dinsdag 16 juni 2015

Kookboeken



Vandaag wat kookboeken en zo, die ik recentelijk vond

Dit is geen kookboekje maar heel erg aardig


Bréde kookboeken vandaag, zeg maar


Hugh Jans

Bistro Koken

1973, maar verdomd, daar is weinig aan verouderd...
Tapas, ve-tsin, hart, pens...
Het enige wat gedateerd is, dat is het gebruik van Fahrenheit
O, en "een astbestplaatje"

In 1974 waren er al 30.000 van verkocht

Hugh Jans schreef de kookrubriek in Vrij Nederland
Zie hem hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier

Saus met augurkjes
1 teen knoflook u.d.kn.
Uit De KNijper betekent dat

Wiki kent hem niet, schande, en zo zie je maar weer dat een vrijblijvende encyclopedie eigenlijk erg weinig voorstelt
Ik refereer er nooit never aan, als het iets betreft waar ik geen verstand van heb!




Wat viel op?


Hij schrijft manga, niet mango, en zo hoort het
Rudy Kousbroek is het met mij eens


Linzensoep met konijn

Prima recept, maar eigenlijk moet dat anders
Bouillon van karkas en afsnijsels van konijn, en dáárin de linzen koken


In zijn tijd had je minder goede vriestechnieken want "de coquilles krimpen behoorlijk bij de bereiding"


Een roux roerend garen, dat is niet echt goed
Om bloem (of pasta of aardappelen of rijst of...) te kunnen garen heb je water nodig


Quenelles de brochet met merg

Dat klopt niet, dat bestaat niet

Quenelles de moelle, merg-quenelles wel

Fazantenbouillon met eekhoorntjesbrood en merg-quenelles, oeioeioeioeioei...
(Geen hond in culinair Nederland die dat ooit heeft gegeten, die boeren Boer voorop...)


En hoho, "zuring groeit overal in het wild in grasbermen"...
Dat is wat anders dan gekweekte zuring ja! Die bermen dat is voor de konijnen...


"gewelde boter, opgeklopt met ansjovispasta" bij gebakken paling, wow...


Sjalotten inkoken in wijn; peterselie, merg, mosterd, gehakte noten, p/z, citroen...
Boter erdoor...
Ook bij paling, wow...


Vis met selderijsaus
Meng 1/3 kop peterseliesoep zo uit het blik met 1/4 kop melk, fijngehakte ui, peterselie, knof, kerrie
Geen gelul


Consommé madrilène, die je geleert en koud serveert, mooi!



Een slap-verhaal-boekje met futloze Libelle-recepten


Wat gaan we maken?


Parel-uitjessaus

Verse zilveruitjes dus

Bakken in boter + olijfolie
Bouillon erbij en inkoken (ik verbeter het recept even)(en de hele rest)
Tabasco, groene kruiden en dragon, wat bruine suiker...
Roerend koud laten worden


Kummelboter

Met citroen en p/z
Bij haring


Mierikswortelboter

Met citroen en p/z
Bij bief


Nier Cordon bleu

Kalfsnier (geen varkensnier natuurlijk, bah, dat is enkel goed in steak and kidneypie!) gevuld met kaas en ham
Vreemd, dat gerecht "bestaat niet"


Lamstong zoet-zuur

We praten over gekookte tong
Je kookt water (bouillon dus) met azijn, suiker, mosterdpoeder en gemberpoeder
Blokjes tong erbij en rozijnen, sinaasappelrasp en -sap, en boter

Bij pasta met doperwten


Kalfshart uit de oven

Ovenschotel met lagen gebakken hart en ui, champignons, tomaat
Salie, komijn
Plakken gekookte aardappel, p/z, bouillon, boter
Tomaat en boter er op, de laatste 10 minuten

Ik laat die tomaat weg


Braadworst met sinaasappel

Stukken gebakken braadworst in een ovenschotel (waarom dan gebakken?) met hele sjalotjes
Bouillon, sinaasappelsap en -schil
Afdekken, oven


Hart, tong, nier, kom daar vandaag eens om in een kookboek...
 Maar ja, in die dagen, 1973, stonden er advertenties in Vrij Nederland zoals "Echtpaar, dochter 8 jaar, herdershond, zoekt contact met gelijkdenkende genieters"



Heel erg aardig!
Ik besprak het al


Calvé-Delfts Zomerboekje

Rond 1935

"Breek de macaroni in stukjes"


Recepten van Wittop Koning, de dame van "Eenvoudige Recepten", het kookboek van de Rotterdamse protestante huishoudschool

(Katholiek: Van Dorp-Kampers, "Kookboek der Rotterdamsche Kookschool", met Vasten-recepten!)
(Wat waren wij katholieken toch bevoordeeld, met in  de Vastentijd bergen zalm, oesters, asperges... Vasten, hahahahaha! Dat kunnen wij beter dan die rammadanners...)



Wat viel op?


"Gekookte sla-saus"

Rauw ei, z/p, mosterd, olie, melk, azijn
Dikken au bain marie
Koelen


Olie met ei kloppen
Spul door de bloem, door dat mengsel, paneermeel
Frituren


Spaander-aardappelen

Chips


Gesmoorde aardappelen

Dat roep ik al jaren, dat dat prachtig koken is, en nooit nergens lees je er wat over...
Maar zie!

Blokjes aanbakken, bouillon, stoven


Aardappelpureeballetjes uit de frituur

Puree, ei, kaas

Paneer, frituur


Zuinige Annemietjes

Oud brood, sandwiches met ham en/of kaas, bakken in olie


Wat gebruikers ons schreven

"Als jarenlange verbruikster van Uwe artikelen maakte ik kennis met Uwe mayonnaise in potjes, die mij uitstekent bevalt. Ik recommandeer deze aan al mijn kennissen."
Mevr. M. Z. M.-G. te Haarlem



Iemand fotografeert een jaar lang alles wat hij eet


Wat gaan we maken?


Geraspte aardappelkoekjes

Dat is wat anders dan Rösti of Reibekuchen

Rasp aardappelen zeer fijn

Maak olie zeer heet en spreid er de aardappelen als zeer dunne bijna doorzichtige koekjes in uit



Aardappel-lintjes

Dat was hot in de 80er jaren

"Schillen" van geschilde aardappelen in de frituur laten vallen




Ook niet-zoete Madeleines

Ach ja, zei de verkoopster, Madeleines...
Ik zeg Verwacht u nu een signaal van mij?


Granddaughter's Inglenook Cookbook


Inglenook is een hoekje bij de haard, zeg maar "gezellig"

Het is het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool, maar dan van de Church of the Brethren

Duitse baptisten, enkel het Nieuwe testament

Pacifisme (samen met de Mennonieten en de Quakers)


De recepten zijn allemaal van dames-gelovigen

Mrs George R. Arnold, Elgin, Ill
Mrs Ruth Lore, Springs, Pa
Mrs Mabel Monce, North Manchester, Ind



Je stuikelt over de tweedehandse Griekse kookboeken
Maar dit is best aardig



Wat viel op?


Tomato Catsup
Met "6 peach leaves"


Group Cooking (45 pagina's)

Dat is vanwege die kerk-bijeenkomsten natuurlijk

Proportions for Fifty Servings
To serve 100
Church Supper for Fifty
Week-end Conference Menus


International Cookery

Sea-slugs [zee-naaktslakken], (China)
Soak the slugs in warm water for two days...
Olivia D. Ikenberry, Twin Falls, Idaho


"To avoid tearing thin slices of fresh bread when spreading [beboteren], put the softened butter on each slice before cutting it from  the loaf"


Dutch Baked Potatoes
Mrs A. B. Diller, Wynnewood, Okla.

Bak rauwe aardappelschijven in vet
Flink zure room erover (van het vuur af mag ik aannemen), z/p
In de oven

Dat moet Pennsylvania Dutch (= Duits) zijn


Egg in Orange Shell

Sinaasappel, kapje, uithollen
Bekleed van binnen met bakpapier
Bekleed dan met lapjes gebakken spek
Breek er een ei in
Dekseltje er op en vastbinden met "green twigs"
"Set orange in live coal and cook egg 7-8 min."



Als je dit op de voorkant ziet, dan weet je dat het boekje niet echt Japans is


Wat gaan we koken?


Grape Catsup

Druiven, bruine suiker, piment, kaneel, kruidnagel, azijn


Sweet potato croquettes

Met suiker(??), boter, eieren, zout en melk


Zalmkroketten

Zalm, zout, cayenne, reuzel, peterselie, ui, verkruimelde crackers, ei


Tomato Chutney

Tomaat, gember, rozijnen, amandelen, knof, dadels, cayenne, suiker, curcuma, azijn, zout