Tomatensaus met cascabel pepers
Perfecte saus, die ik binnenkort bespreek, als de patatten weer aan de beurt zijn
Bij gebakken eieren en friet, zo hoort dat in Mexico
Hier als voorgerechtje
Tomatensoep van kerstomaten uit blik
Veel mooier dan verse
Onvergelijkbaar
Merk Mutti (klinkt Duits maar is Italiaans)
Rijp geplukt en nog een tijdje in de zon gelegen
Lekkerste pizza ooit: met deze tomaatjes en jonge Primo sale
(Verse Pecorino siciliano)
Olijfolie, ui (heel klein), knof (idem)...
Tijm, rozemarijn, vers gemalen korianderzaad, bergbonenkruid, grove witte peper, iets grove cayenne...
Sap uit het blik, wat Oxo of zo, kippenbouillon, wat witte wijn, Worcestershire, gedroogde kappertjes, laurier...
Gehalveerde tomaatjes erin warmen
Flamri
Franse griesmeelpudding
200 gram amandelen niet te grof hakken
1 liter volle melk aan de kook met die amandelen en ietsje zout, 75 gram kristalsuiker en 5 gram echte vanillesuiker
Kookt: roerend de griesmeel erin (100 gram)
Drie minuten op laag vuur blijven roeren
Kom uitspoelen, spul erin storten, vershoudfolie erover, koelen
Hoort met Crème patissière maar ik maakte er klassieke Nederlandse bessensaus bij
250 cc sap met 60 gram suiker aan de kook
Binden met 1 eetlepel maizena in 1 eetlepel water
Schilletjes
Zie het tweede recept hierna
Koekkruiden
Die maak je altijd zelf omdat je een uitstekende smaak hebt, en dus vies wordt van elk soort spul waarin niet-vers gemalen kruidnagel zit
Alle kruiden hieronder vers gemalen en steeds direct in een grote pot (om ze later te kunnen mengen) en die meteen steeds weer dicht
8 delen kardamom
8 delen kaneel
4 delen gemberpoeder
2 delen kruidnagel maar nog niet dus!
2 delen nootmuskaat
2 delen witte peper
1 deel venkelzaad
1 deel korianderzaad
Goed mengen en in een pot waarin het beter past
Vóór het gebruik de benodigde hoeveelheid vers gemalen kruidnagel erbij
Ik bedoel natuurlijk naar rato van de hoeveelheid die je ban het mengsel in je gerecht gaat gebruiken
Goede kruidnagel is niet bros dus dat maalt moeilijk
Gebruik een wiegemes
Of gebruik enkel fijngewreven kopjes
Sinaasappel kruidkoek
Hij is wat ingezakt want de oven stond wat te laag
Maar de smaak...
Dat vergeet je je hele leven niet
Flink schilletjes in kleine blokjes snijden, een kop
350 gram roggemeel mengen met wat zout, twee theelepels koekkruiden inclusief de ter plekke vers gemalen kruidnagel, 10 gram bakpoeder, 5 gram baksoda en 50 gram bruine basterdsuiker. En de schilletjes natuurlijk.
In 125 cc water 100 gram rietsuiker, 275 gram oranjebloesemhoning en 30 gram reuzel tegen de kook aan laten komen
Door de bloem en mengen met deeghaken. Is alles goed gemengd dan nog 10 minuten doorgaan
Bakblik bekleden met bakpapier, beslag erin lepelen, goed eerst de hoeken vullen.
Met een natte lepel het beslag gladstrijken en onder folie wegzetten op een koele plek. Laat minstens 12 uur staan.
Bestrijk met wat notenolie en bak drie kwartier op 150 graden iets onder het midden van de oven.
Steek er een sate-stokje in: het is nog niet helemaal droog; je kan de bovenkant ook nog gemakkelijk induwen
Bak een dikke 10 minuten af op 180 graden
De bovenkant geeft nauwelijks meer mee
Aardbeienjam met munt
De aardbeien in stukjes in een kom
De helft van het gewicht aan geleersuiker erbij
12 uur op een koele plek en regelmatig omroeren
Gescheurd muntblad erbij en weer 12 uur...
Langzaam aan de kook
Na 10 minuten iets prakken met de grove stamper (die spiraal, niet die plaat met gaatjes)
Door laten sudderen en steeds een monster nemen, echt goed laten afkoelen, en als het als het nog niet dik genoeg wordt twee eetlepels geleersuiker erbij (je hebt zwakke en krachtige)
Enzovoorts tot het wel mooi dikt
Inschone potten, schone deksel, wecken
Kersen op cachaça
Mét en zonder pit gemaakt
Hier mét
Nou ja, kersen op cachaça zetten dus
Dit waren bijna zwarte zoete kersen, maar die verkleuren
Met pit: je mikt op de smaak van het fruit
Zonder: je gaat voor de drank
Enkele maanden laten staan
De eerste weken regelmatig omschudden
Roomijs met Crème de mûres
Moerbeien likeur
Geen bramen dus!
Dat zijn Mûres sauvages
Een heel erg mooie combinatie, ook omdat het een bittertje heeft
Waarbij ik opmerk dat je aan de smaak van die likeur, sec gedronken, wat moet wennen
Het aroma van de likeur komt met dat ijs heel mooi tot zijn recht
Augurken inmaken
Verse augurken dan dus natuurlijk
Poolse winkel
Nooit enkel op azijn zetten; dat bederft
Nooit enkel op pekel zetten; dat krijgt een lijkkleur en het smaakt niet mooi
Op 1 kilo augurken
70 zout
190 water
125 suiker
½ lepel zwarte peperkorrels
1 koffielepel korianderzaad en idem komijnzaad
Langzaam aan de kook
Ondertussen in een schone pot uienringen van 1 ui, drie tenen geplette knof, 3 blad laurier, 1 koffielepel dillezaad en idem geel mosterdzaad
Augurken rechtop in de pot, steeluiteindes naar boven
750 witte wijnazijn bij het suikerwater, roeren
Over de augurken tot bedekt, pot sluiten en op zijn kop wegzetten
Dagelijks een paar keer kantelen en terug kantelen
Dank P!