dinsdag 2 juli 2019

Patatten!




Eindelijk!



Stamp gedroogde appeltjes

Met Quorn in paprikasaus


Snij de appeltjes (type hierboven) wat klein richting dobbelstenen, en week enkele uren

Olijfolie, ui, knof, peterselie...
Pikante (of niet) paprikapuree erbij (Turkse winkel; ajvar)
Witte wijn, zout...

Aardappelpuree maken
Boter, p/z, nootmuskaat, melk...

Ondertussen de appeltjes in het weekwater met zout aan de kook brengen
Vijf minuten sudderen als je de soort als hierboven hebt
Als je dit hier hebt dan 12 uur weken en een half uur sudderen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Afgieten
Door de puree

Quorn stukjes (naturel) bakken in boter
Flink wat boter is flink wat jus

Stamp eventueel met paneermeel en boter in de oven

Quorn door de paprikasaus




Friet!

Met lambsrack en paddo's

Aangepast AH recept


Olijfolie en boter
Sjalot, knof en peterselie...

Op laag vuur tijm...

Op hoger vuur grof gesneden paddo-stelen...

Stukjes paddo-hoeden...

Witte wijn, Bovril of zo, en proef op peper

Het rack rondom dichtschroeien

In een ovenschaal leggen, met flink rode wijn eromheen, zilveruitjes uit het zuur en laurier
Bedruip met acaciahoning
In de oven

Vanaf na vijf minuten regelmatig bedruipen met de wijn

Friet bakken

Vocht rond het rack inkoken (rack in folie)
Eventueel binden met Beurre manié

Weer de saus vergeten op de foto...




Aardappelschijven, gekookt

In aspergesaus met kip


Maak bouillon van aspergeschillen en kontjes

Zeef, en kook er asperges in

Uit de pan en koel

Aardappelschijven idem

Maak van de bouillon via een roux en p/z etc. een mooie velouté

Warm kip, aardappelen en asperges in de saus

Ik gebruikte weinig zout en strooide er fijngesneden nagelholt over

Maar ja, de foto had ik al gemaakt vóór die nagelholt...
Ik zal het nooit leren...




Stamp zoete ui

Met gepocheerd ei en jus


Stoof zoete ui lang en langzaam in flink boter

Later wat knof erbij en weer wat later witte wijn

Kruid met peper en Oxo of zo

Ui eruit scheppen en van de botersaus een mooie saus maken

Aardappelstamp
Melk, boter, p/z, nootmuskaat...

Ui erdoor

Proef en werk er wat Worcestershire door

Pocheer eieren




Alweer friet!

Met Beyond Burger en appelmoes en alweer jus


Die Beyond Burger (firma Beyond Meat; nu ook een fabriek in Nederland) is best te eten, maar zeg niet dat je het verschil met vlees niet proeft
Nou ja, zeg dat als je geen smaak hebt

Het ruikt naar Maggi (lucht gaat er bij het bakken wat af, maar de smaak niet), en het ziet er van binnen en van buiten een beetje raar uit
Het is ook erg klef, plakkerig, en nogal zoutig
Ruikt op het snijvlak erg raar
Al met al veel synthetiek

Ongetwijfeld beter dan wat we tot nu hadden in de categorie nepburgers, maar eet het eens naast een echte...
(Waarom toch al die vleesvervangerij flauwekul? Maak iets met kaas, met ei, met tofu...)(Ik kan tig dingen maken zonder vlees waarbij het niemand opvalt dat zij/hij zonder vlees eet...)

Er zit een burger bite aan, maar zeker geen vlees bite
Ik bedoel: er komt geen sap uit als je erop bijt
De primaire structuur is er, de secundaire niet

Het heeft niet de smaak van een burger
Ja, voor kids die gedachteloos eten...
Proef eens goed, zou ik zeggen

Het is ook droog

Artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung
Erwteneiwit, aardappelzetmeel, kokosolie, rode bieten kleurstof
"das Fleisch in Form und Geschmack so weit als möglich ähnelt"
Zeker, maar lang niet weit genug
De vego burgers van Impossible Foods schijnen beter te zijn
(In Europa nog niet op de markt)

Met friet dus, en met ijskoude appelmoes van zo rood mogelijke jonagold gemaakt

En met mayo, picc en Heinz Hot Chili Sauce




O ja!

Ik kwam in korte tijd veel gerechten tegen met "veel zwarte peper"

Indiana fried chicken, Juicy Lucy (eet ik vanavond!), Peruaanse gestoofde kip, Taiwanese zwarte peperbroodjes, Peppery flank steak, Nigeriaanse Pepper soup...



O ja!

Nieuwslezer

"Manueel, met de voet"



O ja!

Loethe Olthuis in de Volkskrant

"Eten klinkt in het Frans vaak spannender dan het is. Zo is een ‘croque monsieur’ gewoon een tosti, ‘vol-au-vent’ een pasteitje en ‘crème anglaise’ vanillevla.
Let op: ‘andouillette’ klinkt heerlijk, maar is worst gevuld met ingewanden."

Kan die suffe doos niet gewoon ff de gracht ingetrapt worden of zo?



O ja!

Ik schreef in eerste instantie hierboven ergens "met gepocheerd ui" ipv ei

Hahahahahaha!

Ging het corrigeren en maakte van ei ui ipv ui ei!

Hahahahahaha!

Heb een tijd met veel plezier in een keuken gewerkt waar een Ierse vrouw en een Venezolaanse rondliepen

Als je tegen die Ierse ei zei, dan begreep ze ui
Die Venezolaanse begreep het precies andersom

Ik zei eens tegen de Venezolaanse "Tosti gezond is met kaas, tomaat, ui en peper"
Maakte ze een tosti met kaas, tomaat, peper en ei



De waanzinnige appelmoes!