Drumsticks tomaten-gembersaus
Gevulde artisjok
Niet in het seizoen? Er liggen hele mooie hoor!
Steel en een deel van de bodem eraf
Bladpunten eraf
Kook de artisjokken bijna gaar
Laat ze op hun kop uitlekken en afkoelen
De middelste bladeren, die zonder vlees, eruit trekken
Pulk het "haar" uit de artisjokken
Vul ze met aangemaakt lamsgehakt (goed proppen, zodat de bladeren uit elkaar gaan staan)
Kwast de artisjok en de bovenkant van het gehakt in met olijfolie en zet in een oven op 180 graden, tot het gehakt gaar is (prikken, en als er nog rood vocht uit komt terugzetten)
Kippenvleugels, gestoofd met o.a. Lemon curd
Groente gevuld met gehakt
Maak hoh-gehakt aan op de gebruikelijke manier
Vul er halve paprika´s mee, eventueel van die langwerpige lichtgroene of rode (waarvan je het steeluiteinde hebt afgesneden en door die opening de paprika hebt leeggehaald en weer vult)
Of tomaten of uien (kapje eraf etc.) of aubergines (kapje eraf in de lengte) of courget (idem) of uien
Tomaat, aubergine en courget droogdeppen van binnen
Aubergine van binnen met flink zout bestrooien, 10 minuten laten liggen, het zout goed wegspoelen en de aubergine droogdeppen
Goed warm laten worden in de oven
Gebruik liefst een hoge ovenschotel, zo´n aardewerken met een geribbelde buitenzijde
Kip stoven in o.a. Chinese pruimenwijn
Groente gevuld met gehakt en rijst
Bak in olijfolie ui aan, dan knof erbij, kruiden, Surinaamse of Amerikaanse rijst kort meebakken, en dan de rijst met bouillon erbij gaar laten worden
De rijst moet goed droog zijn
Af laten koelen, mengen met gehakt en daarmee de groenten vullen
In de oven
Eclectisch-Oriëntaalse kippenvleugels
Gevulde konijnenrug
Tam natuurlijk
Giet af en laat een kwartier in het vergiet, boven het kookwater
Week wat witbrood in melk
Pers de knof
Knijp het brood uit en maak er met de knof, heel kleine blokjes rookspek, gehakt konijnenvlees, eiwit en p/z een farce van
Snijd ontbeende en ontvliesde konijneruggen in de lengte open en vul met de farce
Bind op
Braad rondom bruin in olijfolie met wat boter
Kruid met iets p/z
Giet runderbouillon in de pan, breng aan de kook en roer de aanbaksels los
Giet droge witte wijn in de pan en kruid weer met iets p/z en rozemarijn
Breng aan de kook en laat met een deksel op de pan een uurtje op laag vuur stoven, regelmatig draaiend en bedruipend
Serveer met een salade, aangemaakt met een vinaigrette waarin knof
Variant uit Waregem
Maak de farce met kipfilet, konijnennier, eiwit en room
Haal de ruggen vóór het bakken door bloem, gemengd met sesamzaad
Serveer met een saus gemaakt van het ingekookte stoofvocht, waardoor boter geklopt is en Szechuan-peper (steeltjes verwijderen!)
Kippenpoten Surinaams marineren
Gevulde koolbladeren
Bebotok
Indonesië
Bladeren van witte of groene kool afbreken (zo goed mogelijk heel laten; snijd eerst het kontje van de kool), en die bladeren kort in kokend water met zout leggen, een voor een, dat water ook erover scheppen, en laten uitlekken
Ze moeten slap zijn
Gehakt aanmaken met milde Kerrie djawa, zout en geraspte kokos
Met die bladeren en het gehakt pakketjes maken, die rondom aanbraden
Op laag vuur met wat bouillon en een scheut ketjap gaarstoven
Serveren met rijst
Varianten
Op Lombok maken ze het met geitevlees, en dat heet dan ook Bèèèhbuttok
Duitse variant: met rode kool en met komijn en/of koriander door de vulling
Kippenvleugels in marinade met Tian Mian Jiang
Zie het vervolg op zaterdag