Prima merk
Aanbieding: tientje de liter
Vandaag dus drankinkopen
Zie de eerste aflevering van deze mini serie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Algemeen verhaal over de keuken en de kruiden en zo
En over bij welke populaire gerechten de saus Obe ata wordt gebruikt
Vandaag eerst die
Obe ata
Alle ingrediënten in een blender
* Een blik gepelde tomaten mét hun sap
* Een ontpitte rode paprika
* Een halve rode ui
* 4 knoffen
* Een stuk gepelde gemberwortel, halve duim groot
* Een ontpitte habanero
En pureren dus
Eventueel wat water erbij
Neutrale olie, driekwart hoog vuur, die handel erin, bubbelt: half hoog vuur en reduceren tot 2/3
Proef op zout, zou ik zeggen
Obe ata wordt zelden zó gebruikt (zie een uitzondering hieronder), het wordt toegevoegd aan van alles, waar ook al van alles bij zit
Ik schreef eerder al wat de bekendste gerechten zijn waarbij Obe ata wordt gebruikt
Ik herhaal het even en ik ga ze allemaal bespreken
De bekendste is Jollof rice, zie hieronder
Verder
* Beef suya
Streetfood met Obe ata ernaast
* Gestoofde geitenpoot
* Efo riro
Amarantblad
* Dodo
Gebakken bakbanaan
* Frejon
Bonen
* Yam fries
Gegookte gefrituurde yam sticks
En dan wordt naast al die dingen ook nog Agege bread geserveerd
Jollof rice
Oven 175°
Neutrale olie, rode ui...
Hou de helft van de uien apart
Knof...
Tomatenpuree, koenjit, gerookt paprikapoeder (níet pikant)...
Obe ata erin...
Iets voorgekookte long grain rijst erin, tijm en laurier...
Z/p en runder- of kippenbouillon
Laat de rijst garen
Serveer met die apart gehouden uien
Ik noemde hierboven al vier bijgerechten die met Obe ata worden gemaakt
Er is er ook een waarbij geen Obe ata aan te pas komt (in de bereiding), ik noemde het al
Nou ja, je kan het gebruiken om in Obe ata te dopen...
Agege bread
Zoet vast witbrood
Weinig gist, lang gerezen
Zie hier
140 cc volle melk, op 40°
70 gram bloem
2/3 van de daarvoor benodigde gist
175 gram fijne kristalsuiker
1 eetlepel melkpoeder
1 idem zeezout
2 grote eieren, lichtjes losgeklopt
55 gram zoete boter, zacht
Bloem, kuiltje, gist, wat melk, wat suiker, wachten tot het schuimt
Rest van de melk en de suiker en de melkpoeder mengen, boter erdoor werken, deeg maken met de eieren
Afgedekt rijzen, in een casinovorm, rijzen, bakken
Serveer met roerei en met Obe ata
Zie de volgende aflevering hier