Tau kwa, stoofvlees, eieren, zoutevis, Mozzarella
Chiura, Tau kwa, haricots verts
Chiura, Flattened rice, zie de foto boven, is geplette rijst
Rijst zo van het veld weken in water, droogstoken, stampen (en het kaf wegwapperen)
India (Baji) en Nepal (Bhasa, Chiura)
Wiki zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Ook lekker door soep of saus
Tau kwa: tofu blokken die flink geperst zijn en lang en zachtjes gefrituurd.
Stevig spul.
Haricots puntjes eraf, halveren, in koud water
Na een half uur afgieten en drogen
De Chiura heel kort spoelen onder de kraan en uit laten lekken
Pinda-olie,. sauteer de haricots, uit de pan
Mosterd-olie, ui, knof, lombok...
Haricots (en eventueel kerrie)...
Wat Chinese witte wijn en wat kippenbouillon...
Chiura erbij...
Tau kwa blokjes opwarmen bij de Chiura
Dark soy erbij
Ik at het zonder kerrie, en dat was een mooi licht verfijnd (ondanks pikant) gerecht
Stoofvlees, Gromperekichelcher, perenmoes
Gromperekichelcher, aardappelkoekjes: Luxemburgse Rösti
Ik had nog stoofvlees over en maakte dat sauzig met wat tomatenpuree en paprikapuree en bouillon gemaakt van Steinpilz-Hefe, een soort eekhoorntjesbrood-marmite (groene winkel)
Maak perenmoes net als appelmoes maar gebruik nauwelijks water
Het kookt niet makkelijk kapot, dus stampen als het mooi doorgewarmd is
Koelen
Aardappel (iets kruimige soort) raspen en uitknijpen
Bak in boter sjalot en knof, en laat koelen.
Vlees warmen
Ui etc. door de aardappel, met ook heel veel peterselie, p/z en nootmuskaat
Met ei er een dik beslag van maken
Haffeltjes bakken en meteen iets platdrukken
Draaien af en toe
Perenmoes lekker, Gromperdompers lekker, vlees lekker...
Ei, cantharellen, Grünkerne
Cantharellen bij AH (uit Servië en niet duur en prima)
Grünkerne: onrijp geoogste spelt; Duitse super
Recept, op die Grünkerne na, van Elizabeth David
Lek ansjovis uit pekel, en late weken in melk + water
Kook de Grünkerne zachtjes met wat water, zonder zout in dit geval, want de ansjovis was bremzout
Olijfolie, sjalot, knof...
De paddo-stelen en peterselie...
Prak de ansjovis in een ovenschotel
Redelijk wat room erover en in een hete oven
Als het pruttelt: omroeren, en nog een keer tot het ingekookt en goudbruin is
De door de helft gesneden hoeden door ietsje olijfolie halen en met de ui en peper door het spul in de ovenschaal halen
Er eieren over breken en terug in de oven, die laag wordt gezet
Als de eieren zijn gestold serveren met Parmezaan
En de Grünkerne (wat best lekker spul is; knapperig...)
Heel lekker, je zou zeggen Dat is een klassieker
Zoutevis, rijst en ananas
Maleisië
Waar ze het met die harde zoute Chinese vissen maken
Week de bacalao...
Kook de bacalao en maak schoon
Blend wat schijven ananas met ietsje water
Blend ui, knof, rode lombok, (liefst verse) koenjit, idem laos, sereh...
Pinda-olie, bak die ui etc...
Ananasblokjes meebakken...
Bacalao erbij en de gepureerde ananas en breng op smaak met ketjap manis en ietsje ketjap asin
Serveer met rijst
Zie de twee volgende foto's, want van het volgende gerecht vergat ik foto's te maken
Heel "nieuw" en lekker
Lasagne ricce a rotolini
Die lasagne ricce (zie hier), Mozzarella, spinazie
Zie het gerecht hier en hier want ik vergat godverdegodver foto's te maken, zo mooi was het
Kook de lasagne in een heel grote pan, met zout natuurlijk (Italianen gebruiken overigens veel meer zout dan wij)
Flink olijfolie en wat boter, sjalot, knof...
De helft uit de pan en met de rest Béchamel maken (met melk en wat witte wijn) met wat Viandox
Spinazie (nét ietsje gaar) met Mozzarella en Parmezaan (ik gebruikte die Zwitserse strooikaas) plakken, en geroosterd sesamzaad en wat ansjovis en die ui en groene peperbolletjes
Rolletjes maken (zie die eerste link), tegen elkaar in een ovenschaal, Béchamel eromheen, van boven kwasten met ietsje gesmolten boter en in de oven
Prachtig en heerlijk
(Dit is dus dat Maleise spul)