vrijdag 8 juni 2018

Gerookt (3)



De giraffenverzameling van E.


Zie de eerste aflevering van deze miniserie hier

(alle links hier in een nieuw venster)



Quiche met gerookte paling


Maak een quiche zoals met zeevruchten maar van gerookte paling, die natuurlijk niet geblancheerd moet worden

Werk er stukjes gedroogde tomaat door en groene kruiden



Quiche met zeevruchten

Maak brokkeldeeg

Beleg de ingevette bodem van een ovenschaal met het deeg en bak de bodem blind tot die bruin is

Laat enigszins afkoelen

Blancheer zeevruchten

Klop ei en room goed door elkaar met p/z, meng er de goed uitgelekte zeevruchten door (houd wat apart) en giet op de quiche-bodem
Oven

Als de quiche half gaar is: decoreren met de achtergehouden zeevruchten en wat vlokjes boter op het oppervlak leggen
Afbakken

De quiche wordt luchtiger als het eiwit apart wordt stijfgeklopt en dan voorzichtig door het mengsel wordt gespateld




Salade van gerookte kip met fruit


Meng blokjes gerookte kipfilet met (aan gewicht de helft) blokjes rookvlees (wat niet te droog moet zijn)

Werk er fruit naar smaak door (druiven, rode grapefruit, appel, perzik, pruim...)

Maak aan met klassieke cocktailsaus, maar met zure room gemaakt



Cocktailsaus, klassiek


Ketchup, maar echt goede (Heinz!), mengen met goede mayo (Zaanse!), armagnac (of eventueel whisky),

Worcestershire en zoet paprikapoeder

Proef op (witte Muntok)peper

Citroen? Gemberstroop?




Cravattine met gerookte haring


Kook de pasta, giet af en spoel koud
Roer er wat olijfolie door want anders gaat het plakken

Bak in wat olijfolie ui en knof aan, en daar komt dan later flink wat vrij fijn gesneden prei bij

Kruiden met wat kruidnagel, wat foelie, wat zwarte peper, wat zoet paprika-poeder, wat oregano, wat basilicum en dat soort dingen
Geen zout

Laten zachtjes garen met een scheut witte wijn

Per persoon een gerookte haringfilet in kleine stukjes snijden (eerst met het vel naar beneden tot op dat vel door de lengte snijden en dan dat vel eraf trekken)

Die stukjes door de groenten roeren en als het redelijk warm is de pasta erin opwarmen

Zure room erdoor werken



De grootste ontbreekt!
Ik zal daar even een foto van vragen!
[Zie aan het eind!]



O ja!

Ik zou nog wat zeggen over gerookte kaas!

Hongaarse heb ik nooit geproefd

Nederlandse is perfect om kaassaus mee te maken
Bij krieltjes!

Gerookte Brie is heerlijk
Ga ik ook een saus met voor bij bedenken komende week

Die Scamorza en zo, gerookt dan dus, dat vind ik niks

Baskische (Idiazabal) ook niet





O ja!

Ik heb even het gevoel voor humor van die Volkskeukenschrijvers opgeteld bij dat van Vreugdeloos en Broekbaard

Resultaat: net iets minder dan dat van een regenworm