Olijfolie, ui, sjalot, flageolets
want voor meer heb ik geen tijd
Ik ga vanaf morgen wat toeren door de Betuwe en over de Veluwe
Café ergens daar, ooit
Komt een vreemd tiepe binnen
Roept kind van een vriendin Dat is vuile Piet!
Vriendin legt uit dat ze daar aan huis kwam om aardbeienplantjes te kopen
Moeder van Piet was er nog niet
Ga maar aan de tafel zitten
Zag ze dat ie zich zat af te trekken
Zegt iemand daarover Dat komt omdat het onweer tussen de rivieren blijft hangen
Pasta met overjarige komijnekaas
Bak in olijfolie ui en knof
Kruid met redelijk wat foelie, wat komijn, wat kruidnagel en zwarte peper
Giet er bouillon bij en droge witte wijn en laat flink inkoken
Roer er diepvries doperwten door en haal van het vuur, maar zet er wel een deksel op
Kook campagnole of een andere compacte soort pasta
Giet af en werk ze door de doperwten
Doe in een ovenschotel, rasp er de komijnekaas over en gratineer
Francesinha saus maken
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Entrecôte met aubergine en bloedworstsaus
Albi
Frankrijk
Bak een entrecôte en serveer die met aubergine in bloedworstsaus
Serveer met "grijze" rosé uit de streek.
Bloedworstsaus
Bak plakken bloedworst zonder vel lichtjes aan beide zijden aan in wat olijfolie, met wat ui en knof
Prak de bloedworst grof en voeg rode wijn en bouillon toe
Laat aan de kook komen en prak verder tot iets dunner dan sausdikte; voeg eventueel nog vloeistof toe
Laat inkoken tot sausdikte
Halve gekookte eieren in de saus warmen
Lams-spiezen
Shashlik dus
Marineer blokjes lamsvlees (uit de bout of van de nek) 24 uur op een koele plek in olijfolie, met gesnipperde ui, knof en p/z
Roer regelmatig om
Steek op spiezen (houten spiezen altijd eerst een tijd in water leggen met een gewicht erop) en gril, met de olie bedruipend
Serveer met pilav en gegrilde tomaten of tomaten uit de oven