Fregola met merguez, wortel en rozijnen
Zie het recept hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Fregola / Fregula zie hier
Combineert enorm goed met schelpdieren
Notenkransjes
Klop 60 gram boter zacht en werk er dan, beetje bij beetje, een ei doorheen
Daarna werkt je er 40 gram fijne kristalsuiker door en de "inhoud" van een vanillestokje (in de lengte splitsen en uitschrapen; het is handiger het eerst dwars te snijden)
Daarna 30 gram amandelen en 40 gram hazelnoten (beide fijngestampt) erdoor
Werk er 60 gram patisseriebloem door, beter nog Zeeuws bloem, en drie gram bakpoeder, en daarna twee theelepels maizena, wat zout, wat gemberpoeder en wat nootmuskaat
Doe in een spuitzak met een grof gekarteld dopje en spuit er op een ingevette bakplaat rondjes van
Bak op 175 graden tot goudbruin
Kruidkoek met noten
Máák koekkruiden
Koop die niet want dan zit er al gemalen kruidnagel door en niks is zo gemeen vies als lang geleden gemalen kruidnagel
4 delen kardamom en idem kaneel, alles vers gemalen
2 delen gember
1 deel kruidnagel, idem nootmuskaat, idem witte peper
Half deel venkelzaad (geen anijszaad dus) en idem koriander
In Frankrijk gebruiken ze min of meer hetzelfde, maar met steranijs ipv venkel- cq anijszaad
Maak een flinke hoeveelheid zónder kruidnagel, onthoud welk volume kruidnagel er bij moet per theelepel (ongeveer 1/6 theelepel), en voeg dat steeds bij gebruik vers toe
Flink noten kneuzen: amandelen, walnoten, hazelnoten, pistache, pijnboom, noem maar op; gebruik een flinke kop
Ik gebruikte ook zo'n potje noten in honing van de betere Turk
350 gram roggemeel mengen met wat zout, twee theelepels koekkruiden inclusief de kruidnagel, 10 gram bakpoeder, 5 gram baksoda en 50 gram bruine basterdsuiker
En de noten natuurlijk
In 125 cc water 100 gram rietsuiker, 275 gram neutrale honing en 30 gram reuzel aan de kook laten komen
Door de bloem, en mengen
Is alles goed gemengd dan nog 10 minuten doorgaan
Bakblik bekleden met bakpapier, beslag erin lepelen, goed eerst de hoeken vullen
Met een natte lepel het beslag gladstrijken en onder folie wegzetten op een koele plek
Laat minstens 12 uur staan
Bestrijk de koek in wording met wat wal- of hazelnootolie en bak drie kwartier op 150 graden, iets onder het midden van de oven
Steek er een sate-stokje in: het is nog niet helemaal droog
Je kan de bovenkant ook nog gemakkelijk induwen
Bak een dikke 10 minuten af op 180 graden
De bovenkant geeft nauwelijks meer mee
Verpak in vetvrij papier en laat een paar weken of beter nog een paar maanden op een koele plek liggen
Tagliatelle met noten
Tagliatelle con le noci
Kook tagliatelle in water met zout en wat olijfolie
Bak in olijfolie stukjes knof, stukjes Spaanse peper zonder de zaadlijst, en grof gehakte walnoten, tot de noten en de knof mooi bruin zijn
Serveer over de tagliatelle, met versgeraspte Parmezaan
Noten in honing
Neem heel verse jonge walnoten, verwijder de bast en de dop en ontvlies de walnoothelften
Doe in een pot, giet er dunne honing over (accaciahoning) en laat een half jaar staan
Warm au bain Marie op en vul aan met honing
Herhaal dit tot de pot drie jaar gestaan heeft
Warm au bain marie op, laat koelen, en proef en val in zwijm
Dat deden we hier, een paar dagen geleden
Gegeten bij verschillende soorten kaas
Moeten nog uitproberen bij ijs en zo...
Zie de tweede aflevering op 3 oktober!