Dit komt nog aan de beurt!
Griekenland, Rusland, Wallonië, Limburg
Eerste aflevering van deze serie zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Griekse keuken
althans "De beste traditionele recepten uit de Griekse keuken"
80er jaren
Een oorspronkelijk Grieks boek, dus dat schept vertrouwen, en inderdaad: ik wil er veel meer dingen uit maken dan uit al die andere Griekse kookboeken waarover je struikelt bij Mamamini
Maar ja, dan wordt er een of andere Truus aan het vertalen gezet...
Tagliatellaatjes, peentjes, maiskolfjes, doperwtjes, gehaktballetjes, zwarte olijfjes, groene olijfjes, tortelduifjes, pijlinktvisjes, oliebolletjes...
"Een konijn met de ingewanden... Snij het konijn in stukken en bak ze in de olie"
Kijk, zo werkt dat niet natuurlijk
"Inktvis (Octopus)"
Pasticcio maken ze daar ook: Pastitsio
Weinig verschil met Italië
Pastítsio me prássa
Pasticcio met prei
Wat gaan we maken?
Octopus gestoofd in rode wijn
Met ui, tomaat en wortel
Dat doen ze in Galicia ook, maar zonder wortel, en mét paprikapoeder en knoflook (net als in Griekenland ongetwijfeld)
Courgette kroketten
Kan ook met pompoen
Met ui en munt
Bladerdeegtaart met artisjokharten
Met lente-ui, dille, ei, melk en kaas
Aubergine-taart
Nou ja, taart...
Het is meer moussaka met ei en ui en feta
Paprika-taart
Ook niet echt taart, maar met ei, feta, melk en gerstemeel
Spinazie-rijst
Ui bakken, spinazie erbij...
Rijst erbij, dille, bouillon...
Citroensap
Lamsvlees met amandelen en gedroogde pruimen
Marineer met ui, citroen, z/p
Lekken, bakken
Bloem...
Marinade...
Half gaar: grof gestampte amandelen erbij en de (ongeweekte) pruimen
Gaar: + suiker en citroen
Limburgse Pot
2000
Dat is uiterst ergerlijk
Ondertitel: Van mergpudding en möffelkook
Maar die mergpüdding staat er niet in, en als je op internet zoekt dan vind je enkel dat boekje...
En ik heb al dat Bookeskook boekje, en ik zoek nog dat Bloedpoetes boekje
Asperges eten
Dit doen de eters dan dus
Maak twee hardgekookte eieren fijn op een bord, en maak er met gesmolten boter een smeuïge saus van.
Roer er fijngesneden [gekookte] ham door, en wat nootmuskaat.
Pak met één hand het ondereinde van een asperge en steun met behulp van een vork in de andere hand het bovenste deel.
Doop de asperge in de eiersaus en breng naar de mond.
Serveer er nieuwe aardappelen bij
"Waarschijnlijk is het woord linzendeeg afgeleid van de oude kookuitdrukking 'Snijd de boter tot linzengrootte'
Klets
Dat komt van Linzerteig, een andere naam voor Mürbeteig, kruimeldeeg
Splijtkool
Ook wel Eeuwig moos, Oude wijvenkool, Duizendkop, Armeluisgroente
Zie hier
Wat gaan we maken?
Möffelkook
Boter, smelten
Bloem, zout, melk met gist...
Boter en ei...
Met melk deeg maken...
Rijzen
Krenten en rozijnen en citroenrasp erdoor kneden
Vlaaien van maken, rijzen, bekwasten met water en flink suiker erover, bakken
Roerom
Spekjes uitbakken
Bloem en melk mengen
Eieren erdoor, goed kloppen met p/z
Bij het spek, omroeren en bakken
Eet met roggebrood (niet dat zwarte maar dat bruine zuurdesem)
Venlose peperkoek
Met tarwebloem
Met zout, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, basterdsuiker, honing, melk
Lekker Waals
De smaak van het zuiden
Een (enorm interessant) Vlaams boek
2012
Boudin vert
Worst met groene kool en ui
Spekvet bij asperges
Béarnaise van vleesjus
Waalse wijn
Clos des Zouaves
Naakt-hals kippen
Zie hier
Wat gaan we maken?
Escabeche van paling of forel, maar dan met Chimay
Escavêche
Het schijnt een klassiek gerecht te zijn
Escargotine
Tapenade van escargots, boter, konf, peterselie, hazelnoten, amandelen, champignons
Zuurdesembrood met Orval
Flamiche de Dinant
Piedeeg in een vlaaivorm
Boulette de Romedenne erover (een soort Brusselse kaas maar uit Namen)
Eieren geklopt met p/z erover
Oven
Soufflé van Herve [erf; Belgische Limburgse kaas]
Met frambozencoulis en spekjes, ach ach ach ach ach...
Stoofkarbonade (dat is runderstoofvlees) met appelstroop
Haverbrood
Russische Küche
In het Duits, maar een Russische uitgave
2000 maar ziet er uit als 1950
Krebs dat is rivierkreeft
Nee, dat is krab
Het is hoogstens Flußkrebse
Miesmuscheln, huhh?
Nou, dat zijn dus gewoon mosselen
Gerookte omul
Daar schreef Karel van het Reve over, in Siberisch Dagboek
Althans over omul
Grieben, huhh?
O, kaantjes...
Entenklein, huhh?
O dat zijn kleine stukjes eend...
Stinten, huhh??
O dat is spiering...
Veel recepten met eland
Reizker, huhh??
O, melkzwam, ja, lekker indien van de goede terroir
Hallimasche, huhh?
O, honingzwam
Salzpilze
Dat is ongetwijfeld vergelijkbaar met die (heerlijke) Engelse ingemaakte (azijn) champignons
Dat zijn nou eens culinaire journalisten die níet ontiegelijk uit hun nek kletsen...
Dit is het tweede boek wat ik van ze vond
Ook nog een hotelboek blijkbaar
Wat gaan we maken?
Lamsvlees gehaktballen met ei, ui, knof en citroensap erin
De oorsprong ligt ongetwijfeld aan het wat camoufleren van sterke schaapsmaak met citroen
Die Middenoostersers doen dat met die gedroogde limoentjes
Eend met zuurkool
Met ui, zure room, gedroogde pruimen...
Gerst met Grieben
Kaantjes dus
Aardappeltaart gevuld met gekookt vlees
Puree, ei, boter, zure room
Een laag in een ovenschotel, vlees, gebakken ui, z/p, nootmuskaat
Puree, oven
Met cranberry-saus en "marinierte Paradiesäpfeln" (tomaten)
Zie de volgende aflevering hier