woensdag 17 juni 2015

De Volkskeuken 10 en laatste




want ik krijg een
jeukende hoofdhuid
en een
beslagen tong
en
vlekken in het aangezicht
van die lui...


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster).


11 maanden geleden begon ik met deze serie, en het eerste wat ik deed was de knipsels (nou ja, scheursels) per auteur in een mapje stoppen.


Sedertdien stopte ik wat er aan leuterkoek bij kwam ook in een mapje, voor de Grande Finale, en dat is vandaag.


Bedenk dat de culinaire raarheden, onvolledigheden en enormiteiten die hieronder worden geciteerd de oogst van nog geen jaar zijn...




(Alfabetisch)

Pay-Uun Hiu


Eekhoorntjesbrood (funghi porcini)

Dat is niet hetzelfde

Eekhoorntjesbrood zie hier en porcini zie hier


Injera wordt gemaakt met gist

Gelul, dat is met zuurdesem wat je uit de lucht vangt

En je hebt speciale kruiden nodig voor Shiro wot

Die heten Shiro en Berbere, en het zijn geen kruiden maar kruidenmengsels


En die Turkse gebakken eieren voor het ontbijt, dat is met tomatensaus, jawel, maar altijd ook met Suçuk

Nou kan je vagoteriër zijn zoals mevrouw, maar dat is geen reden om ingrediënten uit een klassiek gerecht (Suçuklu yumurta) te verzwijgen
Het héét zelfs naar suçuk...


Chinese stoofpotten met complete kippen of duiven met de kop er nog aan

Daarvoor ging mevrouw geweldige vegetarische varianten verzinnen
Hou je vast
Wortel met linzen in kokosmelk...


Ghee kan veel heter worden dan gewone boter omdat het niet meer zo snel verbrandt

Fietsen kan je omdat je je benen kan bewegen, zeg maar


Congee wordt met Pandanrijst gemaakt en zoete congee met kleefrijst

Alle Congee wordt gemaakt met River rice

En Congee is helemaal niet typisch Chinees, zie hier

En er gaat in China geen Light soy in maar juist Dark soy




Tallina van der Hoed


Daarna verzamelde u één of twee Jamies of Nigella's [jullie wel ongetwijfeld, en vergeet die pijnpittenpalestijnewipper niet], en wellicht een Janneke [Pfff! Pfff! Pfff! Heb ik zo genoeg geblazen Janneke?]...

En dan de Larousse Gastronomique in het Nederlands kopen...

En je zal Janneke nou extra hard in d'r kont moeten gaan blazen, want die vindt de Oxford een stuk beter (ook zo'n na-penner)


En Le Puy linzen zijn bij lange na niet de enige peulvruchten die speciaal op vulkanische grond worden geteeld...

Aduki en Kuromame op Hokkaido, om maar wat te noemen


Supermarktvrij kerstdiner

Varkenshaas in bladerdeeg

5 à 6 pakjes bladerdeeg (diepvries)


Saoto soep

Dat heet saoto

Kunt u geen verse laos vinden gebruik dan...
Bent u doof, blind en verlamd gebruik dan...

Heeft u geen piment gebruik dan nootmuskaat

Een omelet met rauwe kool er doorheen...


Lamsschouder, zie hier

Snijd het bot uit de karbonaadjes (van de lamsschouder dus...), tsjongejongejonge...

Ja, ze gebruikt lamsschouderkarbonade maar ja, dat bestaat dus niet, of althans alleen in de koppen van kletsmajoors...




Marcus Huibers


...picada die Spanjaarden graag aan hun soepen toevoegen

Catalanen ja!


Om kwartels te vullen moet je ze eerst uitbenen


Het zesde gebod in de reeks van Mac van Dinther

Pffff! Pfffff! Pffffff!

(Mac van Dinther is die halve zool die naar Peru vliegt om daar klei te gaan eten, zie hier)
(En dan drie dagen later een verhaal schrijft over "lokaal geproduceerd", en "duurzaam" en zo, de journalistieke hoer...)

De overdaad aan recepten die via de media op u worden afgevuurd ondergraaft het beoordelingsvermogen
Die tiepe gaat er dus gemakshalve van uit dat u en ik net zulke culinaire windeieren zijn als zij zelf...


Smaakt vijfkruidenpoeder nou echt heel anders dan onze koekkruiden?

Nee, natuurlijk niet als je evenveel culinair benul hebt als een regenworm...

een mengsel van koekkruiden en venkelzaad

In koekkruiden zít al venkelzaad, ja!


Los de maizena op in drie eetlepels water (Libanees gebruik, ik kan het ook niet helpen)

Maar misschien bedoelt hij dat je maizena door de yoghurt moet doen, als je met yoghurt kookt

Nou, dat doen ze van Marokko tot in Nepal hoor
Je wil namelijk saus en geen water


In je eentje koken: best mistroostig

Ja, als je al niet kan koken en de gedachtewereld van een naaktslak hebt, ja, dan is de TV gauw aangezet ja...

In je eentje in een restaurant eten is al helemaal problematisch

Dat ligt er aan wat voor kop of je hebt...

Alle pizza's in de supermarkt zijn door Dr. Oetker gemaakt

Tsja, een naaktslak met een bril, dat zie je niet gauw...


Afgelopen week was ik met een speciale delegatie in Londen

De Nederlandse Vereniging van Culinaire Neanderthalers ongetwijfeld





Loethe Olthuis

(Onno Kleyn bewaar ik als apotheose!)


Afgelopen zondag gaf ik een lezing op Landgoed Wickenburg over 'Je weet niet wat je eet'

Nee, dat zeg ik toch al jaren!

Het was, al zeg ik het zelf, een groot succes

Ik geloof het direct!


Peultjes uit Madagaskar, dubbel fout omdat ze per vliegtuig hier zijn gekomen

Dat moet je die klei-vreter vertellen! Jullie zijn toch zo close?!


Meng de paddestoelen met een scheutje room en kijk: een kerstsoep

En voor culinair gevorderden: bind ze met bloem


Zalm en rivierkreeftjes met venkel, geitenkaas en sinaasappel-muntboter

Als je nou in plaats van die zalm en die rivierkreeftjes gewoon een lekkerbekje neemt, dan smaakt dat precies hetzelfde en is het een stuk goedkoper


Gedroogde kersen (verkrijgbaar bij delicatessenzaken of biologische winkels)

Ken je nog lulle, lul dan mee




Onno Kleyn

aka Onno Zel


Dat is een van die mensen die ongedopte doperwten kopen en dan denken dat ze enorm lekker zitten te eten

Nog nooit doperwten van de plant gegeten...
Nee, doperwten die 24 uur geleden of langer geoogst zijn...


Wie geen paella rijst heeft neemt risotto rijst

Ik zou zeggen: kijk nou eens een keer goed

Het verschil tussen risotto en paella is roeren of niet roeren

Het verschil tussen risotto en paella is dat je bij risotto de vloeistof er bij beetjes aan toevoegt (en dus móet roeren), en bij paella in ene alles


Tegen de tijd dat de prijskraaksupers de asperges in de aanbieding gooien, is de lol voor de culinaire voorhoede er wel af

De ontzagwekkende elitaire bal die van toeten noch blazen weet...


Dat de hele Franse keuken is gebaseerd op haute cuisine, en dat de Fransen ("zelf" zeg maar) daarom niet kunnen koken.

Al eeuwen heeft de Franse gemeenschap geprobeerd te imiteren wat er aan de top gebeurt

Hoe kán je zulke stompzinnige praat uit je kop krijgen...

Lees burchten, forten van werken als Simple French Food, French Provincial Cooking, Basic French Cooking, French Country Cooking, La Cuisine des Saisons, Fit for a Bishop, La Cuisine Familiale, Ripailles, The Cooking of Provincial France...

Hoe kán je zo'n culinaire lul zijn...


Plofkip is gummi

Gare filet is droog

Flikker op en leer koken!


Afgelopen vrijdag gaf ik een gastles schrijven aan de Hoge Hotelschool in Den Haag

"Hoe het niet moet"

Het was een daverend succes


Thaise zwarte sojasaus of ketjap manis

De culinaire zwakzinnige...




Eerste toegift zie hier