Dank PJ!
Appeltaart, zoals het hoort
Week 100 gram rozijnen in hete sterke thee
Meng 350 gram bloem met 150 gram suiker en werk er 175 gram koude boter door en daarna (echte) vanillesuiker, bakpoeder citroenrasp en iets zout
Dat wordt Pâte brisée, zanddeeg
De boter wordt er met twee messen als het ware doorheen gesneden
Het deeg mag niet warm worden
Als de boter redelijk fijn gesneden is het mengsel goed koelen en dan verder gaan
Terwijl het mengsel koelt snijden we appels in halve schijfjes en we werken er citroensap, suiker en kaneel door
Meng af en toe
Als we verder gaan met het snijden van de boter door het deeg voegen we ook een gekoeld rauw ei toe
Wals het deeg op een marmeren plaat tot het goed soepel is en koel het opnieuw
Vet een springvorm in met boter en bestrooi de wanden daarna met paneermeel
Bekleed bodem en wand met een laag deeg
Roer de uitgelekte rozijnen door de appel en vul hiermee de vorm; druk het mengsel enigszins aan
Beleg de taart met strips deeg in ruitvorm (uiteindes iets natmaken en op de rand plakken) en bestrijk het zichtbare deel van het deeg met geklopt ei
Bak op 180 graden tot het deeg mooi bruin is
Verhoudingen voor taart die in de magnetron ipv de oven wordt opgewarmd: 350 bloem, 175 suiker en 200 boter
Garnalenvisser
Appeltaart met pijnboompitten
Zuid-Italië
Maak als appeltaart hierboven maar maak het deeg anders
Klop 200 gram suiker fluwelig met vier eieren
Werk er citroenrasp door
Werk 120 gram boter door 300 gram bloem en werk de twee mengsels door elkaar
Gebruik geen rozijnen, maar decoreer de taart vóór het bakken met flink geroosterde pijnboompitten
Mexicaanse appeltaart
Zie de appeltaart aan het begin, maar meng door de appels in plaats van rozijnen alleen vers muntblad en kaneel
Geen rozijnen dus, maar wel suiker natuurlijk
Markt in de Batak landen
Appeltaart, omgekeerd
Tarte à l`envers
Ook wel Tarte Tatin, of voluit Tarte de les demoiselles Tatin
Niet eenvoudig, wel erg lekker
Een beroemde taart
Ooit in Antwerpen op de kaart gezien als Tarte à l`Anvers, hahahahahahaha!
Werk in een vijzel of in een blender een kop bloem en een soeplepel suiker (de maten neem ik van de dames over) door elkaar
Alles moet koud zijn en koud blijven!
Doe in een kom en werk er met twee messen acht soeplepels koude boter door, tot het een kruimige massa is
Werk er een voor een drie soeplepels ijswater door, of althans zoveel dat het deeg samenklont (systeem pie-deeg)
Maak er op een bebloemde plaat heel snel "met koude handen" een bal van
Maak er een platte schijf van (niet erg dun), pak die in folie en koel een half uur in de ijskast
Rol het deeg op een bebloemde plaat uit tot iets meer dan een halve centimeter, pak in folie en leg in de ijskast
Smelt twee soeplepels boter in een pan die in de oven kan, en met een doorsnee van ongeveer de deeglap, en voeg een halve kop suiker toe
Kook er op half-hoog vuur een bruine karamel van, in ongeveer vijf minuten
Haal van het vuur
Snij ongeveer een kilo fris-zure appels in partjes en leg die in cirkels en dakpansgewijs op de bodem van de pan waarin de karamel
Druk het deeg voorzichtig op de appels en bak de taart een dik half uur op 190 graden; het deeg moet goudbruin zijn
Laat iets koelen en stort omgekeerd op een warme schaal
Serveer direkt want anders wordt de karamel hard
Serveer liefst met kaneel ijs
Verkopers van karnemelk
Appelkraak
Werk 200 gram gewone suiker en 175 gram rietsuiker door 125 gram boter en werk er dan twee eieren door,
een halve theelepel kaneelpoeder en een theelepel echte vanille-suiker
Werk twee afgestreken eetlepels bakpoeder door 200 gram bloem
Werk de twee mengsels voorzichtig door elkaar en voeg toe stukjes van twee niet te grote appels en wat
gebroken noten
Stort op bakpapier en geef het wat vorm
Bak een half uur op 200 graden