zondag 28 juni 2015

Vijf dagen gekookt




Tau kwa, stoofvlees, eieren, zoutevis, Mozzarella


Chiura, Tau kwa, haricots verts


Chiura, Flattened rice, zie de foto boven, is geplette rijst

Rijst zo van het veld weken in water, droogstoken, stampen (en het kaf wegwapperen)

India (Baji) en Nepal (Bhasa, Chiura)

Wiki zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Ook lekker door soep of saus


Tau kwa: tofu blokken die flink geperst zijn en lang en zachtjes gefrituurd.
Stevig spul.


Haricots puntjes eraf, halveren, in koud water
Na een half uur afgieten en drogen

De Chiura heel kort spoelen onder de kraan en uit laten lekken

Pinda-olie,. sauteer de haricots, uit de pan

Mosterd-olie, ui, knof, lombok...
Haricots (en eventueel kerrie)...
Wat Chinese witte wijn en wat kippenbouillon...
Chiura erbij...

Tau kwa blokjes opwarmen bij de Chiura
Dark soy erbij

Ik at het zonder kerrie, en dat was een mooi licht verfijnd (ondanks pikant) gerecht




Stoofvlees, Gromperekichelcher, perenmoes


Gromperekichelcher, aardappelkoekjes: Luxemburgse Rösti


Ik had nog stoofvlees over en maakte dat sauzig met wat tomatenpuree en paprikapuree en bouillon gemaakt van Steinpilz-Hefe, een soort eekhoorntjesbrood-marmite (groene winkel)


Maak perenmoes net als appelmoes maar gebruik nauwelijks water
Het kookt niet makkelijk kapot, dus stampen als het mooi doorgewarmd is
Koelen

Aardappel (iets kruimige soort) raspen en uitknijpen

Bak in boter sjalot en knof, en laat koelen.

Vlees warmen

Ui etc. door de aardappel, met ook heel veel peterselie, p/z en nootmuskaat
Met ei er een dik beslag van maken
Haffeltjes bakken en meteen iets platdrukken
Draaien af en toe

Perenmoes lekker, Gromperdompers lekker, vlees lekker...




Ei, cantharellen, Grünkerne


Cantharellen bij AH (uit Servië en niet duur en prima)

Grünkerne: onrijp geoogste spelt; Duitse super

Recept, op die Grünkerne na, van Elizabeth David


Lek ansjovis uit pekel, en late weken in melk + water

Kook de Grünkerne zachtjes met wat water, zonder zout in dit geval, want de ansjovis was bremzout

Olijfolie, sjalot, knof...
De paddo-stelen en peterselie...

Prak de ansjovis in een ovenschotel
Redelijk wat room erover en in een hete oven
Als het pruttelt: omroeren, en nog een keer tot het ingekookt en goudbruin is
De door de helft gesneden hoeden door ietsje olijfolie halen en met de ui en peper door het spul in de ovenschaal halen
Er eieren over breken en terug in de oven, die laag wordt gezet

Als de eieren zijn gestold serveren met Parmezaan
En de Grünkerne (wat best lekker spul is; knapperig...)

Heel lekker, je zou zeggen Dat is een klassieker




Zoutevis, rijst en ananas

Maleisië

Waar ze het met die harde zoute Chinese vissen maken


Week de bacalao...

Kook de bacalao en maak schoon

Blend wat schijven ananas met ietsje water

Blend ui, knof, rode lombok, (liefst verse) koenjit, idem laos, sereh...

Pinda-olie, bak  die ui etc...
Ananasblokjes meebakken...

Bacalao erbij en de gepureerde ananas en breng op smaak met ketjap manis en ietsje ketjap asin

Serveer met rijst

Zie de twee volgende foto's, want van het volgende gerecht vergat ik foto's te maken

Heel "nieuw" en lekker




Lasagne ricce a rotolini

Die lasagne ricce (zie hier), Mozzarella, spinazie

Zie het gerecht hier en hier want ik vergat godverdegodver foto's te maken, zo mooi was het

Kook de lasagne in een heel grote pan, met zout natuurlijk (Italianen gebruiken overigens veel meer zout dan wij)

Flink olijfolie en wat boter, sjalot, knof...
De helft uit de pan en met de rest Béchamel maken (met melk en wat witte wijn) met wat Viandox

Spinazie (nét ietsje gaar) met Mozzarella en Parmezaan (ik gebruikte die Zwitserse strooikaas) plakken, en geroosterd sesamzaad en wat ansjovis en die ui en groene peperbolletjes

Rolletjes maken (zie die eerste link), tegen elkaar in een ovenschaal, Béchamel eromheen, van boven kwasten met ietsje gesmolten boter en in de oven

Prachtig en heerlijk



(Dit is dus dat Maleise spul)