dinsdag 25 juli 2017

Patatten!




Franse friet

Bij mosselen gekookt in groentebouillon

Dunne friet dus
Een dezer dagen nog dunnere, Pommes alumettes
En je hebt nóg dunnere, Pommes paille


Olijfolie, wortel...
Ui, prei, knof, grof gebroken witte peperbolletjes...
Selderijblad, peterselieblad...
Bouillon en witte wijn, en meteen dat mooie groentebouillonspul erbij, zie hier (alle links hier in een nieuw venster) en laurier en iets Fish sauce en iets Worcestershire en een mooi rijpe in stukken gesneden tomaat en trekken maar

Het wordt nogal sterk van smaak, maar dat is dus perfect voor het deeg voor de mosselkroketten, wat ik ervan ga maken

Afkoelen, zeven, en er mosselen in koken

En die friet bakken dus
Snijden, goed spoelen en goed droog deppen, eerst garen op 155°, koelen, afbakken op 185




Gekookt gebakken kriel

Met zalm en doperwten


Pocheer een goed compact stuk zalm (klap om en bind eventueel het dunnere deel) in visbouillon

Kook de kriel, giet af, laat drogen, en zet op met flink boter

Boter, sjalot, knof, grove witte peper...
Bloem...
De visbouillon, wat Oxo, wat Fino...
Proef op p/z

Warm diepvriesdoperwten in de saus
En ook de zalm




Gestoofde aardappel

Met tofu en ui


Gestoofde aardappel wordt veel te weinig gemaakt
Blokjes bakken met ui en knof, vloeistof erbij, stoven

Ik kocht Corn syrup, mais-melasse
Dat is Koreaans en ik ging zoeken naar het gebruik
Zie dit recept
Enorm lekker

Blokjes vastkokende aardappel spoelen en droog deppen
Bakken in pinda-olie, met flink veel zoete ui, knof en rode lombok (niet te lang bakken!)

Kippenbouillon, Light soy, Corn syrup (2 soy op 1 syrup)...
Het moet vrij vloeibaar zijn en blijven

Aardappelen bijna gaar: uit de pan en het spul wat inkoken

Plakken tofu (niet droogdeppen!) door rijstebloem
Bakken in pinda-olie

Het wat ingekookte spul op smaak brengen met wat sesamolie
Aardappel en tofu in blokjes erin
Bestrooien met geroosterd sesamzaad




Pommes Pont Neuf

Met Coke Can Chicken en appelmoes

Deze friet is grove friet


Maak appelmoes van Granny Smith
Blokjes, iets water, vuur, als de blokjes net prakbaar zijn water afgieten, prakken, uitspreiden op schaal, koelen, koeling

Kip opbinden na verwijderen staart en vette lappen en vellen (bedenk dat je de vette vellen kunt gebruiken om op de borsten te leggen; wordt het minder droog maar ook minder krokant)

Pikant gerookt paprikapoeder, zwarte peper, selderijzout mengen
Kip mee insmeren
Niet bang zijn: het wordt helemaal niet pikant

Friet voorbakken op 165°

De helft van de cola uit een blikje gieten (bewaren!)
Blik in de kip zijn kont (kip op zijn rug), opening naar boven zodat de Cola er niet uit loopt
Die moet in de kip verstomen
In de oven
Filetten steeds bedruipen of na en minuut of 20 met spek bedekken of met folie tegen droog worden
Drie kwartier voor een mooie scharrelkip

Rest Cola met kleingesneden jalapeño (het wordt nog steeds niet pikant), knof, limoensap en honing tot stroop koken
Kip ermee invetten
Nog 20 minuten

Friet afbakken op 195°




Kriel rauw gebakken

Met kip want friet trekt kip aan, en met peultjes

Kipje Rozijn!
Zie hier


De kip bruinen in boter

Forsch rode wijn erbij, en heel veel gepelde knoftenen
Flink rozijnen, tijm, peper, Oxo of zo
Stoven

Onderwijl de kriel in forsch boter bruinsudderen

Olijfolie, sjalot, wat knof...
Sauteer peultjes
Witte wijn en wat bouillon en kook bijna gaar






Nieuws, 11.00 uur, NOS

"Er wordt gunstiger weer verwacht om de bosbranden onder controle te krijgen"

Tante Betje!




O ja!

Ik vond nog een oud artikel over Groentijd en Vindicat

"Uitgemolken berichten over zwijgcontracten, die in beginsel niet in strijd zijn met het recht"

Zie dat stiekeme "in beginsel"

En vooral: nooit never gehoord van Onzedelijk beding




O ja!

Trump?

Fake news!