Topzeilschoener Jantje
Zie nummer 1 in deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Oorspronklijk is de Jantje een Franse kotter, niks zeil dus, maar het is een enorm mooi zeilschip
We hebben met windkracht 9 met vlagen naar Engeland gevaren en perfect ging het (er viel een kindje van een Stenau maar die hebben we gered)
Zie het schip aan lager wal liggen hier, wind richting kade en kan niet wegkomen
Het schip ligt nu te koop, zie hier
Zie het bedrijf hier
Het is nu van andere lui dan die ik voor werkte
Borsjtsj
Ik meen dat het in Polen met rode bieten gemaakt wordt en in Rusland mer rode kool, maar het kan ook andersom zijn
So what
Rookspek uitbakken, ui en knoflook erbij, komijn, rode kool in dezelfde pan aanbakken, bouillon erbij en de kool gaar laten worden.
(Biet: net ná de bouillon erbij.)
Serveren met zure room.
Je kan het ook pureren, wat agar agar erbij, en koud eten.
Of het niet soepig maken en gewoon, met aardappelen, als groente eten.
Erg lekker wordt het als de kool wordt gekookt met een scheut bier erbij en blokjes rookworst.
Aan het eind van de eerste week vroeg ik wat ze wilden dat ik kookte de volgende week. "Dat mag je helemaal zelf weten. Maar wel weer dat paarse!" (Borsjtsj)
Skandinavische vissoep met spek
Je moet op dat schip maaltijden omhoog hijsen, dus dat moet in één pan zitten, dus niks biefstukjes met groentetjes en dinges-aardappeltjes...
Veel maaltijdsoepen, maar wel veel met kraakverse vis
Doorregen spekblokjes uitbakken
Stevige groenten in stukjes meebakken
Water of bouillon erbij en verder gaan totdat je een mooie groentebouillon hebt met flink groenten er in
Op smaak brengen met peper en Marmite of Oxo of zo
Stukjes witte vis erin gaarkoken
Lijkt op Waterzooi (België), en op Sopas Mallorquinas (Majorca)
Die beide laatste gerechten worden op een flinke snee boerenbrood geserveerd, ik bedoel: daar schep en giet je het overheen.
Niks nagerechten ook niet op zo'n schip, lazer op fiep!
Vissoep uit Sylt
Maak mooie visblouillon van witte vis
Bak in een grote sauspan stukjes witte vis in olie, en haal ze uit de pan
Kook mosselen en haal ze uit de pan
Bak in de pan in boter ui, de gekookte mosselen en rauwe gepelde garnalen kort aan
Voeg redelijk wat tomatenpuree toe en laat die ook even aanbakken (verspreid over de bodem van de pan)
Maak licht zoetzuur met suiker en azijn
Giet er warme visbouillon bij en een scheut rode port, en laat kort doorkoken
Proef op peper en zout en warm er de vis in op
Je had altijd vier pannen op het fornuis staan, en rond dat fornuis een beugel, dus er kon niks verschuiven. Ik bedoel: met die vier pannen zat het tussen die beugel klem.
"Altijd vier pannen": ook als je maar met twee of drie kookte, want met vier pannen zat het dus vast.
En dat schip ging heen en weer, dus die pannen dat waren hoge pannen, smalle hoge pannen, want anders klotste het over.
Je hebt ook cardanische fornuizen, die wankelen mee, dwz die blijven horizontaal, maar als je ergens zeeziek van wordt dan is het wel van een cardanisch fornuis op een zwabberend schip (ik niet overigens, nooit never zeeziek).
Volgende aflevering zie hier