Surinaamse rijst
Met Fa chong (zie hierboven), kippenpoten en tomaten-gembersaus
Surinaams-Chinees
Fa chong is Surinaams-Chinese worst, van kip (die gebruik je in kipgerechten) of van varkensvlees (en die gebruik je in? u raadt het al)
Haal loshangende lappen vel van de kippenpoten, en controleer op resten lever aan de binnenkant van het brede deel
Marineer in gembersiroop, dikke ketjap manis, rijstwijn (de simpelste; Shaohsing)(culinaire apenlullen van de Volkskrant en NRC schrijven Shaoxing), limoensap en iets als Salsa de habanero verde of iets anders pikants (maar niet superpikant)
Zet op kamertemperatuur en draai gedurende 12 uur regelmatig
Afgieten en de marinade opvangen
Stukjes Fa chong uitbakken (ghee, boter, olie met boter...) en uit de pan
Drooggedepte kip aanbraden en uit de pan
Pindaolie, ui, knof, flink gemberwortel, wat laos...
Trassie trafasie (Surinaamse trasi) en vers gebroken komijnzaad...
Tomatenpuree...
Tomatenblokjes (pakje), Vijf kruiden poeder, de marinade, de kip, kippenbouillon, de Fa chong...
Proef nadat het een tijdje heeft geprutteld
Serveer met Surinaamse of Amerikaanse rijst
Paella-rijst
Met garnalen, groene paprika en Sauce catalane
Sauteer puntpaprika in olijfolie en uit de pan
Ui, knof, niet te scherpe rode peper (ik gebruikte trouwens groene jalapeño)...
Wat tomatenpuree...
Witte wijn en terugkoken, met schijfjes van die groene olijf met piment gevuld
Op smaak met cognac en proef op zout
Bak de rijst aan in olijfolie en stoof gaar met kippenbouillon
Bak mooie garnalen op de bakplaat
Serveer, als je eraan kunt komen, met een flesje Salsa Espinaler ernaast
En anders maar wat Worcestershire
Gekookte rijst
In Barbagians
Monaco
Kook rijst, giet af, spoel koud
Kook pompoenblokjes met ui in kippenbouillon (wordt een erg lekker soepje!)
Je moet ze net kunnen prakken
Giet af, spoel koud, prak
Werk er geklopt ei door, wat geperste knof en flink p/z
Werk er vers gemalen Parmezaan door
Werk er de gekookte rijst door
Je hebt nou een slap beslag
Bind eventueel wat met rood maismeel of zo, maar hou het beslag aan de slappe kant
Bak ze zoals quenelles, dus een soeplepel opscheppen en met een andere lepel eraf schuiven, maar niet koken in een saus maar bakken in de frituur
Serveer met Sauce monégasque (zoek op het blog)
Pandan rijst
Met lekkerbek en paprika
Bep Vuyk!
Pindaolie, paprika sauteren, uit de pan
Een boemboe erin (met eventueel wat extra olie) van ui, knof, rawit, zwarte peper, kentjoer...
Rijstwijn (weer de simpelste, Shaohsing), rode rijstazijn, Ketjap kental...
Proef
Kook de rijst
Warm stukken lekkerbek in de boemboe
Warm de paprika erbij
Rijstflapjes
Met alweer kip, alweer rode paprika maar ook Chinese pruimenwijn
(Ik eet echt maar eens in de week paprika hoor!)
Rijstflapjes zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Pruimenwijn zie hier
Pindaolie en kipstukken (whatever, maar geen filets) steeds bewegend erin bruinen
Uit de pan
Ui, knof...
Kip erbij, kippenbouillon, flink versgemalen witte Muntok peper, pruimenwijn en sudder een tijdje
Kook in en proef op zout (gebruik eventueel Light soy)
Kook de pasta in de kippenbouillon
Bij de kip en de paprika ook
O ja!
Huisarts
Uitslag jaarlijks bloedonderzoek
"De bloeddruk en alle bloedwaarden zijn schitterend. Als al mijn patiënten het zo hadden dan kon ik mijn praktijk sluiten."
Kijk, dat bedoel ik.
Met lekker vet eten als dat zo uitkomt, mooi zout spul flink achter mekaar als dat zo uitkomt, en anderhalve fles wijn per dag.
Kijk...
Maar je moet natuurlijk niet een langerokkengeloof aanhangen (stiekemneukers) of een wierookgeloof (verkrachters van andersdenkenden) of een woestijnjurkengeloof (kinderneukers)...
En al helemaal niet een humanistische droogneuker zijn!
O ja!
Het boerenbedrog van de Volkskrant!
"6 flessen op originele Château-kist"
"6 flessen
"Bijzondere Lalande de Pomerol uit klassiek jaar!"
Uhh, mogen we dan wel weten welk jaar dat "klassiek jaar" dan is?
Dat staat er namelijk niet bij...
Ennuhh, als het niet teveel gevraagd is, welk wijngoed is het?
Wat blijkt het te zijn als je wil bestellen? 2014 Château des Arnauds, spul wat vorig jaar al "om" was
"This wine has only the lightest of tannic structure"
2016: "Drink now!"
Wat een nep...