzie

Erwten en tuinbonen

Vijgen, cactusvruchten, meloen, granaatappel, kersen, pruimen, peren, appels

Kastanje, walnoot, amandel, hazelnoot


Typisch

Asparagi selvatici alla sarda
Wilde asperges
Gesauteerd
Geserveerd met een saus van ansjovis, peterselie en citroensap

Pomodori ripiena alla sarda
Tomaat, uitgehaald, gebakken in de oven
Gevuld met sardien (eindelijk! daar zijn ze!), tonijn en aubergine

Pizza alla cagliaritana
Melkdeeg met aardappel erdoor
Verse koekaas erop en ansjovis en tomaat en Pecorino sardo en oregano

Polenta alla sarda
Met lokale worst en kaas

Panada di anguille
Een timbaal van pasta, gevuld met paling, lardo en zongedroogde tomaat

Jonge stier gevuld met wilde geit gevuld met speenvarken gevuld met haas gevuld met twee lijsters



Maloreddus met droge worst



Zie de volgende aflevering, Sicilië, hier