Nasi goreng met Crab paste
Vandaag is het
Wereld Vagoteriërdag
vandaar dat de Volkskrant flink in de bus blies met een hele pagina over vegetarische rookworst.
Je ziet het altijd aankomen: gaat een artikel over culinair flauwekul en is het minstens een hele pagina lang (meestal meer), dan is het van Smak van Dinter
Zie de achterlijke gek hier
Maar goed
Ik heb het al meer gezegd:
Hier niks vagoterisch, niks vagonistisch, niks 80% groenten en 20% vlees, niks fliksotarisch, niks vleesvervagers
Nee; in zes dagen eet je achter mekaar het volgende: vlees, ei, vis, kaas, kip, tofu
Maar ja, je moet dan wel kunnen koken...
En eet ik zo om redenen van gezondheid? Nou, ik heb mijn hele leven nog nooit iets om redenen van gezondheid gedaan, en dat houwen we zo
Nee, ik vind het enorm lekker en enorm leuk
Zes recepten dus
Zes "het mooiste met" maar ja, dat is natuurlijk relatief met veel verschillende soorten dieren, kazen, mijn 20 soorten tofu en ga zo maar door
Zeg maar zes "Wat zou u vandaag nou eens willen eten met 1/2/3/4/5/6?"
O, en we maken het helemaal Indisch!
Casselerrib
Dat zou je meer moeten eten want dat werkt prachtig
Casselerrib ipv gekookte ham, begin daar eens mee
Vlees
Babi rietja
Ook wel rietja rietja (in modern schrift rica2)
Marineer speklappen in een mengsel van ketjap manis, iets ketjap asin, geperste knof, flink gehakte rode peper, gehakte gemberwortel en Chinese rijstwijn blanke soort (van kleefrijst)
Het moet niet teveel marinade zijn, maar juist genoeg om de lappen te coaten
Schep regelmatig om en marineer enkele uren op een koele plek
Bak stukken rode paprika kort in arachide-olie en haal uit de pan
Bak de enigszins uitgelekte lappen aan in arachide-olie, met ui, knof en weer rode peper; kruid met komijn, koriander en wat cayennepeper
Voeg wat ketjap manis toe, en ietsje ketjap asin en wat zwarte Chinese rijstazijn
Stoof gaar op laag vuur
Warm de paprika bij het vlees op serveer met rijst
Mofongo deeg
Ei
Bali telor
Ui, knof, gemberwortel, laos en flink rode rawit aanbraden in pindaolie
Op laag vuur kruidnagel erbij, versgeraspte nootmuskaat, fijngewreven komijn, daoen salam, daoen djeroek poeroet en versgemalen korianderzaad
Een scheut Balinese rijstwijn erbij, een flinke scheut zoete ketjap en een scheutje zoute
Er kan ook wat limoensap in de marinade
Halve gekookte eieren erin leggen met het geel naar boven, de saus er goed over scheppen en zo koud laten worden
Warmen in de magnetron
Serveren met plakjes lontong
Dried soybean cake, konjac noodles, spekbonen
Vis
Ikan pepes
Ook wel pepesan
Sambal oelek en tomatenpuree mengen, en er wat limoensap doorheen werken
Ja, of Sambal djeroek gebruiken natuurlijk
(Sambal jeroek asli, die dunne die op sriracha lijkt, die is te dun)
Gestoomde makreel mee inwrijven, en in bananenblad (u gebruikt folie) in de oven opwarmen
Tahoe goreng tepoeng
Gefrituurde tofu
Tepoeng dat is bloem,en je kan prima natte, niks drooggedepte na het snijden dus, blokjes tofu door bloem halen en dan frituren
Erg mooi effect, wat ze in Japan ook kennen: Agedashi dofu
Maar nu de -zeg maar- tempura versie ervan in Indonesië
Snij een blok tahoe in de lengte door en snij van de helften 1 cm. dikke plakken
Breng rijstmeel (tepoeng beras) op smaak met versgemalen koriander, idem kardemon en wat zout, en maak er met bier (pils) een dik beslag van
Breng dat weer op smaak met geperste knof
Haal de tahoe erdoor en frituur
Serveer met pikante ketjap zonder meer, of met pindasaus waardoor wat sambal en wat kokos, en met rijst en met geblancheerde tauge
Kan ook met tempeh of garnalen
Flapjes met dadelspijs
Kip
Sop lontong
Kook lontong (soort met gebroken rijst) een uurtje zachtjes
Uit laten lekken
Maak mooie kippenbouillon
Hou mooie stukken kip apart
Bak in wat arachide-olie ui en knof aan, met gemberwortel en laos
Bak flink gesneden kool mee (witte, Chinese, spits...)
Kruid met redelijk veel fijngehakte droge kentjoer (dat móet!) en verder met hele kruidnagel, foelie en fijngewreven komijn
Giet er de kippenbouillon over en voeg enkele blaadjes daoen salam toe
Breng aan de kook en laat trekken tot de kool gaar is
Warm lontongblokjes en de kip in de soep op
Serveer met ketjap en sambal
Voor de BBQ
Vlnr cap of ribeye, flat iron steak, lendelapje, en boven ketting van de haas
Kaas
Ja kijk eens, dat bestaat natuurlijk niet in de Indonesische keuken
Vanavond maak ik een chausson met witlof, blauwe kaassaus met Crème fraiche, coppa en rozijnen
Daar mogen jullie het mee doen
Kip in tomatensaus met Chefoo red wine
Dat artikel in de Volkskrant nu
Dat valt mee omdat er ipv Smak wél verstandige mensen aan het woord zijn
Het gaat vooral over Gelderse rookworst, maar ik zou daar zeker de Veluwse (AH) ook bij betrokken hebben; die is uitstekend
En zie de rookworstwedstrijd hier
En dat vegetarische rookworst een "noviteit" is, dat is gelul; die bestond al in 2006 of eerder
Dat de Vegetarische slager die worst maakt van soja en "tuinbonenmeel", dan is ie veranderd
Dat was lupinemeel
Unox gebruikt "erwtenmeel"
En die Unox worst, boordevol chemiek (ik dacht dat vagoteriërs daar wat op tegen hadden), kost bijna vier Euro...
Prijs van de Vegetarische slager vergeten
Smaak: alle twee vies zuur, textuur Vego slager is wel goed
Sylvia Witteman, Twitter:
Nu ga ik eens even zo'n vegaworst kopen en opwarmen. Ben benieuwd.
De vegetarische Unoxworst was bij de AH Museumplein 'nog niet voorradig'. Ik heb toen die van de VegaSlager geproefd en die was, eh... laten vandaag eens niet keihard zijn; daar moet echt nog heel wat aan veranderen. Alles, eigenlijk. knakwortel.nl Ook dit heb ik net geproefd. Het tart elke beschrijving. Na die twee mislukte vegaworsten heb ik mezelf getroost met pimientos de padrón, gebakken in loeihete olijfolie met wat zout (en een stukje Zeeuws spek).
Krieltjes, ui, knof, spekjes...
Ach ach ach ach...
O ja, nog wat!
Ook de Volkskrant van vandaag
Die Marie-Louise Slippers is jurylid geweest in de Euro-Toques verkiezing
U weet hoe dat gaat
"Als jij mijn kookboek goed bespreekt, dan mag je volgend jaar in de jury"
Er moest "hersentjes à la Escoffier" worden gemaakt, en als je culinaire hersentjes hebt dan weet je dat dat heet Beignets de cervelle
Maar goed
Flippers: "Hoe de oude meester [Escoffier] haar inzending zou beoordelen weten we niet"
O nee? Kijk dan eens in het jury rapport zou ik zeggen
"Hoewel smakelijk had geen van de kandidaten, volgens de jury, een echt voortreffelijk gerecht neergezet. Los van de presentatie was de geest van Escoffier niet te vinden."
Wat een nep allemaal
Kunt u ff uw broek laten zakken en voorover gaan staan?
Dat is de Volkskrant
En ook vandaag
Max verstappen rijdt in acht ronden van de 19e plaats naar de vijfde, nooit vertoond, de verslaggeving kon er niet over uitgesproken raken
Volkskrant: "Verstappen maakte het met enkele inhaalmanoeuvres nog enigszins goed"
De geborneerde azijnpisser Bloemplof
De onuitroeibare geitenwollen sok
"De Volkskrant heeft geen mening / De Volkskrant heeft er tien"
Hoor hier
Woehahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!