woensdag 3 augustus 2016

Eend (2)



Friet in wording


Recepten


Vanaf 15 augustus is er weer wilde eend

En met tamme eend bedoel ik hier die witte met die lange nekken
Pekingeend

En als in de recepten niets staat over tam of wild, dan kan het met beide, maar onthoud dat wilde snel droog wordt

Zie gisteren voor eend-bereidings video's!



Camembert à la braise in wording
De deksel is van een goedkope, maar wel van spaan
Ik gebruikte een mooie maar die had een kartonnen deksel
Ik bedoel: de boel moet in de hens!


Eend op de manier van Albufeira

Pato á moda de Albufeira
Portugal


Braad in een hoge aardewerken pot een tamme eend rondom aan in boter, met blokjes niet gerookte rauwe ham, ui, iets knof en wat kruidnagel.
Blus met Madeira, doe er champignons bij en plak de deksel met een bloem-watermengsel op de pot.
Laat een uur of anderhalf garen in de oven op ongeveer 170 graden.

Steek het deksel los met een stevig mes, haal de eend uit de pot en houd warm.
Ontvet de inhoud van de pan, doe er truffelstukjes bij, wat bouillon en ietsje tomatenpuree.

Kook in en serveer met de eend.

Hier horen die onvermijdelijke Portugese rijst-torentjes bij.



Falafel in wording


Gevulde wilde eend

Niet voor een jong eendje


Z/p de eend van binnen, wrijf de buitenzijde in met bloem en bak rondom bruin in hete boter in een braadpan.
Haal de eend uit de pan, roer bloem door het braadvet en laat dit op laag vuur, steeds roerend, bruinen.

Voeg niet te geconcentreerde kippenbouillon toe en maak een dunne saus; breng die op smaak met z/p.

Vul de eend met stukke appel, ui en aardappel, leg in een ovenschotel, giet er de saus over, doe een deksel op de schotel en bak een uur of drie op 160 graden.
Bedruip -dus!!- regelmatig en draai af en toe.

Je kan ook wat rauwe ham erin verwerken, in de vulling of in het druipvocht.



Fufu bakbanaan in wording



Wilde eend met sjalotten

Engeland


Droog de eend goed van binnen en van buiten.

Wrijf de binnenkant in met wat zout.
Vul met gepelde sjalotten.

Op de rug in een ovenschotel, met ontbijtspek op de borsten.
Giet er rode wijn naast.
Zet in een oven op 225°, een kwartier per pond (= per persoon) voor een vrij rauw resultaat met jonge eend (erg lekker) of 20 - 25 minuten voor gaarder resultaat. Verdubbel de tijd voor oudere eend.
Bedruip zeer regelmatig.

Als het spek verschrompeld is, dit naast de eend deponeren en er nieuw spek op leggen. Dat moet misschien wel drie keer.

Maak snel een gebonden saus met de ontvette (met zo'n vetafzuiger, een omgekeerde clisteerspuit) vloeistof uit de ovenschotel; zorg dat de roux klaarstaat.



Geitenkaaskroketten in wording


Eend met sinaasappelsaus

Canard à l`orange
Frankrijk


Snijd een jonge tamme eend in handzame stukken (laat het vel zoveel mogelijk aan het vlees).
Prik met een vork de poot-delen en delen met vet vel goed in.

Leg in een braadpan en begiet met Banyuls.
Bak in een oven op 160 graden, een klein uur per kilo; bedruip regelmatig.

Sauteer in een pan met dikke bodem in olijfolie stukjes sinaasappelschil (onbespoten of anderszins behandeld, dun gesneden en zonder het witte deel) en stukjes knoflook.
Laat anderhalve minuut staan op laag vuur.
Kruid met gemberpoeder en peper, roer om en voeg partjes sinaasappel toe.
Laat enkele minuten zacht stoven, af en toe roerend.

Giet de eend af en houd warm.

Kook de wijn flink in en voeg naar believen toe aan de sinaasappelstukjes.
Bind eventueel.

Proef op z/p.

Serveer bij de eend.



Lasagne met Russische lapscha pasta in wording


Eendeborst met sjalottenpuree


Maak een puree van Provencaalse sjalotten (die langwerpige): schil ze, snijd ze in schijfjes, en laat ze met zo weinig mogelijk water en wat zout kapotkoken; pureer.

Grill eendeborsten op houtskool (schroei dicht aan de vleeskant en laat garen op het vel) en serveer met de puree.



Mango pickles in wording