Een "honey dipper"
In aanloop naar een morgen te starten serie
Koken met honing
vandaag even wat opmerkingen over bepaalde honingsoorten, te weten mijn eigen collectie
Eerst even wat over noten met honing
Voorbijgaand aan Griekse en Baskische desserts met Griekse yoghurt respectievelijk Baskische mamia (geitenyoghurt, die net zomin als die geitenboter naar geit smaakt), en waarbij noten uitstekend smaken, het volgende
Ik las over walnoten in honing, maakte een grote pot, zette die jaren weg, elk half jaar werd die (versuikerende) honing voorzichtig gesmolten (pot in pan met water) en omgeroerd en bijgevuld
Goddelijk was het, na zeven en een half jaar
Maar toch klopte het niet, want het hadden "groene walnoten" moeten zijn bleek later, zoals die nu aan de boom hangen
Nou ja...
Zie een referaat over de groene walnoot hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Heidehoning
Mijn honingverzameling, die ik niet in extenso zal bespreken, valt uiteen in twee soorten
Fraaie honing
en
Aparte honing
Fraaie honing
Boekweithoning
Pas op: we hebben het over zwarte, niet over bruine en al helemaal niet gelige boekweithoning
Zeer sterke smaak; de honing werd ooit door iemand betiteld als Afkickhoning
Naast het zoet zit er een aardse bitterheid in
Gebruik het op brood gemengd met klaverhoning
Cobre is koper, hierro ijzer, potasio kalium, azufre zwavel, calcio kalk, sodio natrium en yodo jodium
Nog een zwarte honing:
Tijmhoning
Doet denken aan de vorige, maar de bitterheid is bijna bijna (maar heel mooi nog net aanwezig) door frisheid
Ik ga er wat mee maken!
Zie hier
Inderdaad "light sweetness", maar ik gebruik dus geen honing en tijm maar tijmhoning
Subtiele honingen
Dat is een onderafdeling van Fraaie honingen
Balsemienhoning
Een niet te omschrijven, nou ja, ik ga mijn best doen, "van honing maar niet van het zoet erva, weglopende esoterische smaak", toe maar
Kastanjehoning
Vol, iets notig, niet erg zoet
Dennenhoning
Een fantastische, elkaar precies in balans houdende, ik lijk Godverdomme Hamersmaak of Kleynejan wel, bitter-zoet combinatie, maar dan bijna enkel op de achtergrond
Rest nog de sectie
Aparte honingen
Manuka honing
Australië
Een heel volle (brede, zag maar) en ook exotische (natuurlijk) smaak
Koolzaadhoning
Rapsblüte Honig
Voorwaar een heel frisse honing
Koffiebloesemhoning
Ook weer tropisch
En, smaakt het nou wel of niet naar koffie?
Als je je concentreert op het (ook hier) bittertje, dan is dat wel degelijk een koffiebittertje
Trouwens in Mangiare trad ooit een apekut op die beweerde dat ze eraan gekomen was, en enkel zo lukte dat zei die, door met een Ethiopische prins naar bed te gaan (die Mossel begon hoorbaar te soppen...)
Ik bestelde het bij De Werkbij
Ik denk dat de eigenaar daarvan met een Ethiopische prinses naar bed geweest was, dat leverde meer op...
Hierna een serie Koken met honing
Zie hier
Maar "het zoete kastje" (suikers en stropen) wordt hier vervolgd