maandag 15 juli 2019

Eieren op het matras



Een dikke béchamel maken
Ik ben begonnen met sjalot en knof
Half volle melk, half kippenbouillon
P/z, nootmuskaat, Worcestershire



Huevos al colchón


Dit is weer een van die gerechten waarover altijd grote discussies zijn

Over hoe je het maakt, en over of het al die moeite waard is


Het principe

Béchamel
Eieren bakken
Béchamel in zo'n (ingevette) ring, zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Ei erop, béchamel erop
Goed koelen
Uit de ring halen
Paneren en frituren


Zie het verhaal / het recept in El País hier
Daarmee begon het
(Ik vind dat ei nauwelijks meer dan een gepaneerd gebakken ei)



Goed koelen
Althans zo deed ik het
Zie hieronder


Wat is het probleem

De béchamel moet na het frituren smeuïg zijn
Maar dan kan je dat afgekoelde ding nooit in je hand houden om te paneren
De béchamel moet dus stevig zijn en wordt / blijft dan niet smeuïg

De eierdooier moet zacht zijn / blijven
Het eigeel moet eruit lopen als je het ding aansnijdt
Maar dat lukt nauwelijks met stevige (gekoelde) béchamel; dat druk je dan kapot


In dat artikel staat dat bij hem het ei uit elkaar valt als hij de béchamel erover giet
Huhh??

Ik geloof er ook geen moer van dat het hem is gelukt



Ze bakken allemaal de eieren los
Maar als je toch met zo'n ring moet werken, dan bak je het ei daarin natuurlijk


Vervolgartikel

Zie hier

Lezers klagen dat het teveel gedoe is, dat het niet lukt...

Zie het resultaat volgens het eerste artikel links en dat van een lezer rechts hier




Youtubes


Zie hier

Op 19:10 (het is een ongelofelijk oud wijf) begint hij met de béchamel in de ringen te doen

20:40: wat ruimte om de béchamel aan de zijkant
Ik liet de tweede laag béchamel wat naar beneden zakken door het met een mespunt van de ring af te duwen en het zo wat ruimte te geven; en toen het uit de ring kwam heb ik het nog wat bijgesmeerd
Deze pief bakt de eieren in een pan en snijdt ze later bij; je zou ook met twee formaten ringen kunnen werken...

24:50: haalt de ring eraf enzovoorts


Huevos al cielo, zie hier

Zie 2.05: ander systeem

Er kan ook gekookte ham in


Zie hier

Dit is iets wat ze in 'n café maken, met gekookte eieren
Soort eierbal dus



Zo kwam het uit de ring
Prima handelbaar


Bebloemen doe je uit de hand, boven de aanrechtbak

Goed losgeklopt ei idem

Paneermeel idem

Frituren op 170°

Op keukenpapier

Ik maakte er tomaatstukken uit de oven bij
Met ui, knof, peterselie, groene kruiden, p/z, flink olijfolie

Het hoort met friet



Serveerde ik vandaag
Werd heerlijk gevonden


Ik ga nog flink wat experimenteren

U hoort van mij!