vrijdag 7 september 2018

Rijst!





Panir ema datshi

Panir met pepers

Bhutan

Met Chura

Geplette rijst

Zie hierboven en zie Wiki hier (alle links hier openen in een nieuw venster)


De rijst spoelen en uitlekken
Tegen het einde van de bereiding doe je het erbij en je laat het een minuut meekoken

Aubergine in schijven
Droog bakken
Koelen
Door de bloem en in olie bakken
(Gebruik liefst Garden eggs, die witte bolle)

Ghee, ui, knof...

Flink pepers erbij (ik gebruikte oranje lomboks) zonder zaad en zaadlijsten (dus dan wel flink pepers)...

Kippenbouillon...

Panir blokjes erbij...

Aubergine erbij...

Chura een minuut meekoken dus





Sate lilit met kip

Met jasmijnrijst

En wortel en sambalsaus


Neem dunne serehstengels, ik bedoel vooral: met een smal vlezig gedeelte
Buitenste blad eraf
Lengte eventueel aanpassen aan je grilpan, wat voor de BBQ natuurlijk niet nodig is

Kipgehakt aanmaken met knof, versgemalen korianderzaad, vers fijngewreven komijnzaad, peper, zout
Als het slap is rijstebloem erdoor werken

Rijst koken

Kontje van een serehstengel af en het dikkere deel in de lengte vier maal insnijden
Meteen het gehakt eromheen kneden

Pindaolie, ui, wortelschijven...
Wat vloeistof, wortel garen
Uit de pan

Ui versauzen met Sambal peteh

Sate grillen

Wortel in de saus warmen

Zie Sate lilit hier




Pandan rijst

Met garnalen en lente-ui en rode chilipasta


Pindaolie, ui, knof...

Rode chilipasta...

Santen, Fish sauce, palmsuiker...

Pindakaas...

Proef op zout en gebruik eventueel Thin soy

Proef: moet er limoensap bij?

Kook de rijst
Sauteer de lente-ui
Gril de garnalen

Lente-ui door de saus en klaar is Pol Pot




Nasi goreng

Met tofu, ei en tauge

Zie hier


Amerikaanse of Surinaamse rijst koken, afgieten, uitspreiden en koelen en drogen (dus niet koudspoelen!)

Nasikruiden, betere soort, bv. Surinaamse (Chan's!), met ietsje water weken

Bak een "platte omelet" van enkel ei met wat zout
Oprollen, reepjes snijden

Plakken tofu door bloem en in pindaolie bruinen
In blokjes snijden

Tauge blancheren

Pindaolie, flink plakjes trasi...
Prak de trasi
Ui en knof en laos...
Fijne soepgroenten...
De nasikruiden
Op hoog vuur ietsje droog koken

Rijst erin "bakken"

Tauge en ei en tofu erdoor

Serveer met verschillende sambals




Rijstpasta

Met rundergehakt, doperwten en XO saus

XO saus zie hier
(De foto klopt niet; zie onder)
(Je koopt het verpakt als een duur parfum, dus niet schrikken van de prijs)

 
Kook de rijstpasta, afgieten, koelen met wat olie erdoor

Rundergehakt marineren met oestersaus en 1 op 1 sesamolie
Minstens 20 minuten
Prak regelmatig door

Maak de XO saus aan: 2 delen, een deel Light soy, 1 deel geraspte Chinese rietsuiker (echt veel lekkerder dan gewone)

Wok, pindaolie, ei geklopt met versgemalen knofvlokken, roerei, uit de pan
Verkruimel

Lager vuur, wat olie
Wok het vlees samen met diepvries doperwten en lente-ui

De rijst en de saus erbij
3 minuten

Ei erdoor