Aardappelen poffen
Japan, Korea, Vietnam, Amerika, Noorwegen, Tibet
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende, "voor uren leesplezier!"
Japanese and Korean Cooking
1996
Een klein maar serieus Engels boekje
Ik houd niet zo van die boekjes die twee of drie landen bespreken, maar dit is aardig
Je merkt dat er in die tijd nog geen Sushi rijst en zo verkrijgbaar was in Europa
En die Koreaanse "aardappelnoedels" dat is natuurlijk Japchae, mihoen van zoete aardappel
Ze gebruiken wel miso en mirin en zo, maar "vervang door..."
Daarom specificeren ze ook niet wát voor miso je moet gebruiken
Alle Japanse klassiekers, althans de door westerlingen omarmde
Yakitori, Sashimi, Tempura, Teppan yaki, Sukiyaki
Vreemd dat in het Korea deel geen Koreaanse namen vermeld worden
"Geroosterd rundvlees" is het nationaalgerecht Bulgogi
Asperges in zachte kerriesaus
Heerlijk!
Gaan we wat maken?
Ja hoor
Tonkatsu
Gepaneerde plakken varkenslende, gebakken, in plakken, met stripjes nori en Tonkatsu
Shabu shabu
Fondue van bief en tofu in bouillon
Met champignons en zo ook
Lijkt op die Mongoolse fondue
Kip gemarineerd in sake, met citroen en gember
Daarna gestoomd
Met soja-mirin-sesamolie saus
Koreaanse aardappel pannekoekjes
Ik heb nog niet gezocht, maar ongetwijfeld moet dat met zoete aardappel
Aardappel, ui, ei
Dipsaus soja, lente-ui, sesam, knof, wijn (soju natuurlijk) (ik heb een fles, en als de merknaam rood is dan is ie niet koud genoeg om te drinken; moet blauw zijn)
Pannekoeken gemaakt van samen gekookte en gepureerde rijst en erwten
Met veel rauwe groente-julienne en soja dipsaus
Lavendel
Voor in de amandel-citroen-lavendelcake
Vietnamees koken
Een van oorsprong Nederlands boekje
1986
Weinig kruiden en zo; zelfde verhaal als hierboven
Fish sauce gebruiken ze wel
Kon je die toen al kopen??
Geen opmerkingen, behalve dan dat het me stof geeft voor mijn Vlees met Vis kookboek
Hier wordt structureel met varkensvlees en garnalen gekookt
We gaan een paar dingen koken
Taugé met garnalen
Met ui, knof en fish sauce
Kip met knof
Inwrijven binnen buiten met een mengsel van knof, ve-tsin, p/z
Vier uur
Oven en zelfde mengsel met ook ghee en palmsuiker ("boter en suiker") erover
Witte vis met taotjo
Knof, gember, suiker, selderij
Inktvis zoetzuur
Ui, knof bakken...
Inktvis erbij...
Tomaat, komkommer, azijn, sojasaus, suiker, z/p...
Maizena
Complete American Cook Book
1952
Deeg maken (en koekjes bakken) van in de koeling opgesteven eierdooier, boter, room, en met bloem, zout, suiker, kippenlever
Koude boter erdoor snijden en kneden
Kuit met bacon uit de oven
Hamburgers met mosterd en pindakaas
Aan de ene kant mosterd en bakken
Aan de andere kant pindakaas en bakken
Met rauwe ui
Gehaktbrood met rauwe gerookte ham erdoor
En groene paprika, ui, paneermeel, kruidnagel, tijm, basilicum, nootmuskaat, ei
Vet de wanden van de vorm in en bestrooi met bruine suiker, voordat het vlees erin gaat
Kippenlevertjes door wat poedersuiker halen
Door bloem met z/p
Frituur
Boston Baked Beans
Variaties met en zonder tomaat
Rode bietjesstamp
Met z/p, gesmolten boter, geraspte sinaasappelschil, Noilly Prat (maak ik ervan) en citroensap
Tête de Moine
Wat maken?
Jawel
Alhoewel veel gerechten in de trant zijn van Lamsbout met aubergine, of Mousse van koude kip
Avocado met bevroren tomaat
Die tomaat daar zit tomatenpuree en -sap door, en witte wijn en p/z
Serveer op avocado met waterkers
Beslag van maiskorrels, bloem, p/z, bakpoeder, boter en ei
Frituur balletjes
Gekookte uien in pie-deeg uit de oven
Succotash
Dat hep ik al gemaakt!
Zie een paar dagen geleden, post Beanz!
Thaise kleine aubergine
Erg lekker
Noors Kookboek
Vereniging Nederland - Noorwegen
1990
Hoofdstukken: Syld (haring), Salater, Vafler (wafels; zoete wafels, wat raar dat die hier staan), Supper (soep), Kjøtt (vlees), Fisk, Grønsaker (groenzaken), Lapskaus (stoverij), Desserter, Grøt (pap), Brød, Kaker (cake en zo), Smørbrød, Egg, Jordbær (aardbeien), Øvrige frukter, Juledelikatesser (kerstmisspul), Diverse
En dat hele hoofdstuk Syld (haring), dat hoort natuurlijk niet met ontzoute maatjes maar met verse
O ja! Dat kom je in veel landen tegen!
Kerrie, dat móet met appel
Wat zeg ik, "Dat hóórt met appel!"
Van Spanje tot Noorwegen...
Ik vind de recepten niet erg spectaculair
Ga Potetboller maken
Aardappelpuree, ansjovis, bloem, peterselie, p/z, mosterdpoeder, foelie
Paneer
Bak (of frituur?)
Velderwten met Po ku paddestoelen
Vivre au Tibet: Cuisine, Traditions et Images
Leven in Tibet: keuken, tradities en afbeeldingen
1975
Een erg mooi boek met prachtige foto's
Veel tekst over de keuken, weinig recepten
Boedhisme, geen vlees, maar de praktijk is anders en daar wordt niet omheen gedraaid
Nee, je gaat niet van de honger verrekken als je een eend kan scoren...
"Azijn van Chinese dadels"
Ontbreekt in mijn azijn collectie
Iraanse heb ik wel
Wat maken?
Knoedels van eierdeeg, gevuld met vlees en ui, gember, piment
Morellen op rum
Volgende aflevering zie hier