Vandaag wat kookboeken en zo, die ik recentelijk vond
Dit is geen kookboekje maar heel erg aardig
Dit is geen kookboekje maar heel erg aardig
Bréde kookboeken vandaag, zeg maar
Hugh Jans
Bistro Koken
1973, maar verdomd, daar is weinig aan verouderd...
Tapas, ve-tsin, hart, pens...
Het enige wat gedateerd is, dat is het gebruik van Fahrenheit
O, en "een astbestplaatje"
In 1974 waren er al 30.000 van verkocht
Hugh Jans schreef de kookrubriek in Vrij Nederland
Zie hem hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier
Saus met augurkjes
1 teen knoflook u.d.kn.
Uit De KNijper betekent dat
Wiki kent hem niet, schande, en zo zie je maar weer dat een vrijblijvende encyclopedie eigenlijk erg weinig voorstelt
Ik refereer er nooit never aan, als het iets betreft waar ik geen verstand van heb!
Wat viel op?
Hij schrijft manga, niet mango, en zo hoort het
Rudy Kousbroek is het met mij eens
Linzensoep met konijn
Prima recept, maar eigenlijk moet dat anders
Bouillon van karkas en afsnijsels van konijn, en dáárin de linzen koken
In zijn tijd had je minder goede vriestechnieken want "de coquilles krimpen behoorlijk bij de bereiding"
Een roux roerend garen, dat is niet echt goed
Om bloem (of pasta of aardappelen of rijst of...) te kunnen garen heb je water nodig
Quenelles de brochet met merg
Dat klopt niet, dat bestaat niet
Quenelles de moelle, merg-quenelles wel
Fazantenbouillon met eekhoorntjesbrood en merg-quenelles, oeioeioeioeioei...
(Geen hond in culinair Nederland die dat ooit heeft gegeten, die boeren Boer voorop...)
En hoho, "zuring groeit overal in het wild in grasbermen"...
Dat is wat anders dan gekweekte zuring ja! Die bermen dat is voor de konijnen...
"gewelde boter, opgeklopt met ansjovispasta" bij gebakken paling, wow...
Sjalotten inkoken in wijn; peterselie, merg, mosterd, gehakte noten, p/z, citroen...
Boter erdoor...
Ook bij paling, wow...
Vis met selderijsaus
Meng 1/3 kop peterseliesoep zo uit het blik met 1/4 kop melk, fijngehakte ui, peterselie, knof, kerrie
Geen gelul
Consommé madrilène, die je geleert en koud serveert, mooi!
Een slap-verhaal-boekje met futloze Libelle-recepten
Wat gaan we maken?
Parel-uitjessaus
Verse zilveruitjes dus
Bakken in boter + olijfolie
Bouillon erbij en inkoken (ik verbeter het recept even)(en de hele rest)
Tabasco, groene kruiden en dragon, wat bruine suiker...
Roerend koud laten worden
Kummelboter
Met citroen en p/z
Bij haring
Mierikswortelboter
Met citroen en p/z
Bij bief
Nier Cordon bleu
Kalfsnier (geen varkensnier natuurlijk, bah, dat is enkel goed in steak and kidneypie!) gevuld met kaas en ham
Vreemd, dat gerecht "bestaat niet"
Lamstong zoet-zuur
We praten over gekookte tong
Je kookt water (bouillon dus) met azijn, suiker, mosterdpoeder en gemberpoeder
Blokjes tong erbij en rozijnen, sinaasappelrasp en -sap, en boter
Bij pasta met doperwten
Kalfshart uit de oven
Ovenschotel met lagen gebakken hart en ui, champignons, tomaat
Salie, komijn
Plakken gekookte aardappel, p/z, bouillon, boter
Tomaat en boter er op, de laatste 10 minuten
Ik laat die tomaat weg
Braadworst met sinaasappel
Stukken gebakken braadworst in een ovenschotel (waarom dan gebakken?) met hele sjalotjes
Bouillon, sinaasappelsap en -schil
Afdekken, oven
Hart, tong, nier, kom daar vandaag eens om in een kookboek...
Maar ja, in die dagen, 1973, stonden er advertenties in Vrij Nederland zoals "Echtpaar, dochter 8 jaar, herdershond, zoekt contact met gelijkdenkende genieters"
Heel erg aardig!
Ik besprak het al
Calvé-Delfts Zomerboekje
Rond 1935
"Breek de macaroni in stukjes"
Recepten van Wittop Koning, de dame van "Eenvoudige Recepten", het kookboek van de Rotterdamse protestante huishoudschool
(Katholiek: Van Dorp-Kampers, "Kookboek der Rotterdamsche Kookschool", met Vasten-recepten!)
(Wat waren wij katholieken toch bevoordeeld, met in de Vastentijd bergen zalm, oesters, asperges... Vasten, hahahahaha! Dat kunnen wij beter dan die rammadanners...)
Wat viel op?
"Gekookte sla-saus"
Rauw ei, z/p, mosterd, olie, melk, azijn
Dikken au bain marie
Koelen
Olie met ei kloppen
Spul door de bloem, door dat mengsel, paneermeel
Frituren
Spaander-aardappelen
Chips
Gesmoorde aardappelen
Dat roep ik al jaren, dat dat prachtig koken is, en nooit nergens lees je er wat over...
Maar zie!
Blokjes aanbakken, bouillon, stoven
Aardappelpureeballetjes uit de frituur
Puree, ei, kaas
Paneer, frituur
Zuinige Annemietjes
Oud brood, sandwiches met ham en/of kaas, bakken in olie
Wat gebruikers ons schreven
"Als jarenlange verbruikster van Uwe artikelen maakte ik kennis met Uwe mayonnaise in potjes, die mij uitstekent bevalt. Ik recommandeer deze aan al mijn kennissen."
Mevr. M. Z. M.-G. te Haarlem
Iemand fotografeert een jaar lang alles wat hij eet
Wat gaan we maken?
Geraspte aardappelkoekjes
Dat is wat anders dan Rösti of Reibekuchen
Rasp aardappelen zeer fijn
Maak olie zeer heet en spreid er de aardappelen als zeer dunne bijna doorzichtige koekjes in uit
Aardappel-lintjes
Dat was hot in de 80er jaren
"Schillen" van geschilde aardappelen in de frituur laten vallen
Ook niet-zoete Madeleines
Ach ja, zei de verkoopster, Madeleines...
Ik zeg Verwacht u nu een signaal van mij?
Granddaughter's Inglenook Cookbook
Inglenook is een hoekje bij de haard, zeg maar "gezellig"
Het is het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool, maar dan van de Church of the Brethren
Duitse baptisten, enkel het Nieuwe testament
Pacifisme (samen met de Mennonieten en de Quakers)
De recepten zijn allemaal van dames-gelovigen
Mrs George R. Arnold, Elgin, Ill
Mrs Ruth Lore, Springs, Pa
Mrs Mabel Monce, North Manchester, Ind
Je stuikelt over de tweedehandse Griekse kookboeken
Maar dit is best aardig
Wat viel op?
Tomato Catsup
Met "6 peach leaves"
Group Cooking (45 pagina's)
Dat is vanwege die kerk-bijeenkomsten natuurlijk
Proportions for Fifty Servings
To serve 100
Church Supper for Fifty
Week-end Conference Menus
International Cookery
Sea-slugs [zee-naaktslakken], (China)
Soak the slugs in warm water for two days...
Olivia D. Ikenberry, Twin Falls, Idaho
"To avoid tearing thin slices of fresh bread when spreading [beboteren], put the softened butter on each slice before cutting it from the loaf"
Dutch Baked Potatoes
Mrs A. B. Diller, Wynnewood, Okla.
Bak rauwe aardappelschijven in vet
Flink zure room erover (van het vuur af mag ik aannemen), z/p
In de oven
Dat moet Pennsylvania Dutch (= Duits) zijn
Egg in Orange Shell
Sinaasappel, kapje, uithollen
Bekleed van binnen met bakpapier
Bekleed dan met lapjes gebakken spek
Breek er een ei in
Dekseltje er op en vastbinden met "green twigs"
"Set orange in live coal and cook egg 7-8 min."
Als je dit op de voorkant ziet, dan weet je dat het boekje niet echt Japans is
Wat gaan we koken?
Grape Catsup
Druiven, bruine suiker, piment, kaneel, kruidnagel, azijn
Sweet potato croquettes
Met suiker(??), boter, eieren, zout en melk
Zalmkroketten
Zalm, zout, cayenne, reuzel, peterselie, ui, verkruimelde crackers, ei
Tomato Chutney
Tomaat, gember, rozijnen, amandelen, knof, dadels, cayenne, suiker, curcuma, azijn, zout