zondag 23 september 2018

Gekookt




Appelmoes


Maak ik altijd van rode Jonagold

Blokjes, scheutje water, aan de kook, omhusselen, afgieten, plaatje eronder, heet stoken, laag vuur, deksel...

Grof prakken

Goed koelen




Schitterend loempiasausje


Extra dikke ketjap (Ketjap kental), Sambal peteh, citroensap, gembersiroop, en -cruciaal- ietsje Nuoc mam



(Dit is hieronder, natuurlijk)


Mossel ragoût


Kook mosselen met wat witte wijn, afgieten, kookvocht bewaren, uithalen

Flink boter, ui, knof, selderijblad, peterselie, wortel (zeer fijn) en prei (behoorlijk fijn)...

Bloem, garen...

Kookvocht (door de fijne zeef), witte wijn...

Op smaak met p/z en room

Mosselen erdoor

Serveer in vol-au-vents bv.




Roomijs met Kahlúa


Het is "makkelijk" van smaak doordat het vol-zoet is

Met Tia Maria is het veel mooier
Subtiel

Ik denk dat Kahlúa mooi bij een Citron givré zal smaken





Ananasjam


Vrij kleine blokjes

500 ananas op 200 geleisuiker (van de soort waarvan je 250 moet gebruiken)
(Van een niet té grote ananas haal je 350 gram schoon)

Enkele uren laten staan, regelmatig omscheppen

Kook, prak grof, kook, prak fijn

Lekker fris




Mangojam


Niet te kleine stukjes

500 schoon op 200 geleisuiker (van de soort...)
(Twee flinke mango's, soort met kleine pit, = 500 schoon)

Uurtje laten staan, regelmatig omscheppen

Zachtjes koken

Grof prakken, sudderen, fijn prakken

Mooie tropische smaak