woensdag 31 oktober 2018

Deeg en zo




Bladerdeeg

Met witlof en kaassaus


Rozijnen weken

Coppa kort droog bakken

Witlof schoonmaken, in de lengte in tweeën, hart eruit, met keukendraad opbinden

Acht minuten in water met zout koken

Uitlekken met het snijvlak naar beneden
Touw eraf

Rozijnen uitlekken

Boter, sjalot, knof, p/z, Worcestershire...

Blauwe kaas in de pan op laag vuur en onder een deksel laten smelten
Ik gebruikte Crozier Blue, en dat was perfect voor dit gerecht

Kaas versauzen met Crème fraiche

Deeglap dubbel vouwen, een plakje coppa onder elke halve witlof
Rozijnen, kaassaus
Oven




Maistortilla's

Met pompoen en krabbetjes


Vlees rondom aanbraden in flink boter
Uit de pan

Ui, knof, peterselie...

Flink varkensbouillon (Thaise blokjes; betere toko), Worcestershire, laurier, vers gemalen korianderzaad...

Het vlees erbij en pipiche (zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster); geen pipiche? gebruik geen korianderzaad en wel korianderblad

Uurtje stoven

300 gram Masa harina met een scheut olijfolie en zout in de machine en langzaamaan 450 cc lauw water erbij tot mooi deeg
Niet plakkerig, maar ook niet droog aanvoelend
Dit is voor 18 kleine tortilla's

Pompoenblokjes erbij

Proef op p/z na even

Balletjes deeg tussen dat witte bakpapier door de tortillapers en bakken in de chapati-pan

Deze tortilla's kan je niet bewaren, ook niet gebakken, ook niet rauw of gebakken vriezen, ook niet het deeg vriezen




Vol-au-vents

Met mosselragoût met champignons


Zie mosselragoût hier

Voordat de bloem erbij gaat champignonplakjes meebakken

In feite maak je blanquette, zoals dat altijd van kalf of kip in de vol-au-vents gaat; Bouchées à la reine

Bakjes vullen en in de oven




Pie

Met zuurkool, merguez en bundelzwam


Zuurkool klaarmaken zoals altijd
Zie hier

Goed uitlekken en vocht opvangen

Potje paddo's uitlekken en vocht opvangen
(Gebruik nu liever geen verse)

Wat van het zuurkoolvocht bij het paddovocht en proeven
Nog wat meer?

Piedeeg maken van 200 koude bloem + zout

In de machine (de bak stond in de koeling) er 100 gram koude boter doorwerken

Een koud ei erdoor en koud water, voorzichtig, tot je mooi deeg hebt

Kneed er een bal van met koude handen, folie, koeling (half uur)

Uitrollen en snijden zodat het flink over de randen van een vierkante ovenschotel hangt
Zuurkool erin, paddo's erop, bundelzwam, in de lengte doorgesneden merquez, dichtvouwen (moet niet helemaal dicht zijn; ongeveer tot halverwege de rand en het midden)

Oven

Af en toe wat van het vochtmengsel erin gieten

Serveer met mosterd




Blauwe tortilla's

Met kip en tomatensaus


Kip aanbraden en uit de pan
Neem bv. dijfilets

Ui, knoflook, Spaanse peper...

Tomatenprut, rode wijn...
Groene kruiden...

Op smaak met Oxo of zo

Kip erin gaarstoven

Werk er gedroogde olijven door (die groene wat opgerolde opengesneden olijven, of droge zwarte)

Tortilla's maken zoals hierboven, maar dan met Masa harina van blauwe mais
Fantastische geur, het deeg alleen al
Het ruikt naar huitlacoche, "Mexicaanse truffel", en dat is ook blauwe mais in feite, maar dan als ziekte van gele mais

Ook deze weer: op geen enkele manier te bewaren