Dank PJ voor de foto's van vandaag!
Bubble and Squeak en zo
Bubble and Squeak
Engelse stamppot, maar zelfs bij het ontbijt gegeten, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Meestal aardappelen en spruitjes (zie Stoemp), maar ook wortel, kool en (itt Nederland) groene erwten.
Stamp maken, restjes vlees erdoor en opbakken (waarbij het bubbelt en squeakt)
Panackelty
Noord-Oost Engeland
Het vlees is meestal Corned beef, en de groente meestal ui
Pan haggerty is met kaas, en Panackelty is gekookt ipv gebakken, en wordt ook wel als een soort soep gegeten
Rumbledethumbs
Schotland
Aardappel, ui en kool
Clapshot op Orkney (aardappel en knollen)
Stovies is met ui en wortel
Colcannon
Ierland
Boerenkool of kool
Champ is met lente-ui
Door Colcannon gaat melk, en door al die Engelse, Schotse en Ierse dingen gaat bijna altijd boter
Lente-ui gaat er dikwijls door, bieslook, prei...
Als er geen vleesresten zijn dan gaat er gekookte ham door en/of bacon
Stamppot
hoef ik hier niet uit te leggen
In België heet het
Stoemp
en een stoemppot is een stamppotpot en zo heet ook een restaurant in Antwerpen, of liever zo heette een restaurant wat enkel stoemp verkocht, stamppot spruitjes. Met bloedworst, met kalfsworst, met bouletten, met spek of met konijn. Het bestaat nog wel maar het is nu een nette tent met garnalenkroketten en zo.
Traditioneel wordt stoemp dus gemaakt met spruitjes, maar ook veel met wortel, groene erwten (daar heb je ze weer), ui, prei, spinazie, kool...
Met tijm en laurier
In de burgerlijke keuken wordt het gegeten met entrecôte of met paardenbief.
Bauernfrühstück
Duitsland en Oostenrijk
Stamppot ui of prei of lente-ui, met bacon of ham, en roerei ernaast
Tegenwoordig in plaats van die stamppot meestal gebakken aardappelen
Met tomatensla en met augurken
In Oostenrijk Hoppelpoppel
Een beetje vergelijkbaar met Omelette à la paysanne (met zuring)
Bliksemad
Denemarken
Pyttipanna
Noorwegen en Zweden (het is oorspronkelijk Zweeds)
Pyttipannu
Finland
Met ui, en met gehakt of worst
Met gebakken ui, ingemaakte rode biet, augurk, kappertjes...
Net als in Duitsland geëvolueerd naar gebakken aardappelen (hier in blokjes), en tegenwoordig ook dikwijls met sperziebonen erbij
Ropa vieja
Spanje
Roupa velha
Portugal
"ouwe kleren"
Hier is veeleer stoofvlees, nou ja, een stoofsel van vleesresten en groentenresten de basis, en er gaat geen puree door maar rijst (tegenwoordig wordt dat ernaast geserveerd)
Ook op Cuba
Dikwijls paprika en/of tomaat erdoor
Trinxat
Catalonië
Eindelijk weer klassieke stamppot
Aardappelen, kool (dikwijls groene) en varkensvlees
Het wordt in feite gebakken vergelijkbaar met een tortilla de patatas, dus in een diepe koekenpan
Dat varkensvlees zijn restjes erdoor, of gebakken spek ernaast
Tegenwoordig wordt het -sjiek- sushi-achtig opgedient, een klein bergje met daarop een visje of stukje worst of...
Calentado
Zuid-Amerika
Idem als Ropa vieja, maar met ook bonen erdoor en altijd met gebakken ei
Hash
USA
Aardappel met veel vlees en dikwijls met ui
Dikwijls met Corned beef en met gebakken eieren
Dikwijls als ontbijtgerecht met toast
Ook hier ontwikkelingen richting gebakken aardappelen
Ook hier sophisticated sushi-achtige creaties...