maandag 3 september 2018

Eieren



Vandaag weer eens inkopen

Nijmeegse leverworst
Lekker zacht van smaak


Eindelijk weer eens eieren...



Kwarteleieren met saus van blauwschimmelkaas


Maak een pittige blauwschimmelkaas-saus

Was sla

Bak de eitjes in boter

Maak de borden op met de sla, leg er de eitjes op, giet er saus bij en bestrooi met wat gehakte dragon en basilicum



Blauwschimmelkaas-saus, pittig


Maak een vinaigrette

Laat blauwschimmelkaas in stukjes in een sauspan smelten op niet te hoog vuur

Voeg vinaigrette naar smaak toe, meng zeer goed en serveer warm of lauw, bijvoorbeeld bij eieren, vlees of groenten



Abalone noodle
(Echte, ja!)


Eiersaus


Min-of-meer hardgekookte eieren prakken met crème fraiche, en dat mengen met p/z, citroensap en dille en/of kappertjes



Snijbonen met eiersaus

Duitsland



De snijbonen grof gesneden aanbakken in boter

Kort met wat vloeistof (bouillon, wijn, bier...) erbij laten stoven

Serveren met eiersaus



Pekelvlees


Eeuwen oude eieren


Die eieren zijn niet eeuwen oud maar hebben een maand of drie in een zout conserveringsmiddel gelegen
Paarden-urine of zoiets
Vraag naar Century old eggs bij een echte Chinese toko; gebruik niet die soort die bedekt is met een soort roet (as van kaf), daar kunt u helemaal nog niet tegen

Pel de eieren, snijd ze in de lengte in vieren, en serveer met Chinese soya-saus of met Fish sauce
En met stokjes natuurlijk





Eierkoek

Dit is de klassieke manier


Dit is dus geen Génoise uit de oven


Klop zes eierdooiers met zes soeplepels melk en twee afgestreken soeplepels bloem goed door elkaar, met wat zout

Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel

Bak in een koekenpan een grote of enkele kleine eierkoeken, op een heet plaatje op half hoog vuur, tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant droog



Spekbonen


Drijvend ei land

Île flottante


Frankrijk


Maak vanillevla, ongeveer een halve liter
Koel goed

Splits vier eieren.
Klop het wit met ietsje zout vrij stevig
Klop dan verder, steeds wat toevoegend van 100 gram poedersuiker

Giet het in een charlotte-vorm, bekleed met aluminiumfolie, en dat met boter ingevet

Zet au bain marie in een oven op 220 graden, een klein half uur

Keer om op een schotel, giet er de vanillevla omheen en bestrooi alles met gehakte amandelen en hazelnoten

Koel goed, eerst op een koele plek en dan in de ijskast



Tortilla pers