Vandaag foto's van de duindoornprodukten die ik afgelopen weekend op Borkum kocht
Kaas
Zie de eerste aflevering van deze serie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
We hebben gestoofd, gegrild, gekookt, gebakken, gefrituurd, gestoomd, gebraden, maar natuurlijk springt er niet altijd een gerecht uit
En bv gestoomde kaas ken ik al helemaal niet...
En wat zijn de argumenten van "lekkerste"?
Daarom worden ook niet alle bereidingswijzen meegenomen
Aardappelen met Harzer kaas
Kaassaus
Gekookte kaas zeg maar...
Harzer kaas is Schmelzkäse, en dat betekent hier niet dat het smeerkaas is, maar dat het kaas is waarvan je smeerkaas maken kan
Het is verwant met de Luxemburgse kachkeis
Glazige kaas
Kook aardappelen, liefst grove stukken, liefst een soort die matig bloemig kookt, zo niet een vastkokende soort
Boter, sjalot, knof...
Karwijzaad (gekneusd, en dat is echt een stuk beter dan komijn hier), versgemalen korianderzaad, versgemalen witte peper...
Wat kippenbouillon, wat witte wijn...
Zorg dat je qua volume ongeveer evenveel wijn etc. hebt als kaas, en dat de pan op een plaatje staat, op laag vuur, en dat de inhoud goed warm is
Snij de parten van de kaasjes los en elk kaasje in drie ronde plakjes
Leg de plakjes op de saus (als de saus geheel met plakjes bedekt is: die plakjes laten smelten en later meer plakjes erbij)
Deksel er op, vuur even hoog, als je geluid hoort vuur weer laag, en na vijf minuten heb je fraaie kaassaus
Proef die kaassaus niet, of hoogstens met een stukje aardappel, want dat smaakt nog niet
Laat die saus niet afkoelen want dan wordt het een klont
Aardappelen in een ovenschotel, per kaasje een eigeel met wat water losgeroerd door de saus kloppen, saus over de aardappelen, en de handel in de oven
Serveer met waterkers, met een vinaigrette met ongezoete graanaatappel-stroop erdoor
Griekse kaassalade
Rauwe kaas!
Maak een salade van (liefst Griekse) geitenkaas (of Turkse çiftlik) en gepekelde rode pepertjes (in potten in de super of bij de Turk)
Giet er goede olijfolie over en bestrooi met snippers verse basilicum
Serveer met stokbrood of beter met warm Turks brood
Goed gekoeld drinken
Groentenpie met kaas
Gebakken kaas...
Snijd aubergine en courget in lange plakken, bestrooi die aan beide zijden met flink zout en laat 10 minuten liggen
Spoel goed af en laat uitlekken
Bak in olijfolie wat sjalot en wat knof
Vuur uit
Klop flink ei met groene kruiden, room en p/z
Als je later te kort komt bij het vullen van de bakvorm, dan maak je gewoon nóg wat
Vet een pievorm in met de olie van de ui, en bestrooi bodem en wand met paneermeel
Leg de groentenplakken op de bodem, bestrooid met de ui en knof; daarop een deel van het ei-mengsel, wat gesnipperde lente-ui en flink geraspte kaas, belegen Gouda, lijkt me
Herhaal tot je alle groente hebt gebruikt
Bak de pie een half uurtje op 200 graden
Serveer met tomatensaus en pasta
Saus van groene Zwitserse kaas
Stockli, Schwabziger
Geska is gemalen en ook een merk molen daarvoor
Snijd of zaag (je hebt harde maar ook "verse" zachte) een half kaasje in pink-dunne plakjes
Leg de plakjes 24 uur te weken in anderhalve kop koud water met wat zout erbij
Is de kaas niet keihard (maar ook niet zacht!) dan 10 uur
Bak ui, knoflook en prei in flink olijfolie met wat boter
Maak hier een Béchamel van met ook gekneusd komijnzaad erbij
Maak er een saus van, met niet alleen melk maar ook het weekvocht van de kaas
Snij de kaas in heel kleine stukjes en roer door de saus
Breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout
Serveer bij pasta, met augurkjes, zilver-uitjes en niet te hete groene pepers uit het zuur (Turkse winkel; neem de grootste soort)
Zie de volgende aflevering hier
Eau de vie
Let op de jolige fles
O ja!
Femke Halsema
Een "VPRO burgemeester"
Hahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!