woensdag 31 augustus 2016

Kookboeken: soorten gerechten




    donuts
    by panimala
    on Sketchfab

Allemaal 3D food vandaag
Laden starten door op het driehoekje te klikken
Slepen met de muis = 3D draaien
Idem + Alt = verplaatsen
Muiswiel = zoomen
Werkt niet op mobiele apparatuur



Koelkastboekje, sandwiches, frituur, stamppot, sifon en patisserie



Ik heb alleen over het eerste boekje wat meer te vertellen

De rest waren in ieder geval leuke tijdsbeelden
Net als dat eerste boekje trouwens


Ik ben overigens een menu aan het samenstellen voor binnenkort
Voor weet ik nog niet
Kip au gros sel (zie hier;  alle links openen hier in een nieuw venster), met wat erbij weet ik nog niet
Na: ik maakte met een dochter van de vrienden die komen eten laatst witte chocoladeijs, geserveerd met frambozen; nu frambozenijs met witte chocoladesaus





Het koelkastboekje

1957, 11e druk


Je had toen blijkbaar ijskasten met zomer- en winterstanden
"... het uittrekken of omklappen van schuiven (zomerstand)"
"... sleuven dicht, minder koude in de kast zelf, meer koude in de vriesruimte"

Roquefort met potato chips
Echte schildpadsoep

Koude gevulde Franse bleekselderij, ja die blikken met gestoofde bleekselderij zag je vroeger veel; ik heb het zelf ooit genaakt en ik meen dat Sylvia Witteman er hier ook over geschreven heeft

Sorbet
In Zuid-Nederland is dat waterijs, in Noord-Nederland een "coupe" en in dit boekje "waterijsgerechten die worden gemaakt van een slap bevroren mengsel van een of andere suikersiroop [met fruit], stijfgeklopte eiwitten en wijn"

Punch
"Het recept is aan de tijd aangepast, want vroeger deed men er rijnwijn, champagne, marasquin en rum in. Toe maar!"
Dat zei John Dinger van De Blauwe Blazer ook altijd als mensen duur eten bestelden en dan ook nog een dure fles wijn: "Toe maar; of het niks kost", verdomd dat zei ie tegen die mensen.

Sundaes staan er ook in
En Coupes

Een een instructie hoe je ijsblokjes moet maken




Zomerse sandwiches

Super de Boer
1993


Krentenbrood met oude kaas en appel

Pitah met pekelvlees en zuurkool



Het Complete Frituurboek

Tefal, 1975


Niks waarvan ik zeg Dat ga ik maken, het meeste ken ik wel, maar werkelijk een erg aardig boekje

"en gezeefde bloem toevoegen"
Dat zat ik laatst te denken toen ik beslag maakte om minimarsjes te frituren (Jezus wat is dat lekker en ongezond eten!)
Ik zeef de bloem nooit en ik heb in m'n hele leven nog nooit klontjes gehad...




    Ramen
    by ptoing
    on Sketchfab



Stamppotboekje

Unox

Vrij recent want het is gemaakt door Blond Amsterdam
(Daar fietsen de mooiste wijven
Als die bleven staan voor het rode licht
Dan raakte 't hele verkeer ontwricht
Omdat niemand er af kan blijven
En een heleboel lopen er zonder BH's
Maar wel met klompen en molentjes, tulpen en kaas
Jaap Fischer)


Eerst de -inderdaad- klassiekers (dat staat in de ondertitel), maar dan "Oerhollandse stamppot met paprika"
Of Boerenkoolstamppot met satésaus
Of Andijviestamppot met perzik en shoarma

Hete bliksem met peer en rozijnen
Dat is Himmel und Erde

Billetjes in het gras
Zonder witte bonen, wat is dat voor klets

Bietenstamppot
Dat is Labskaus




    RAMEN
    by SOZOMAIKA
    on Sketchfab


Toprecepten voor de sifon

Oorspronkelijk Frans, 2011

Een van de auteurs is "doctor in de moleculaire gastronomie", flikker op!


Een leuk idee, maar de recepten zijn niks
Geitenkaascrumble met venkelmousse, dat soort werk

Diverse hoofdstukken gebaseerd op het geleermiddel wat je gebruikt
Geklopte room, sojalecithine, gelatine, carrageen, methylcellulose, zetmeel, xantaangom, melkproteïne, eiproteïne...
Waar koop je dat allemaal?

Veel erg smerig uitziend schuim

"witte bonen uit de diepvries"
Huhh?




    Dessert
    by lanasloth
    on Sketchfab



De Kleine Banketbakker


Dat is van Holtkamp, maar die Jonas Fluit die heeft er ook mee te maken

"ze leverde ook een aantal recepten"
Laten we hopen dat ze die heeft overgeschreven, dacht ik, toen ik dat las

"ze schreef alle recepten zo op dat iedereen ze thuis kan maken"
Ze kon ze bijna zelf maken...

Hoe durf je trouwens je naam in een kookboek te laten zetten als je op de TV achter mekaar kroketten laat mislukken, erwtensoep maakt die iedereen vies vindt, en griesmeelpudding maakt die niet wil stollen

Ik ga er slagroomsoezen uit maken en ook dit roomborstplaat recept eens uitproberen

Daarna gaat het naar dat meisje van dat chocoladeijs
(Die frambozen verzon ze er zelf bij; uitstekend idee was dat!)




    Sushi Set
    by ckyeli
    on Sketchfab



dinsdag 30 augustus 2016

Aardappelen!




Eindelijk!


Aardappelschijven uit de oven, met ham en zoete ui

Duits


Snij de ham zoals hierboven, niet dun dus, en blancheer
Proef of het voldoende ontzout is
Giet af
Snij in stripsof grove stukjes

Bak grof gesneden zoete ui met knof in boter
Zwarte peper erover en omhusselen

Ovenschotel invetten
Schijfjes (rauwe) aardappel erin (gebruik Roseval of zo), een stevige laag
Peper

Ui op de aardappelen, en ook de ham

Nog eens aardappelen, kan nu wat minder, kwast in met gesmolten boter, zwarte peper
Oven (200°)

Na een kwartier flink hete volle melk erover
Laat de aardappelen garen

(Die melk dat moet lobbig worden, net als bij Arrosto di maiale al latte, een heerlijk gerecht en super anti joods: varkensvlees gegaard in melk; zie hier en het recept hier
Serveer dat met champignons, gebakken met munt, en stokbrood)




Kriel, Limburger, aspergepunten


Schil en kook kriel niet al te gaar
Gebruik liefst (halve) grote kriel

Olijfolie, slalot, knof...
Bak de stelen van Thaise groene aspergepunten heel kort mee

Wat Fino, wat kippenbouillon en pijlsnel inkoken
Tegen het eind van het inkoken de toppen erbij en peper erover

De aardappelen naar een vette ovenschaal
Asperges erover
Gehalveerde Limburger erop
Kwast de kaas in met notenolie
Oven




Tater tots!

Met gestoofde sukadelap, IPA saus en met mais


Sukadelap bruinen in boter
Uit de pan

Boter, ui, knof, soepgroente, peterselie...
Laurier, zwarte peperbolletjes...

Runderfond, vlees terug
Langzaam aan de kook en het vuur heel laag
Drie uur...

Tater tots zijn rösti kroketten zeg maar
Aardappelen schillen, half gaar koken in kippenbouillon, koudspoelen
Raspen en eventueel in een doek wat uitknijpen als ze vochtig zijn

Ei, bloem, Parmezaan en p/z erdoor werken
Kroketjes vormen

Boter, ui, knof...
Bloem...
IPA...
P/z en wat Viandox of zo
Corrigeer de smaak eventueel met room en met gele basterdsuiker

Mais warmen in wat van die kippenbouillon
Goed vochtig serveren

Tater tots frituren

Gebruik de stoofbouillon ergens anders voor

Zie hieronder, met extra saus ernaast




Kriel Nepalees

Phulko tarkari
(kari: kerrie)


Aardappel met kerrie, ach ach ach wat is dat altijd lekker

Indiaas (of Nepalees dan dus), West-Afrikaans (met verse geelwortel altijd), Caribisch (Stofu kau meti)...

Kook eieren hard / Kook kriel driekwart
Later zet ik het verder op rijm, en die kriel dat zijn weer grotere

Eieren door de helft
Kriel in twee of drie stukken

Ghee, stukjes sperzie opbakken en uit de pan
Ghee, gemberwortel en laos...
Ui... Knof...
Koenjit, komijn, korianderzaad, daoen salam...

Yoghurt en kippenbouillon...
Sperzie erin garen

Aardappel en ei erin warmen

Serveer met Sriracha
Dat is niet Nepalees, maar zoiets hebben ze daar wel

Ik heb die aardappelen trouwens twee keer gemaakt, een keer (dat is ook Nepalees) met ook tomatenstukken erbij, goed rijp, net vóór die yoghurt
Warmen, prakken




Opperdoezers met overjarige geitenkaas

Elzas, maar dan met aardappels van daar natuurlijk


Zoete ui grof snipperen (je koopt ze bij AH per drie grote, dus ik repeteerde ze)

Lang langzaam stoven in boter, eerst met een deksel, later zonder en met geplette gehakte knof

Ovenschaal vetten, schijven aardappel met ganzenvet erover erin
P/z, uien, ganzenvet

Oven, 180°

Als de aardappelen beginnen te garen overjarige Nederlandse harde geitenkaas erover raspen en terug in de oven

Serveer met knof-mayo





Dat Museum Voorlinden

Wat een flauwekul hangt daar (ex Pyke Koch)

En dan die krom Nederlands sprekende Pijbes...


maandag 29 augustus 2016

Nieuws van het front



Hoor Dylan hier (alle links openen hier in een nieuw venster)
Schitterend!

Was this any good?
Pretty good Bob but you hit the mike twice
Oh shit




Ik zag het al komen: de ontsnapte gek Jan Voos gaat de politiek in!
VNL
Vereniging Nederlandse Lullewassers
De autochtone Neusturk, Koevoet en Simpsons partij!
Godgodgod de zwakmongolen bij mekaar...


 

Cook's Illustrated


Juice bar spul zie hier

Alles voor precisie in de keuken zie hier

Favorieten van onder $ 50 zie hier



Zie Dylan hier


Eetsnob


Gamba's al ajillo zie hier
Geen lang verhaal, maar wel de essentie
Zie ook de links onderin

Gamba's op zout zie hier
Over die techniek schreef ik gisteren of zo
Overigens is het heel normaal dat je wat grofzout (maar geen laag) op de bakplaat strooit voordat je er wat oplegt



Zie hier

Hanos


Cantharellen, griet en heek zie hier

Verantwoorde snacks voor in de kantine zie hier

Het assortiment zie hier

Zie enkel de schaaldieren hier





Kokswereld


Keukentermen, hadden we die niet al gehad?
Zie hier

Financiers maken zie hier
Uhh, waarom staat dat Pièce montée scheef, ja?
Sterkok, Meesterklas, Michelinster, blablabla

Mangalitza varken zie hier

De Horecava zie hier
Ik zou er niet dood gevonden willen worden, in dat blaaskakenorkest

Boter- en zanddeeg zie hier



Knockin' on Heaven's Door zie hier


Diverse


Bush's Brothers (they do beanz) zie hier

Nestlé voor Latino's zie hier

Meneer Watkletstons zie hier

De Gezonde Apotheker (ook forsch van de beanz) zie hier
Maar verdomd, ze hebben Updrögt Bohnen! Zoek ik al jaaaaaren...
Gedroogde sperziebonen

Rungis zie hier


Zie hier


Weekend

Altijd de beste


Zeeduivel zie hier
En  hier

Tongschar zie hier

Zalmcarpaccio zie hier

Weekmenu (Mozzarella met artisjokken en citroenvinaigrette!)
Zie hier

Weekmenu (Tagliatelle met Bresaola en Rucola)
Zie hier





Als gewoonlijk, als nachtmutsje, een kwaakverhaal van Foodlog

"PvdA vindt Heineken House achterhaald"

Interessant!!

Waw!!!

Zie hier!!!!



zondag 28 augustus 2016

Alweer zes mooie recepten!



Indonesische omelet met sambal
Omelet bakken, inwrijven met sambal, nabakken
Gebruik liefst Sambal oedang


Zout-grillen

Misschien wordt het een hype...


Beleg de bodem van een aardewerken schaal met een laag grofzout van drie centimeter dik.
Laat het zout inklinken door met de schaal enkele keren op het werkblad te tikken.

Zet de schaalt twintig minuten in een zo heet mogelijke oven.

Zet de schaal op tafel, op een onderzetten natuurlijk, en ga verder als ware het een combinatie van steengrillen en Fondue Bourguignon.

Je kan natuurlijk ook steengrillen op zo'n Himalaya zoutplaat...




Zalm-teryaki


Maak een marinade van Japanse sojasaus, sake, Chinese rietsuiker (Chinese toko) en geraspte verse gemberwortel.
Ik gebruik dus geen Mirin.

Wrijf hiermee moten zalm in aan beide zijden en leg ze een uur op een koele plek; draai af en toe en wrijf eventueel nog wat marinade op de zalm.

Laat de zalm iets uitlekken indien nodig en gril onder de salamander of in de oven op een ingevet rek.
Of barbecue de zalm, dat kan ook natuurlijk.

Wrijf in met de marinade voordat je de vis draait.



Calzone met Primo sale en kerstomaat
Die kerstomaat móet uit blik zijn



Witlofhapjes, vego


Snijd het kontje van witlof en haal de stronk uit elkaar.

Vullingen

* waterkers, parmezaan en met ietsje olijfolie dungemaakte pesto

* stukjes walnoot en blauwschimmelkaas

* stukjes ei, met ietsje olijfolie dungemaakte rode pesto en kappertjes

* halve gekookte kwartel-ei`tjes, selderij-zout en stukjes augurk



Mini preitjes
Om in zijn geheel te stoven (het mooie deel) zijn ze te ogelijk van dikte



Witlof-hapjes, vis


Snijd het kontje van witlof en haal de stronk uit elkaar.

Vullingen

* mousse van sardien uit blik, mayonaise, yoghurt en Colman`s mosterdpoeder

* stukjes gekookt ei en kleine stukjes ansjovis

* stukjes erg verse makreel met Japanse soja-saus

* gerookte heilbot, halve kwartel-ei`tjes, stukjes radijs en forel-eitjes



Bami met tofu en paprika
Simpel en heerlijk met Surinaamse bamikruiden



Witlofhapjes, vlees



Snijd het kontje van witlof en haal de stronk uit elkaar.

Vullingen

* rauwe ham met kappertjes

* ossenworst, p/z en stukjes augurk

* kleine stukjes katenspek, stukjes grapefruit en piccalilly

* heel dun gesneden chorizo en gehakte en daarna uitgelekte zilver-ui



Turkse groene pruimpjes
Die stoof je kort mee
Of je stopt ze in de neusgaten van Erdogan



Stilton met port


Het schijnt ordinair te zijn maar het is wel lekker.

Eigenlijk hoort de kaas enkele weken op een schommelend schip te staan, maar goed; schommel af en toe met de kaas.

Haal uit een hele Stilton een cylinder uit het midden, van een vingerlengte in doorsnee en tot op een halve vinger van de onderkant.
Snijd een vingerdik kapje van de cylinder, van de kant van de korst, en eet de rest van die cylinder op.

Vul het gat tot bovenaan met rode port, doe het dekseltje erop (eigenlijk moet dat dekseltje dus taps gesneden zijn) en laat enkele weken of beter maanden staan.
De kaas kan je het beste helemaal in aluminiumfolie inpakken, tegen alcoholverlies.

Vul regelmatig de port bij.

Begin er, voor de Kerst, nu al mee!



"Velderwten kan ik me blind aan vreten"



zaterdag 27 augustus 2016

Gemaakt




Van alles



Pekelen, koken


Dit experiment is goed gelopen, en wordt gevolgd door pekelen, warm roken

Grove worst, een noix of een culatello van een varkensbil, en een eendeborst

4 liter water, 650 gram coloroso (zout met 0,6% nitriet; pekelzout) en 400 bruine basterdsuiker

Langzaam aan de kook met hele zwarte peperkorrels, gebroken jeneverbessen en laurier
10 minuten
Volledig afkoelen

Leg al het vlees een uur in koud water

In de pekel op een rooster en een rooster erop met een gewichtje
(Rooster: RSV onderzetter bij Action)

Worst een dag, eendeborst twee, noix drie

Koken: respectievelijk een kwartier, een half uur, een uur

Zie hieronder hoe mooi dat vlees bleef door die coloroso

En: alles even heerlijk...




Taart Hanneke


Is in ontwikkeling!

Maak een koekachtige vrij harde vlaaibodem

Meng 200 gram patisseriebloem, 7 gram bakpoeder, 100 gram witte basterdsuiker, zout

85 gram koude boter erdoor snijden

Met koude handen kneden en er dan 40 cc koude volle melk door werken

Bloem, uitrollen, vlaaischotel vetten, beleggen

Niet blind bakken op 160°, richting 40 minuten (goudbruin)

Koelen, chocoladesaus (ik gebruikte enkel couverture en volle melk) in de holte, koelen, abricoteren

Opmerkingen na eerste proef
* Citroenrasp door de bodem
* De chocolade bitterder; zoals voor de Palatschinken: 8 delen couverture, 2 delen extra bitter (reep), 1 deel 87% (Aldi)
* Op bakpapier
* De bodem op een of andere manier iets maar niet teveel laten rijzen (minder dan de rand)
* Abricoteren met morellenjam? (uhh, dat heet óók abricoteren hoor)
* Bestrooi met geroosterde amandelschilfers




Pruimenjam


Dat is een vaste prik elk jaar: fors potten jam van Opal pruimen, als ze bij bergen goedkoop liggen te zijn en dan de overrijpe eruit pulken

Halveren, ontpitten

1/3 van het gewicht ervan aan gele basterdsuiker erbij, eventueel zelfs maar 1/4, en twee dagen op een koele plek laten rotten, regelmatig roerend

Jam van koken

Met citroensap? Ach...




Jam van Paraguayos


Paraguayos?

Dat zijn die platte perziken die door lui die Provencaalse sjalotten Banaansjalotten noemen Wilde perziken genoemd worden

Als boven, 1/3 suiker (half bruine half gele basterd) want echt erg rijp vind je ze niet

Anderhalve dag rotten

Er móet citroen door, na het koken van de jam

Mijn winter-jamvoorraad is bijna compleet
Pruimen, paraguayos, zoete kersen, morellen, amarene, cranberry...
Komt nog stoofpeer-gember, witte druiven-appel en nog zo wat




Palatschinken


Ik maak het met een stevige pannenkoek die je als taartpunten kan snijden

Aardbeien halveren of kwarten
Fijne kristalsuiker en wat citroen
Regelmatig omroeren
Tegen het einde na een halve dag wat Eau de vie de fraises erdoor of, beter nog, de Duitse variant (goedkoper ook nog of neem Himbeergeist)

Chocoladesaus maken
Zie ergens hierboven

Half tarwe half boekweit flink ei flink kloppen geen bakpoeder of gist
Ja en melk en zout natuurlijk
(Heerlijk gewoon al op z'n eigen!)
(Moet koekig zijn, niet die dunne flensjesflauwekul)

Punt koek
Wat van het vocht
Aardbeien
Chocoladesaus
Vanilleijs
Slagroom




Burp!


vrijdag 26 augustus 2016

Eten in Assen





Hittegolf, dus Indiaas eten

Schrijf je dat zo, Indiaas?
India's?



Assen,
daar was ik

In het klassieke Hotel De Jonge, waar weinig klassiek aan is maar ook weinig mis


Assen

In het oude centrum drie Italianen naast elkaar, en ff verder weer drie Italianen naast elkaar

Zag er verder twee Indiërs, een Griek en geen enkele Chinees
Bij die Indiërs ging ik eten de tweede dag
(Eerste dag eten hotel vertelde ik al)


Heel mooie Maya tentoonstelling


VVV

Zo'n lullig plattegrondje heb ik nog nooit gezien

Formaat visitekaartje

Geen straatnamen




Ontbijt


Kijk, dat bedoel ik

Jus en de krant
Kopje thee
Bangers, bacon, gebakken champignons, roerei, witte bonen in tomatensaus, fraai brood
Bakje verse vruchtensalade

Wiki, bangers:
A sausage, usually pork and of a lower quality, with a tendency to split open with a "bang" during frying




Naan met lamskebab


Lunch bij Indiër 1

Naan, "Home made in de Tandoori" en verdomd, en alles werd vers gemaakt
En erg lekker

Geserveerd als een pizza, met de handel erop
Lamskebab gecoat met een pikante saus (had ik om gevraagd)
Erg goede stukken tomaat, werkelijk erg goed, komkommer, sla, uien, korianderblad, gember, knof, rode pepers, garam...
Mango - munt - mosterddressing

€ 7,50

Veel te veel voor lunch...




King prawn Madras


Indiër 2

Als amuse een heel mooie heel dunne papadum met drie sausjes waarvan twee erg lekker

Gewone, hete, extra hete en zeer hete gerechten
Kijk, dat bedoel ik
Mijn eten was uit de categorie extra heet en voor mij was het lekker pittig

Uitstekende droge rijst, Sharbati, nooit gezien, super dunne lange, soms kromme korrels
Scoorde een kilo

Jee wat was het lekker

Weer zo'n restaurant waar je als je een tweede glas wijn bestelt, dat flink voller geschonken krijgt dan het eerste




Iemand vroeg waarom ik niet Twitter

A Dat laat ik over aan Sylvia Twitterman
B Frisia non twittert



En o ja!

Zie hieronder!

Die ergert zich aan vieze koks, maar die staat met z'n onbedekte kop boven een bord te hangen

In de keuken van een drie sterren restaurant!

In Nederland kan culinair alles in de categorie Lazeroplul

Kijk naar jezelf zakkewasser!




donderdag 25 augustus 2016

De kranten van vandaag



Maya


In het hotel tig verschillende kranten, dus vandaag gaan we de

kookrubrieken vergelijken



Telegraaf


Indische snijbonen

Kook snijbonen (in sepjes gesneden) half gaar

Olie. trassi, ui, laos, gebroken kemiri...

Gehakt erbij en rul bakken...

Gepelde Noorse garnalen erdoor (ik neem aan dat hij niet langoustuines bedoelt)...

Gebroken korianderzaad en iets nootmuskaat...

Snijbonen en kokosmelk...

Met witte rijst





AD


Daar gingen ze
humus van Edamame
maken

Bah





Dagblad van het Noorden

Tomaten conserveren


Tomaten op bakpapier in de oven met de snijkant naar boven
Daarop olijfolie met geperste knof erdoor
De pitjes moesten uit die tomaten, het vocht niet, laat maar

Zes uur op 90 graden

Afkoelen, in een pot met blaadjes basilicum ertussen en tijm
Olijfolie tot ze onder staan

Twee weken

Niet echt spectaculair maar wel sympa





Trouw

Tonno al Cartocchio

Tonijn in een pakketje


Vroeger bakpapier, nu aluminium folie, in recept braadzak

Tonijn inwrijven met zout, citroensap, olijfolie
Tijdje laten liggen

Gehakte kappertjes, peterselie en knof erover en in de braadzak met grofgesneden tomaat en ontpitte Taggia olijven

15 minuten oven op 200 graden

Met fusilli





Volkskrant

Jezus, dat is Huivers

Pochette van varken en Mozarella


Varkensribstuk met bot (bedoeld is enkele koteletten aan mekaar) opensnijden zodat je het kan vullen
Het wordt een Cotelette suisse iets, maar dat kent die man natuurlijk niet

Pakketjes maken van een schijf Mozzarella, daarom een plakje Parmaham, daarop salieblaadje, daarop weer een schijf Mozzarella
Hoezo, pakketjes maken??

Pakketjes in dat vlees, dichtbinden, p/z, bruinen
In de oven in schaal, 1 uur op 175

Fond losroeren met witte wijn of sherry, Fino dan zou ik zeggen
Met salieblaadjes even opkoken





NRC
 

Courgette dingen


Dat is weer zoiets dat je als ballen in de frituur kan maken, als pannekoek in de -de naam zegt het al- koekenpan en als taart in de oven

Rasp, zout, laat liggen, pers, spoel -wat er niet bij staat-

Eieren kloppen met bloem

Dille hakken -ik denk dat ze dat in het Midden-Oosten met koriander doen- en peterselie en lente-ui
Door de courget

Daardoor ook de ei en gebrokkelde Turkse of Griekse kaas (Feta of zo)

Ballen of koeken of taart dan dus





Ik las in de krant over Bruine jenever.
Wat is dat?
O, dat is iets nieuws.
Ik dacht al...



woensdag 24 augustus 2016

Diner




Carpaccio van Drentse kalfsmuis

Met vinaigrette van truffel, tonijn, en twee jaar oude boerenkaas
(Drentse mag ik aannemen)


Uitstekend!

Vinaigrette hier: een prima idee

Het brood was echt vloerbrood, verdomd, maar iets te laag / lang gebakken
Op een bakplaat gebakken waarschijnlijk
Gebruik een steen, maar ja, die zijn niet zo groot...

De kruidenboter (heb ik enkel geproefd) prima maar volledig zoutloos

Het mes was gloeiend heet, ook bij het hoofdgerecht...
Pakte het vast en deed me denken aan dat meisje in hotpants wat vanmorgen op een in de volle zon staande zwarte ijzeren bank ging zitten




Rosso Piceno Viabore

Marche


Zacht schreven ze, en inderdaad, maar hoe zal ik het zeggen, vol van een zachte soort zeg maar

Niet mijn soort




Gebakken parelhoenderfilet

met creme (ik heb de accenten nog niet ontdekt) van wortel, limoen, gember en 5 spices


Het was een poot, niks mis mee, maar dat is geen filet

Niet gebakken maar uit de oven
Sommige excentrische stukjes ietsje droog (het probleem met parelhoen)

Lekkere onvermelde knolselderijpuree en uitstekende ook onvermelde krokante paksoitjes

Die vermelde wortel etc dat was een verfje en zoetig en niks gember, limoen of Vijf kruiden poeder

Maar het was lekker!

Friet mayo OK maar te weinig mayo

Salade OK




Domaine Muret

Languedoc


Het zou intens zijn, ach, maar het was wel mooi

Redelijk vol en lekker fris ook nog

En lazer op met je bosvruchten, en tonen van mocca (moca, ja) en cassis




Cheese cake


Ik heb het laten inpakken...

Maar als we er de Lemon curd bij doen dan wordt het pappig, zeiden ze

Dat heb ik thuis zei ik (nog afgezien van dat je het in een plastic zakje kan doen)



Reisje



Het lukt allemaal,

met die laptop, tsjonge...


Ben een  paar dagen weg

Waarheen zeg ik niet want dan kan ik met al die fans niet rustig eten...


Vanavond eten in het restaurant van het hotel, schijnt erg goed te zijn
Kalfs ossobuco,  parelhoen filet en cheesecake


Drink nu een uitstekende witte wijn uit Alentejo, Terras dUva Branca
Alentejo: aan de andere kant van de Taag
(Overijssel, Trastevere, Outremanche)
Mooi tussen fris en vol

Dronk ook een Rueda Casamaro
Zacht werd het genoemd
Behoorlijk vol maar inderdaad aan de zachte kant, ik weet niet precies hoe dat uit te leggen
Niet zo mijn smaak



Het was hier marktdag
Reine Victoria is er weer!
Fantastisch voor chutney!


Interessant recept van Felix in de Telegraaf

Indisch
Voor bij nasi

Kip in boter

Snij kipfilet of dijvlees in plakjes
P/z en iets nootmuskaat

Vijzel ui, lombok, gemberwortel (en knof ja!)
Eieren kloppen
Vijzelspul erdoor werken

Lapjes door die ei etc.
Bruin bakken in Ghee
Uit de pan

Pan afblussen met bouillon
Kruidnagels, koken, binden met beschuitkruim

Kip nagaren




Felix bakt dus in Ghee, maar zegt hij dat kan ook in rauwmelkse boter

Nooit gezien...


dinsdag 23 augustus 2016

Kookboeken: Ingrediënten




(Dat die messen "te scherp" waren...)


Nescafé, cacao, marsepein, paddo's, rund, vlees



Nescafé Receptenboekje

± 1935?


Erg leuk boekje

Ik ga er helemaal niks uit maken, maar het is een plezier om het te lezen
Niks uit maken: ik zou dat dan met koffie doen

O wacht! het is een mooi oud boekje dus daar ga ik niet in pennen dus daar lag een briefje in
Nescafé ijs ga ik maken (met koffie dan dus, witte basterdsuiker, melk en eierdooiers) en Nescafé schuimijs (room, suiker, vanille, ei en eierdooier)

En cake met koffie
Suiker, eieren, boter, bloem, geraspte citroenschil, Nescafé (dat zal wel moeten), zout

"Als de dokter u het drinken van koffie heeft verboden, dan" etc. over Nescafé coffeïnevrij (geen schrijffout)



Mooi hè!


Cacao de Veelzijdige

± 1950?

NV Cacaofabriek De Zaan


Tekeningen van negers met dikke lippen en ringen in hun oren, en een recept voor Negerkop

Griesmeelpap met cacao...
Pindakaas met chocolade...

Puree de marrons au chocolat, hé
Dat gaan we maken in de herfst

En we gaan harde en zachte borstplaat maken
Misschien dat het nu eindelijk wel eens lukt...




Marsepein en Rolfondant

Xenos 2012


Een erg slecht boekje

Zowel van Marsepein als van fondant ontbreken de recepten
Dat zullen ze dan dus wel verkopen

"Marsepein en rolfondant kun je onderling mengen. Zo maak je bijvoorbeeld met blauw en wit lichtblauw."
Dus lichtblauw maak je door blauwe marsepein te mengen met witte rolfondant? Waar slaat dat nou op...

Op een enkele uitzondering na zijn de dingen op de foto's veel en veel te moeilijk om te maken


Die ging ik Kousbroek sturen maar ik was te laat...
Ook een kaartje met
Geachte heer Van Thiel
Uw Kuil om snikkend in te vallen ligt voor u gereed

Trouwens in die haard, dat is heel speciaal
Heel strak gestapeld spul wat de hele winter doorbrandt


Von Mauracheln und Krausem Ziegenbart

Wenen 2015


Paddo recepten uit kookboeken van 1700 tot 1918

Jammer dat de botanische namen ontbreken, dat had voor die prijs toch wel gekund, want ze gebruiken Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse lokale namen door elkaar

Je hebt wel een register waarin de receptnamen staan, elk onder de normale hedendaagse namen
Champignons. Trüffeln etc.

Relatief veel truffel- en morielje recepten
Die truffels zijn zomer- en herftstruffels, en die herfsttruffels krijg ik binnenkort, nou ja, eind september, van Hanos
Nooit geproefd

Veel recepten voor eekhoorntjesbrood, voorjaars pronkridder (zie je die hier ooit op de markt?) en cantharellen

De schrijver, aldus zijn dochter, wist ook veel van vogelgezang, bessen, wandelstokken, Hollerpfeiferln (een soort fluit?), Wurfgeschoßen (slingers) en "das Knacken von Bucheckern", beukenootjes

Mushroom ketchup staat er ook in
Op Mozzarella, ach ach ach ach ach....

Truffelworst
Truffel, ganzenlever, kalfslever, majoraan, citroenrasp, paneermeel, boter, z/p

Ganzenlever waarbij als krans "15-20 gleiche in Bordeaux und Salz gekochte Trüffeln dazu kommen"
Tsja, those were the days

Ragoût van rundetong en eend
Madera, champignons...


Die mushroom ketchup ga ik maken, en ook een van eekhoorntjesbrood, wow!



Dat is een van die Volkskrant of NRC schrijvers
Ik ben vergeten wie, gelukkig
Ik meen die van Foodtube maar niet die Hamersmaak
O ja, Hoepel
"Met zo'n scherp mes blijft er niets aan kleven"
Een hele flap zalm blijft aan het mes hangen...
(Hij heeft niet z'n lulletje uit z'n broek hangen, dat lijkt maar zo)


Das Rind

Fantastisch mooie bijlage van Beef!, een Duits blad (niet over rund maar over vlees en vis)

Schitterend overzicht van alle delen Duits gesneden
46 delen uitgebreid besproken

Heel fraaie tabel met elk van die 46 delen en dan wel of niet grillen, smoken, roken, kort braden, braden/stoven, gulash (het is een Oostenrijks blad zie ik nu), wok,  sous-vide, koken, stoven (zonder eerst aanbraden), pekelen en worst

Tafelspitz ga ik maken, Koetsierstuk maar dan gestoofd

Artikel over mergpijpen, artikel over Bündnerfleisch...



De cactus waarvan je de "bladeren" eet
Nopales
Dank Peter, ook voor de volgende

Beef!

Dat Oostenrijkse -dus- blad over vlees en vis

Zwaardvis fileren

Typisch Franse BBQ gerechten

Vang met Café de Paris boter

Een uitschieter: Passievruchtentaart met chili-mango salsa

Vlees en vis met ei gecombineerd

Maatjes met uit de oven met aardappelen, spek, paprika

"Home is where the beef is"



Zie hier (alle links openen hier in een nieuw venster)



Aangezien ik vanaf morgen een paar dagen op vakantie ben, en aangezien ik eindelijk eens een laptop heb gekocht (een Zenbook van richting twee mille; moet kunnen; de zaak betaalt en de BTW komt retour)(ik bedoel je gaat toch niet met zo'n ordinaire MacBook lopen... Ik ben Thieme niet of die vegetarische doos van Lekker Dier, hoe heet die ook weer, of Miep Jan Faber of zo...) ga ik vanaf morgen dit gedoe hier vanaf die laptop doen. We zullen zien zei de blinde...