zaterdag 13 juni 2015

Koken




Vanalles koken...


Runderwang in Porter

Daar had ik het al eerder over, maar ik was de foto kwijt
Het was goddelijk lekker

Die wangen waren over het plat ingesneden, de lomperds, dat schiet niet op, dus ik heb van elke wang twee paupiettes gemaakt, en het buitenstuk met zeen fijngesneden gebruikt voor de bouillon

Bruin de paupiettes rondom in boter en haal ze uit de pan

Ui, knof, soepgroenten, peterselie (dat zit er namelijk niet in), iets zout...
Laurier, peperbolletjes, tijm...
Porter, dat soepvlees...
Die paupiettes...

Elk half uur draaien
Na anderhalf uur er wat tomatenpuree bij doen

Begint het goed te worden (proef het soepvlees) dan Hasselback aardappelen maken

Het laatste half uur van die harde groene Turkse pruimpjes meestoven

Porter combineert enorm goed met runderstoverij...




Hasselback aardappelen

Het hoort fijner gesneden dan hierboven, en geen knof erin; ik stak een schijfje in elke snede...

Aardappelen schillen en insnijden; leg ze daarvoor in een lepel, dan snij je niet te diep

Knofjes, olijfolie, grofzout (in die volgorde), zwarte peper, oven...

Na een 20 minuten bedruipen



Abrikozen met Parma ham

Leg een halve abrikoos ruggelings zo op een plak rauwe ongerookte ham, zodat je net nog een lapje over de snijkant kan vouwen

Strooi iets Chipotle flakes over de snijkant en maal er ietsje zeezout over (het zout van de ham bereikt de abrikozen niet), en vouw het lapje erover

Leg er de andere abrikoos op, snijkant op snijkant

Wikkel het spek verder om de vrucht heen

Kort in een hete oven


Groene peperbolletjes inmaken

Tegenwoordig dikwijls vers bij de toko

Blancheren in zout water
In pekel van 80 gram zout/liter
Na een halve dag 2/3 van de pekel er af en aanvullen met witte wijnazijn

Peteh: idem, maar 1/3 van de pekel er af
Maak ik morgen




Gele dadels

Net als die pruimpjes: om deze tijd bij de betere Turk

Je kan ze laten liggen tot ze bruin zijn, en dan zijn ze erg mooi zoet.
Of je eet ze zó: fris en knapperig

Hieronder vanaf links boven met de klok mee

Abondance (lekker)

Gerookte zalm (mwah)

Parma ham (lekker)

Pastrami (lekker)

Salami (heerlijk)



Sambal serdadoe

Ik vertelde al wel eens dat de Indonesiërs via de Portugezen kennis maakten met kaas en tabak en deuren en broeken, en de woorden daarvoor zijn dan ook hetzelfde als in het Portugees.
Later kwamen de Nederlanders en daarvan leerden ze belasting, asbak, slokkie, mesien (machine)...
Serdadoe is ook Portugees; van soldado [soldadoe]

Het recept gebruikt terasi-water
Zie voor meer recepten daarmee hier (alle links hier in een nieuw venster)

Het recept van Vuyk nu, met kleine aanpassingen

2 theelepels terasi oplossen in 4 eetlepels heet water.
Laat koelen
10 lomboks op 200 gram ui en wat zout vijzelen (ik gebruikte natuurlijk de blender, en ik had half om half rode en groene pepers)

Mengen

De handel bakken in wat olie tot het wat (op niet te hoog uur) is ingekookt.

In potjes en wecken, of in de koeling bewaren




Vinaigrette met granaatappelstroop

Gebruik granaatappelstroop zonder suiker, die wat minder makkelijk te vinden is als mét
Overigens is dat spul helemaal niet zo zuur

Meng 1 deel stroop met 4 delen witte wijnazijn

Doe er mooie olijfolie bij, totdat er nog wat te weinig olie bij zit

Maak af met mosterdolie




Dolmas van gedroogde groenten

Hierboven de inhoud van een zak, zoals je die bij de betere Turk vindt
Per soort zit de handel aan touwtjes geregen

Zwart is aubergine, geel courget, rood paprika

Die kleine paprika (biber dolmas) wordt ook in het groen gebruikt (dolmas biber), en daar werkte ik al eens mee, zie hier

Kokend water met zout, courget erin (goed onderdrukken zodat ze vollopen en minder drijven)

Na vijf minuten de aubergine erin (goed onderdrukken...)

Na weer vijf minuten de paprika

Na vijf minuten afgieten en uitgespreid laten koelen (opening naar beneden eerst en na een minuut op hun kant leggen)

Vullen en stomen
Op dat vullen (met...) kom ik binnenkort terug
(Ik stoom hier met gare vulling, pilav, maar dat kan ook anders)