Een partijtje artikelen uit de Washington Post, Libération, Frankfurter Algemeine en El País
Ik zal ze vandaag niet allemaal behandelen
Er komt een aflevering 2 of meer
O ja! Er zit er ook een bij uit het Parool, aka 24 Kitchen
Ontzagwekkend gelul
Uhh, waarom zijn Nederlandse culi schrijvers toch altijd van die mislukte apelullen?
Ik denk dat die apekutten de kans krijgen omdat niemand hun gelul in de gaten heeft; Nederland is het culinair meest onderontwikkelde land (Volkskrant, spoelstopknop, woonwerkfiets, dat werk)
En áls je culinair verstand hebt, dan begrijpt niemand je, in dit culinaire moeras
Aziatische effecten in de Zuid-Afrikaanse keuken
Chicken peri peri
Piri piri zeggen wij
Eerst: wat is Portugese kip piri piri
Hele kip
Inwrijven met citroensap
Half uur
Opnieuw
Opnieuw
Vullen met een zeer forsche bos gekneuse peterselie met in het midden hamzwoerd
Inwrijven met een mengsel van piri piri (de saus dus) en olijfolie
Saus zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Aan het spit
Serveren met grove friet uit een laag olijfolie, en piri piri (in een Gluton potje! Met kwastje!)
De piri piri peper komt uit Brazilië, en is door de Portugezen naar Mozambique gebracht
Van daar naar de Portugese keuken, maar ook naar Timor (Preparado timorense), en naar Angola (Preparado angolano)
Buiten Portugal zit er altijd meer citrus in
Het is ook in een hele mooie andere vorm in Portugal verder ontwikkeld
Vinha d'alhos, "wijn van knof", waw...
Maar goed
Zie hier een goed recept voor de saus
De kip maak je niet zo, maar zie hierboven
In Zuid-Afrika met gele rijst en met gegrilde maiskolven
In Zuid-Afrika ook met flink komijn in de saus trouwens
Buttermilk fried chicken
Dat is US
Maar ja, in Barneveld eten ze het ook...
Kipstukken in karnemelk, met door die karnemelk zout, forsch zwarte peper, en eventueel paprikapoeder, hot of niet
Een dagje op een koele plek, en regelmatig omroeren
Uitlekken, droogdeppen
Bloem + p/z
Kipstukken daardoorheen
Olie, bakken
Kan ook in de oven
Bedruip op de borden met wat honing
Acacia is de meest neutrale bij het koken
Neutraler dan "bloemenhoning" want die varieert nogal
Overmorgen het vervolg!
Zie hier