woensdag 5 september 2018

Komkommervol



Dit is de sereh waarvan ik Javaanse kipsate van heb gemaakt
Mooie dunne
Op het uiteinde een peer aangemaakt kipgehakt etc
Recept komt



Gepocheerde zalm met komkommersaus


Schil komkommer en snijd die in platte plakken
Bestrooi ze aan beide zijden met zout en laat een kwartier liggen
Spoel dan het zout er goed af
Pureer de komkommer en maak er een saus van met mayonaise, p/z, dille en citroensap
Koel

Leg zalmfilets op de bodem van een pan (niet op elkaar) en giet er visbouillon en witte wijn over; de zalm moet net onderstaan
Laat 10 minuten staan

Haal de zalm uit de pan, breng de vloeistof aan de kook en leg de zalm in de pan
Laat een minuut of vijf zacht doorkoken

Laat de zalm snel uitlekken en serveer met de saus



Rode Chefoo druivenwijn
Vanavond maak ik er een Oosterse tomatensaus mee


Zure komkommer

Suriname


Komroekomroe!


Meng gelijke delen azijn en water, en doe er stukjes ui, knof en Madame Jeanette-peper in

Roer er wat zout en wat geraspte palmsuiker door

Marineer hierin schijfjes komkommer enkele uren

Laat uitlekken



Salted leek flower
Gepekelde gepureerde Chinese bieslook
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster) en hier
Het wordt gemaakt van Bloeiende Chinese bieslook
Zie hier
(Ff scrollen)


Tzatziki

Griekenland



Rasp komkommer en meng er flink zout door
Laat een kwartier staan, af en toe omscheppend, en knijp het vocht er uit
Spoel goed en knijp weer het vocht er uit

Meng met muntblad en yoghurt of half yoghurt half kwark

Serveer met olijfolie waarin knof op laag vuur is uitgebakken erover, en de knof en zwarte olijven ernaast



De meest dodelijke sambal...


Komkommersalsa


Meng zure room met limoensap en fijn zeezout
Laat een uur staan
Roer regelmatig om

Neem komkommer, liever kleine komkommetjes, nog liever verse augurk
Niet schillen, wel in blokjes

Wat tomatensap erdoor, heel fijn gesneden rode ui, peterselie, jalapeño zonder pitjes en korianderblad.
En fijngewreven komijnzaad (meteen erdoor roeren!) en vers gemalen korianderzaad
Meng vlak voor gebruik

Lekker met tortillachips




De beroemde Shanghai noodles
  
 
Zalmsalade



Maak zalm uit blik schoon (vellen, botten, graatjes en ander ongerief)
Rode zalm is het lekkerst, maar ook het duurst

Werk door aardappelsalade, breng op kleur met ketchup

De salade in de vorm van een vis op een schotel leggen en afdekken met plakjes gerookte zalm
Bij het Spoorwegmuseum moest het schubsgewijs bedekt worden met plakjes komkommer, dat was goedkoper



Rechts Shiso, links Pipiche
Ze zijn nu al veel groter natuurlijk



Volgende aflevering kwamkwammersloeg

Zie hier