Als foto's vandaag de rest van de aubergine foto's
Antroewa
Genetisch heb je een rijtje
Aubergine, antroewa, tomatillo (zie hier (alle links hier in een nieuw venster), tomaat
Bij de fase tomatillo hoort ook Kaapse bes
Het lampionplantje (in India in curry's gebruikt) hoort bij antroewa
IJs met likeur, ik ben al meer dan een jaar aan het proeven
Het wordt een droge opsomming, maar ja, ergens moet het toch voor het nageslacht, voor de canon!, opgeslagen worden
Ik orden de likeuren op land van herkomst
En o ja: er wordt enkel roomijs gebruikt
Niks smaakjes, en vooral geen vanille-roomijs
Garden egg
Nederlanders leerden de zwarte aubergine als eerste kennen
Birma, dan Arabieren, dan Spanje, dan Frankrijk, dan Nederland
Engelsen leerden als eerste de Garden egg kennen, in India
Vandaag "eggplant"
Spanje
Calisay
Kruidenlikeur met kinine
Heavy; lekker als je niet teveel gebruikt
(Ik zag trouwens dat er drie proefnotities waren...)
Licor 43
Kruidenlikeur met vanille
Zelfde verhaal; mooi, maar niet teveel
Patxaran
Sleedoorn met wat koffieboon en sinaasappelschil
Ik maak het elk jaar
Gewoon heel erg lekker en nauwelijks zoet
Anís
Anijslikeur, variërend van zoet (Del Mono) tot droog (Chinchón seco)
Ook dat zou wel eens verslavend kunnen worden, vooral als je niet te zoete maar ook niet te droge gebruikt
Vietnamese mini aubergine
Portugal
Licor Beirão
Een van mijn favorieten
Kruidenlikeur met anijs
Aziatische en Braziliaanse kruiden
Erg mooi
Het heeft vaag wat van Liquor Strega
Thaise mini-mini aubergine
Italië
Limoncello
Niet te koud!
Uiterst heerlijk
Moet extra lekker zijn bij extra vet ijs zoals Clotted cream ijs
Liquor Strega
Kruidenlikeur met saffraan
Prachtig en kruidig
Amaretto
Prachtig, als je amaretto van amandelen hebt
Niet die vieze abrikozenpittentroep met die vierkante dop
Echte smaakt veel sterker, meer ook veel beter
Mooi, maar niet al te veel erbij
Mooi ook, dat niet nauwelijks zoete
Mirto verde
Mirte bladeren
Kruidig plus een fraaie bitterheid
Pasteus, en het zoet net voldoende
Vooral bij ijs proef je dat het met honing wordt gemaakt
Het bitter is dan mooier in balans met het zoet
Ramazotti
Een kruiden apéritif, maar uitstekend bij ijs
Kan een hit worden, net als ijs met Cynar
Cynar
Kruiden en artisjok
Meer een apéritif
Het zou zomaar cult kunnen worden
Bitterzoet!
Tamarillo, een zoete vrucht maar toch een aubergine
Indonesisch: terong api, aubergine vuur
Frankrijk
Crème de Menthe
Munt likeur
Geen idee
Ik heb twee soorten geprobeerd
Het smaakte allemaal nogal ordinair
Suze
Kruidenlikeur met gentiaan
W F Hermans dronk het
Ff wennen maar ik denk dat je er verslaafd aan kan raken
Gele Chartreuse
Heel mooi, werkelijk heel mooi
Cointreau
Ook heel mooi maar aan de sterke kant
Grand Marnier
Dat is dan net iets minder sterk smakend dan Cointreau
Ietsje nog wel, maar een mooie(re) combinatie
Bénédictine
De enige likeur die me niet bij roomijs smaakt
Alsof er een grote smaakafstand is
Dat zwarte is Turkse gedroogde aubergine
Voor dolmas
(Rood: paprika, geel: courget)
België
Crème de Cassis
En jawel, België
Ik vind de Crème de Cassis uit het achterland van Knokke beter dan die uit Dijon
Mooi, dat tikje bitter tegenover dat volle zoet
Mandarine Napoléon
Alweer een prachtige combinatie; roomijs met likeur is simpelweg een heel fraaie combinatie
Deze blinkt uit als "Een bittertje tegenover het zoet van het ijs"
Denemarken
Cherry Heering
Kersenlikeur
Prachtig
Mooie bitterheid, maar heel anders dan echt goede Amaretto
Pepino
Ook een zoete vrucht
Nederland
Amelander duindoornlikeur
Smaakt met ijs als een soort vriendelijkheid
Verder
Tía María
Koffielikeur met vanille
Mooi, vooral het contrast met het ijs
De Mooiste!
Met Southern Comfort
Zie hier
Nog te proeven
Curaçao
Passoã
Drambuie
Kahlua (om met Tía María te vergelijken)
Nobeltje
India
Chinese aubergine
Rechts ervan groene mango
Twee groene bergen erachter, dat is wat in Spanje alficoz heet
Van Arabisch fakuz
Slingerkomkommer
Zie hier
Erg lekker voor inmaak op pekel
Rechts ervan groene mango
Twee groene bergen erachter, dat is wat in Spanje alficoz heet
Van Arabisch fakuz
Slingerkomkommer
Zie hier
Erg lekker voor inmaak op pekel