zondag 10 september 2017

Groene walnoot




Het is niet de tijd van het jaar om ze te plukken

dat is mei, juni,

Maar het is wel de tijd van het jaar om ze te proeven!

En op zoek te gaan naar eigenaren van notenbomen en dan in je agenda noteren...



Pluk ze dus groen, in die maanden, en verwerk zonder er iets af te pellen.

Prik er met een naald in, vanaf de plek waar de bloem zat
Er mag nog geen harde bolster in zitten



Groene walnoot op siroop

Rusland


Kook ze urenlang zachtjes in suikerstroop, en weck ze in die stroop

Ongelofelijk lekker

Bij ijs, bij kaas, bij cake...




Groene walnoot op honing

Balkan


Gebruik dunne donkere honing

In Nederland zal dat dan dus boekweit honing zijn, of koop donkere eucalyptus

Laat jaaaaren staan

Onnoemelijk lekker

Hieronder als ze pas op de honing staan
Dat wordt steeds ondoorzichtiger en dikker

Af en toe de pot in heet water tot de honing gesmolten is, en dan meteen ook eventueel bijgieten




Nocino

Walnotenlikeur, Italië


Hieronder links recent gemaakt, rechts klaar

Snij de groene walnoten in vieren (gebruik een groot mes)

Pot, brandewijn (geen inmaakbrandewijn!!) of cognac, wat kruidnagel, wat kaneel (geen cassia, die keiharde supermarktzooi), nootmuskaat, citroenrasp en wat koffiebonen

Suikerstroop erbij
De stroop maak je van drie delen suiker op vier water, en je gebruikt 2,5 alcohol op 3 stroop

Maanden wachten...




Pickled walnuts

Engeland


Twee kilo met een vork ingeprikte bedekken met water en 225 gr zout

Een week, afgieten, herhalen

Afgieten en op een warme plek te drogen leggen tot ze zwart zijn

1 liter moutazijn, 500 gram bruine basterdsuiker, een theelepel gebroken piment, 1 idem vers gebroken kruidnagel (geen kruidnagelpoeder!), 1 idem vers geraspte gember, ½ theelepel versgebrokkelde kaneel (geen cassia!), idem vers gekneusde zwarte peper langzaam aan de kook

Walnoten erbij, langzaam aan de kook, een kwartier pruttelen

Koelen, potten, maanden wachten

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)!!

Zie hier!!!




O ja!

Mooi verhaal Loek!

En dat van die pinnige Italiaanse, dat je pasta met vongole moet meekoken, dat is wel extreem culinaire lulpraat
Überhaupt vongole koken is al culinair gelul van de eerste orde...


O ja!

Jullie moeten eens naar Yvet Retteketet kijken, en dan goed opletten: je krijgt d'r nooit op konthoogte van opzij te zien, hahahahahahahahahahahahaha!!!!!!!!!
Die kubieke meter past niet in het beeld woehahahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!