Ter compensatie foto's van fruit
Konijn in Rodenbach
Braad stukken konijn in boter mooi bruin
P/z, haal uit de pan en bak daarin uienringen
Giet flink Rodenbach in de pan, breng aan de kook met de stukken konijn erbij en roer de aanbaksels los
Laat een uur zacht doorstoven
Haal het konijn uit de pan en houd warm
Roer room door de saus en laat inkoken
Breng op smaak met p/z, Dijon mosterd en peterselie
Serveer met gebakken paddenstoelen en amandelkroketten (kroketten met gebroken amandelschilfers als paneermeel)
Konijn met knoflook
Een konijn in ei-grote stukken hakken en die op hoog vuur snel rondom aanbraden in olijfolie
De kop hoort er ook bij
Op halfhoog vuur eventjes flink grote ongepelde en dwars in tweeën gesneden knoflooktenen meebakken, en z/p
Bedenk dat konijn, net als bijvoorbeeld koteletten, snel gaar is maar daarna snel taai wordt, waarna het lang moet worden doorgestoofd
Dit gerecht kan ook in de oven worden klaargemaakt; zo doen ze het in Navarra
In dat geval dezelfde procedure maar wel regelmatig bedruipen
Zodra het konijn gaar is (hete oven!) wat witte wijn erbij, de aanbaksels losroeren en kruiden met p/z, paprikapoeder en rozemarijn
Beide recepten idem met kip
Konijn met mosterd
Marineer op een koele plek een wild konijn 24 uur in karnemelk, of een tam konijn 10 uur
Draai regelmatig
Laat het konijn uitlekken, dep het droog en wrijf het in met pikante mosterd
Wees niet bang van dat pikante want dat gaat er bij verhitting af
Laat een uur liggen en herhaal
Bestrooi met p/z en tijm
Doe in een ovenschotel een scheut olijfolie met daarin grofgesneden ui, blokjes hamspek, laurier, rozemarijn en peterselie
Leg het konijn in de schotel en bak 50 minuten op 200 graden, regelmatig draaiend en bedruipend
Voeg eventueel nog wat mosterd toe
Haal het konijn uit de schotel en houd het warm
Giet overtollig vet uit de schotel, en roer met witte wijn de aanbaksels los
Maak met room een saus van de inhoud van de pan en serveer die bij het konijn
Konijn met paddestoelen
Lapin sauté chasseur
Frankrijk
Hak een wild konijn in hapklare brokken en bak die met de kop in hete olijfolie rondom bruin
Haal uit de pan en bak dan in de pan blokjes rookspek krokant
Voeg paddestoelen toe en de lever en de nieren van het konijn
Roer het aanbaksel los met een scheut witte wijn, doe het konijn weer in de pan, z/p en voeg een bouquet garni toe
Laat met een deksel op de pan drie kwartier sudderen
Roer af en toe om
Kook in blokjes gesneden aardappelen bijna gaar en giet af
Karameliseer niet te kleine verse zilveruitjes
Bind het kookvocht van het konijn met crème fraiche en laat nog vijf minuten staan
Bak ondertussen nog wat blokjes rookspek uit in iets olijfolie, doe er wat boter bij en bak daarin de aardappelblokjes bruin
Serveer konijn, saus, aardappelen en uitjes