En? Ook uw askruisje gehaald?
En daarna naar het Haring schillen gegaan?
Mijn planning voor de komende dagen
Khooresht aloo
Kip gestoofd met zure pruimen
Iran en omstreken
Die pruimen waarvan je ook tkemali maakt, kleine groene bij de betere Turk
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Momenteel zijn die er niet, maar dan gebruik je dus zo'n zakje als dit hier
Bij de béste Turk
Zie een recept hier
Ik maak het met rijst
Pepers ui La Vera testen
Eieren in paprikasaus
Met papadum
Ik kreeg dus gedroogde Spaanse pepers uit La Vera, de streek waar die Pimentón de La Vera vandaan komt, dat Spaanse peprikapoeder waar die Nederlandse culischrijvers zo ontiegelijk over lopen te bazelen altijd ("het is pikant"), cq elkaar na lopen te schrijven
Precies dit merk hier kreeg ik opgestuurd
Nou ja, weinig over te zeggen verder
Paprikasaus met pepertjes maken (geen pikante ajvar gebruiken maar zoete mét pepertjes; stukken beter)
Deel met deels zonder pitjes en zaadlijsten (wilde ik schrijven, maar ze blijken altijd opengebroken en ontpit te zijn; uiterst geurig ook!)
Ga ook nog experimenteren met weken/weekwater gebruiken, ook weer met en zonder
Dat is meer de Mexicaanse manier
Eieren in de saus pocheren
Met Selim peper experimenteren
Sukadelappen ermee gestoofd
Met soepgroente ook; ui, knof, selderijblad, peterselie, wortel, prei
En aardappelen ernaast
Selim peper zie hier
Grains of Selim
Geen familie van Grains of paradise, paradijskorrels, alhoewel vergelijkbaar in smaak en gebruik
Je moet ze vijzelen
Mapo doufu
Tofu van het pokdalige oma'tje
Zeggen ze
Ik heb het al meerdere keren gemaakt, zoek maar op het blog, maar ja, elke keer vindt ik weer een nóg origineler recept
Deze keer met varkensgehakt (wat in de Chinese keuken neerkomt op gemalen speklappen), en met mie
Uit Szechuan
Met:
Doubanjiang, tuinbonensambal zeg maar
Dou-chi, die zwarte gefermenteerde sojaboontjes waar ik het laatst over had
Knofgroen, wat ik uitbundig in de tuin heb (roerei daarmee en half gare garnalen!)
Szechuan peper
Chili olie (van Szechuan peperS, niet peper)
Vijfkruidenpoeder
Rijstwijn...
Dit recept hier lijkt wel wat op wat ik ga maken
Een idee!
Witte bonen in tomatensaus (wel heel mooi gemaakt natuurlijk)
En dan met mooie gruyère erdoorheen gesmolten
In plaats van ermee gratineren
En met groene paprika erdoor
En het hot van groene peperbolletjes
En dat was het voor vandaag
O, en trouwens:
Was het u wel opgevallen dat ik ei - kip - rood vlees - tofu - kaas eet?
Zo hoort het
Maar dat vis ontbreekt?
O ja!
Moules poulette, dat vergat ik nog!
Met spekjes en room!
Zie een goed recept hier
En o ja!
Die mosselen dat is met mooi stokbrood, en de andere vijf gerechten met rijst, papadum, aardappelen, mie en bonen
Zo hoort het
En o ja, met steeds andere verse groenten natuurlijk...