Het maken van een forse "kaassoufflée"
Althans dan dus wat wij verstaan onder kaassoufflée
Geen soufflée dus
Bladerdeeg, en in olijfolie aangebakken ui en knof
Ik deed er ook rode lombok door
Bladerdeeg, en in olijfolie aangebakken ui en knof
Ik deed er ook rode lombok door
Zie de eerste aflevering van deze korte serie hier
Alle links hier openen in een nieuw venster
Kaastaart
Kaastaart uit de Pyreneeën
150 gram verse kaas kloppen met een kop suiker, en er dan één voor een vier eieren door kloppen
Daarna een kop room erdoor, een kop melk, een kop volle yoghurt
Bloem erdoor werken (en zout) tot een vrij dik beslag
Eén uur en drie kwartier (jawel!) bakken op 170 graden
Serveren met warme vruchtensaus: bosbessenjam of zo, opgewarmd met wat drank en ietsje citroensap, en dik gemaakt met maizena
Bedekken met plakken belegen Beemster
Kaastaart met blauwe kaas
Meng verse kaas met een flinke scheut room, breng op smaak met p/z en roer er uitgeknepen gelatine-blaadjes door
Vet een puddingvorm in en bestrooi met paneermeel
Beleg de vorm met een dubbele laag plakjes volvette jongbelegen Beemster
Leg op de kaas een laagje van het al iets opgesteven verse kaasmengsel, daarop dunne plakjes stevige blauwschimmelkaas (Danablue is prima), dan wat verse kaas, dan dunne plakjes roomkaas (kernhem, St. Paulin...), verse kaas, blauwschimmelkaas etc.
Eindig met verse kaas en decoreer met fruit en/of noten
Laat goed koelen voor het serveren
Rand bevochtigen
Nog een lap bladerdeeg, erop
Aandrukken met een vork
Inkwasten met ei-watermengsel
Kaastaart met fruit
Maak een mengsel van gepureerd fruit naar smaak (eventueel een mengsel) en verse kaas
Breng op smaak met citroensap en suiker
Vet een puddingvorm in en bestrooi met paneermeel
Doe er het fruitmengsel in en garneer met fruit
Koel goed voor het serveren
Mooi gerezen
Bladerdeeg (bebloemd) altijd ietsje uitrollen, dan rijst het beter
Kaastaart met rozijnen en noten
Week grote zachte rozijnen lang in witte port
Ontdooi bladerdeeg, voldoende om een lage vierkante bakvorm mee te kunnen bekleden
Klop twee eieren met vier lepels room, en wat z/p
Vet de bakvorm iets in en bekleed met bladerdeeg
Prik gaatjes in het deeg
Leg om en om plakjes Leerdammer, harde geitenkaas en belegen Goudse kaas in de vorm, met daartussen vrij fijn gebroken cashewnoten en de afgegoten rozijnen
Giet er het eimengsel over en bak 25 minuten op 200 graden
Koel
Met artisjokharten, en Beurre blanc met Noilly Prat