dinsdag 23 oktober 2018

Patatten! Alweer!




Bombolone

Met spinazie erin en parmezaan


Dit zijn dus niet die donut achtige dingen met nutella erin

Maak stevige aardappelpuree
De aardappelen niet te gaar en behalve z/p niks erdoor

Prak er goed uitgeknepen gekookte spinazie of andere bladgroente door

Werk er parmezaan door

Ballen, paneer, frituur

Het is net zoiets als Yasai korokke (zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster)
Korokke: kroket




Gebakken krieltjes

Met sardien en kropsla


Dat schijnt iets klassieks te zijn
Het klinkt raar maar het eet heel lekker weg

Krieltjes schillen en half gaar koken

Sardienblikje lekken en de olie opvangen

Van die olie met frambozenazijn een vinaigrette maken
(Ik gebruikte trouwens duindoornazijn, maar daarvoor moet je naar Borkum)

Gekookte krieltjes met flink boter opzetten en langzaam kleuren en garen
Regelmatig ongekleurde zijden naar onder draaien

Spoel de sla en slinger droog

Als je van die pikante sardien zoals hieronder gebruikt, dan gebruik je nergens peper
Het hoort met heel goedkope sardien, maar het kan ook mooi met Sardines à l'ancienne




Friet met moutazijn

Met appelmoes en kippenboutjes


Maak appelmoes met goed rode jonagold
Grove stukken, laagje water, aan de kook onder deksel, water afgieten, zachtjes doorpruttelen, ietsje prakken
Goed koelen

Marineer de kip
Mosterdolie, sjalot, knof, bruine suiker en wat honing (van beide niet teveel, maar als je bittere donkere boekweithoning gebruikt kan er wat meer honing bij), light soy, Hua diao rijstwijn (zie Aziatische kookwijnen hier)
Regelmatig draaien

Maak mayo met gerookt paprikapoeder erdoor

Kip in de oven en regelmatig bedruipen en draaien

Friet bakken

Serveer de friet op zijn Engels met azijn erover, maar pas op: dat is enkel met moutazijn (Malt vinegar) lekker! Met elke andere azijn is dat gewoon vies




Bombay potatoes

Met runderburgers en Visjes uit de tuin


Sperziebonen kop kont, koud water
Eigenlijk gebruik je enkel mooi lange

Kook niet te grote aardappelen 3/4 gaar
Afgieten, koud spoelen

Kook de sperziebonen in het kookwater 3/4 gaar
Afgieten, koud spoelen

Mosterdolie, ui, knof, rawit...
Op lager vuur bruine mosterdzaadjes en koenjit...
Aardappelen erin en langzaam steeds draaiend nagaren

Maak beslag met koud water, ei, p/z, baksoda en bloem

Burgers bakken

Sperziebonen door het beslag en frituren
(En dan lijken ze op kleine gefrituurde visjes, vandaar die Visjes uit de tuin, Peixinhos da horta)

Die visjes daar smaakt Salsa Espinaler uitstekend bij (zie hier), of anders maar citroen, zwarte peper en cayennepeper




Rauw gebakken krieltjes

Met Dadar isi


Dadar isi wordt meestal met rijst gegeten, maar dat vind ik niks
Licht met luchtig

De kriel lang en langzaam in ghee bruinen
Regelmatig ongekleurde zijden naar onder draaien

Pindaolie, ui, knof, flink prei (geen groen!)...

Kerrie Madras erbij, kippenbouillon, wat inkoken
(Aardappelen met kerrie zagen we hierboven al; het is een goddelijke combinatie; over goddelijke combi's schrijf ik een dezer dagen wat; flageolets met lamsjus...)

Santen erdoor

Prak een op een tofu met rauw ei
Bak er een "omelet" van (zie de foto)
Dat + prei + santen = Dadar isi)

Je ziet veel Dadar isi recepten met gehakt
Gebruik ik nooit