Bombolone
Met spinazie erin en parmezaan
Dit zijn dus niet die donut achtige dingen met nutella erin
Maak stevige aardappelpuree
De aardappelen niet te gaar en behalve z/p niks erdoor
Prak er goed uitgeknepen gekookte spinazie of andere bladgroente door
Werk er parmezaan door
Ballen, paneer, frituur
Het is net zoiets als Yasai korokke (zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster)
Korokke: kroket
Gebakken krieltjes
Met sardien en kropsla
Dat schijnt iets klassieks te zijn
Het klinkt raar maar het eet heel lekker weg
Krieltjes schillen en half gaar koken
Sardienblikje lekken en de olie opvangen
Van die olie met frambozenazijn een vinaigrette maken
(Ik gebruikte trouwens duindoornazijn, maar daarvoor moet je naar Borkum)
Gekookte krieltjes met flink boter opzetten en langzaam kleuren en garen
Regelmatig ongekleurde zijden naar onder draaien
Spoel de sla en slinger droog
Als je van die pikante sardien zoals hieronder gebruikt, dan gebruik je nergens peper
Het hoort met heel goedkope sardien, maar het kan ook mooi met Sardines à l'ancienne
Friet met moutazijn
Met appelmoes en kippenboutjes
Maak appelmoes met goed rode jonagold
Grove stukken, laagje water, aan de kook onder deksel, water afgieten, zachtjes doorpruttelen, ietsje prakken
Goed koelen
Marineer de kip
Mosterdolie, sjalot, knof, bruine suiker en wat honing (van beide niet teveel, maar als je bittere donkere boekweithoning gebruikt kan er wat meer honing bij), light soy, Hua diao rijstwijn (zie Aziatische kookwijnen hier)
Regelmatig draaien
Maak mayo met gerookt paprikapoeder erdoor
Kip in de oven en regelmatig bedruipen en draaien
Friet bakken
Serveer de friet op zijn Engels met azijn erover, maar pas op: dat is enkel met moutazijn (Malt vinegar) lekker! Met elke andere azijn is dat gewoon vies
Bombay potatoes
Met runderburgers en Visjes uit de tuin
Sperziebonen kop kont, koud water
Eigenlijk gebruik je enkel mooi lange
Kook niet te grote aardappelen 3/4 gaar
Afgieten, koud spoelen
Kook de sperziebonen in het kookwater 3/4 gaar
Afgieten, koud spoelen
Mosterdolie, ui, knof, rawit...
Op lager vuur bruine mosterdzaadjes en koenjit...
Aardappelen erin en langzaam steeds draaiend nagaren
Maak beslag met koud water, ei, p/z, baksoda en bloem
Burgers bakken
Sperziebonen door het beslag en frituren
(En dan lijken ze op kleine gefrituurde visjes, vandaar die Visjes uit de tuin, Peixinhos da horta)
Die visjes daar smaakt Salsa Espinaler uitstekend bij (zie hier), of anders maar citroen, zwarte peper en cayennepeper
Rauw gebakken krieltjes
Met Dadar isi
Dadar isi wordt meestal met rijst gegeten, maar dat vind ik niks
Licht met luchtig
De kriel lang en langzaam in ghee bruinen
Regelmatig ongekleurde zijden naar onder draaien
Pindaolie, ui, knof, flink prei (geen groen!)...
Kerrie Madras erbij, kippenbouillon, wat inkoken
(Aardappelen met kerrie zagen we hierboven al; het is een goddelijke combinatie; over goddelijke combi's schrijf ik een dezer dagen wat; flageolets met lamsjus...)
Santen erdoor
Prak een op een tofu met rauw ei
Bak er een "omelet" van (zie de foto)
Dat + prei + santen = Dadar isi)
Je ziet veel Dadar isi recepten met gehakt
Gebruik ik nooit