Zie de eerste aflevering van deze fantastische miniserie (383 keer zo interessant dan het volledige œuvre van Yvet Retteketet) hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Ananas-koek
Máák koekkruiden. Koop die niet want dan zit er al gemalen kruidnagel door en niks is zo gemeen vies als lang geleden gemalen kruidnagel.
4 delen kardamom en idem kaneel, alles vers gemalen.
2 delen gember.
1 deel kruidnagel, idem nootmuskaat, idem witte peper.
Half deel venkelzaad (geen anijszaad dus) en idem koriander. In Frankrijk gebruiken ze min of meer hetzelfde, maar met steranijs ipv venkel- cq anijszaad.
Maak een flinke hoeveelheid zónder kruidnagel, onthoud welk volume kruidnagel er bij moet per theelepel (ongeveer 1/6 theelepel), en voeg dat steeds bij gebruik vers toe.
350 gram roggemeel mengen met wat zout, 50 gram bruine basterdsuiker, twee theelepels koekkruiden inclusief de kruidnagel, 10 gram bakpoeder en 5 gram baksoda.
Werk hier 250 gram in kleine stukjes gesneden gedroogde ananas door.
Kneed het fruit rustigjes door het meel, zodat ze per stuk met meel bedekt zijn en zo niet aan elkaar plakken.
225 gram ananasjam, 150 gram donkere honing, 125 ml water en 30 gram zoete boter (eigenlijk reuzel) zachtjes heet laten worden, roerend en op een plaatje.
De bloem erdoor en mengen. Is alles goed gemengd dan nog 10 minuten doorgaan.
Bakblik bekleden met bakpapier, beslag erin lepelen, goed eerst de hoeken vullen.
Met een natte lepel het beslag gladstrijken en onder folie wegzetten op een koele plek. Laat minstens 12 uur staan.
Bestrijk met wat notenolie en bak drie kwartier op 180 graden iets onder het midden van de oven.
Steek er een sateh-stokje in: het is waarschijnlijk nog niet helemaal droog. Je kan de bovenkant ook nog gemakkelijk induwen.
Bak nog een kwartiertje.
Verpak etenswaar met daarin vers gemalen kruidnagel (ook als het gebakken is) niet in plastic.
Ananas, gegrild
Je moet op de eerste plaats natuurlijk de BBQ gereed hebben, als de ananas uit de marinade komt
Marinade
Scheut maisolie, wat fijngeknepen kruidnagelkopjes, vers fijngeknepen kaneel, redelijk wat donkere honing, en een scheur limoensap
Maak de ananas schoon en snij in schijven.
Marineer een uur of zo, regelmatig draaien
Er is niet zoveel marinade, maar dat hoeft ook niet als je regelmatig omroert/-schudt
Voeg eventueel wat rijstwijn aan de marinade toe en/of wat sojasaus
Laat uitlekken en gril, af en toe inwrijvend met wat marinade
Serveer besprenkeld met rum en met geraspte limoenschil (alleen het groene deel natuurlijk)
Gelakte kalkoen
USA
Wrijf een kalkoen van binnen en van buiten goed droog
Wrijf van binnen in met een mengsel van boter, p/z, piment en kruidnagel, en van buiten alleen met de genoemde kruiden
Verwarm boter met zonnebloemolie tot het niet meer schuimt
Vet met een klein deel hiervan een braadslee in, leg de kalkoen daarin met de borst naar boven, en penseel de kalkoen in met de rest van de boter
Zet een half uur in de oven op 225 graden, en daarna twee uur op 175
Bedruip regelmatig; na het eerste halve uur giet je wat witte wijn en wat Manzanilla in de braadslee
Na twee uur haalt je het vel van de borst van de kalkoen en zet je de oven, met de kalkoen erin, weer op 200 graden
Wrijf nu de kalkoen elke vijf minuten in met een warm mengsel van honing en sinaasappelrasp, tot de kalkoen mooi geglaceerd is
Haal de kalkoen uit de braadslee en leg hem in een andere braadslee in de oven, op 150 graden
Giet het vet uit de eerste braadslee, giet er hete kippenbouillon in en roer de aanbaksels los
Zeef en kook het vocht in
Meng met wat van het honingmengsel en klop er koude boterklontjes door
Serveer de kalkoen met deze saus
Garnalen met feta
Griekenland
Laat, in olijfolie, stukjes ui, knoflook en rode paprika iets bruinen (in Griekenland waar ze stevige paprika hebben; hier doen we de paprika er later bij)
Voeg tomatenprak toe, wat witte wijn, wat honing, flink oregano en wat laurier en p/z
Breng aan de kook en laat een klein half uur op laag vuur staan, met een deksel op de pan
Voeg grote gekookte gepelde garnalen toe en wat sinaasappelrasp
Breng aan de kook en laat twee minuten zachtjes doorkoken
Roer er gehakte peterselie door, doe in een ovenschaal, bestrooi met geraspte feta en gratineer in een hete oven
Peren met verse kaas
Pureer goed rijpe maar niet overzachte peren
Meng er citroensap naar smaak door
Maak er met verse kaas een smeuïg mengsel van en breng dat op smaak met honing, kaneel en bruine rum
Klop wat eiwit stijf met ietsje zout, spatel het door het mengsel en koel het spul goed vóór het serveren